Gejowszczyzna książkowa.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Re: Gejowszczyzna książkowa.

Mówiąc szczerze, po okładce bym brał. Jeszcze mi się takie okładki nie znudziły.
Awatar użytkownika
Hebius

gaynau pisze: 31-12-2022 01:14:36 Jak bardzo miażdżącą może być ocena takiej twórczości?
Bo za chwilę ktoś wyskoczy z posądzeniem o hejt.

Znajoma ze szkoły publikuje jakieś powieści. Jest chyba nastawiona na kobiecych czytelników.
Ba, nawet mój kuzyn coś wydał. A mój ojciec to kupił( tylko dla pozorów, nawet tam nie zajrzał). Może to nie jest nawet zła pozycja, ale nie będę wspierał homofoba i nazisty.
Jeśli ocena jest rzetelna człowiek się łatwo od zarzutu hejtu wybroni. Najnowsza powieść Pawła Nowaka jest słaba. I to bardzo. I fabularnie, i literacko. A promowanie czegoś takiego w TVN to już tragedia normalnie. TVP wciska Polakom muzyczne gówno w postaci disco polo, a TVN literacką sieczkę na równie wysokim poziomie.

https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/ml ... ny-6557187

Ten chłopak jest całkiem sympatyczny i nie sprawia mi żadnej frajdy pisanie przykrych rzeczy pod adresem tego co spłodził. Ale jak słyszę, że to "pisarz. który swoimi powieściami łamie stereotypy" to chciałbym sobie łeb odstrzelić i wydłubać uszy.
:samoboj: :samoboj: :samoboj:
Donald Tusk: To są biedni ludzie, którzy szukają swojego miejsca na ziemi. Nie trzeba robić takiej obrzydliwej, ponurej propagandy wymierzonej w migrantów, bo to są ludzie, którzy potrzebują pomocy.
Awatar użytkownika
gaynau

przewinalem na moment, gdy mowi:
sygnaly, ze jestem osoba seksualna szly w swiat:D
Awatar użytkownika
marcin

Ciekawe czy na lubimyczytać będzie znów mnóstwo 10, z komentarzem że ta książka to najlepsze co w życiu czytali :P

Swoją drogą pozazdrościć chłopakowi fanów :P
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

Paweł Nowak o planach na 2023 rok:
Mam zamiar ukończyć 2 nowe książki i ogłosić premierę „Królowej Dram”
Donald Tusk: To są biedni ludzie, którzy szukają swojego miejsca na ziemi. Nie trzeba robić takiej obrzydliwej, ponurej propagandy wymierzonej w migrantów, bo to są ludzie, którzy potrzebują pomocy.
Awatar użytkownika
Walpurg

Florence Foster Jenkins, "najgorsza śpiewaczka świata", w sztuce "Boska" Petera Quiltera, znanej u nas choćby z brawurowej kreacji Krystyny Jandy, na zarzut, że nie umie śpiewać odpowiedziała krótko:
- ale nikt mi nie zarzuci, że nie śpiewam!
:mrgreen:

Także panu Nowakowi nikt nie zarzuci, że nie pisze.
Awatar użytkownika
marcin

Widać inflacja nie tylko jest w pieniądzu, ale i w literaturze.
Jeszcze trochę, to chłopak ogłosi że przejmuje go Wydawnictwo Literackie. Albo Biblioteka Narodowa.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Czarek90

Walpurg pisze: 02-01-2023 20:44:36 Florence Foster Jenkins, "najgorsza śpiewaczka świata", w sztuce "Boska" Petera Quiltera, znanej u nas choćby z brawurowej kreacji Krystyny Jandy, na zarzut, że nie umie śpiewać odpowiedziała krótko:
- ale nikt mi nie zarzuci, że nie śpiewam!
:mrgreen:

Także panu Nowakowi nikt nie zarzuci, że nie pisze.

Ale niech publikuje wirtualnie, ebookowo, audio...
Szkoda papieru. W sensie ja tu nieironicznie.
Tylko ekologicznie. Chyba że z tych niesprzedanych
egzemplarzy można potem w procesie technologicznym,
o którym nie mam pojęcia, zrobić nowe książki?
TAKIE PALIMPSESTY! :P :D :D
Awatar użytkownika
marcin

Znaczy ja nie jestem przeciw takiej literaturze.
Są w końcu harlequiny heteroseksualne, to niech są i gejowskie :P
Są ludzie którzy gustują w takiej literaturze, niech czytają chociaż to :P lepsze to niż brak czytania w ogóle.
Awatar użytkownika
Walpurg

Ale wiesz, można napisać coś lekkiego, niezbyt ambitnego intelektualnie, bez konieczności posiadania przez czytelników wielkiej erudycji, ale ładnym językiem, gładko.

Ale z drugiej strony, wolny kraj, więc każdy może pisać, nawet pretensjonalne gnioty.
Awatar użytkownika
marcin

No można, np literatura Szczygielskiego też ambitna nie jest ale jest to chociaż dobrze napisane.
W Moście Ikara jest niestety tragiczny język, fabuła zresztą też, ale głównie chodzi o język.
Choć znów z drugiej strony: chłopak pisze, skoro ktoś mu to wydaje i ktoś to kupuje i komuś się podoba... To cytując papieża Franciszka: kim ja jestem by oceniać? :P
Awatar użytkownika
jazzik

Też tak uważam, pisałam o tym w temacie o zakupach książkowych.
To coś podobnego jak z Danielle Stelle - niby nikt jej nie czyta a kobieta sprzedaje miliony książek. 😁
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Awatar użytkownika
Hebius

Czyli twierdzicie, że krytyka literacka jest w ogóle niepotrzebna?
Awatar użytkownika
marcin

Nie twierdzę że jest niepotrzebna.
Twierdzę że jeśli komuś podoba się taka literatura to niech kupuje i czyta. Na starym forum stałe narzekałeś na cykl o Agacie Raisin (czy jakoś tak), ale ciągle kupowałeś kolejne numery.
Awatar użytkownika
Czarek90

Zapowiedź na luty 2023:

PAWEŁ SOSZYŃSKI: Teo. Dramaty

Redakcja:
Witold Mrozek, Joanna Ostrowska
Ilustracja na okładce:
Bartek „Arobal” Kociemba
Zderzenia melancholii i queerowej wyobraźni, poczucia humoru i karkołomnych intelektualnych ciągów, brutalnej groteski i gorzkich samorozliczeń – wszystko to znajdziemy w tekstach dramatycznych znanego krytyka teatralnego, pisarza i dramaturga zebranych w tym tomie. Po niespodziewanej śmierci Pawła Soszyńskiego 18 września 2021 roku jego bliscy przyjaciele zdecydowali spróbować złożyć w całość odnalezione teksty.
Okładka i więcej info na stronie KP:
https://wydawnictwo.krytykapolityczna.p ... ynski-1116
Awatar użytkownika
Hebius

Ładna okładka. Cena już mniej. 49,90 zł za 200 stron w miękkiej oprawie ze skrzydełkami. Drogo.
Awatar użytkownika
Czarek90

49,90 zł – ale zaraz w księgarniach nielokalnych
będzie za 42 albo 38 ... A poza tym inflacja,
inflacja, inflacja i nim się obejrzysz, to 49
to nie będzie tak dużo :P ;)
Awatar użytkownika
Czarek90

„Rodziewicz-ówna. Gorąca dusza”
Autorka: Emilia Padoł
PREMIERA 08.02.2023
Pełne sprzeczności oblicze Marii Rodziewiczówny i dotąd nieopowiedziana historia.
Żarliwa katoliczka, surowa konserwatystka, patriotka tworząca romansowe fabuły i pisząca „ku pokrzepieniu serc”, ale też osoba nieheteronormatywna, buntująca się przeciwko powszechnym oczekiwaniom, społecznica. Kim była autorka słynnych powieści „Lato leśnych ludzi” czy „Między ustami a brzegiem pucharu”?
Obrazek

Wydawnictwo Literackie:
https://www.wydawnictwoliterackie.pl/pr ... ewicz-owna
Awatar użytkownika
Hebius

@Czarek
Przy dodawaniu obrazków do wpisów warto pomyśleć o dobrym hostingu.

A przechodząc do meritum - dopiero zauważyłem, że Krzysiek Tomasik ma swój podcast na stronie KP

Vendula Czabak i Krzysztof Tomasik rozmawiają o książkach Wydawnictwa Krytyki Politycznej.
https://krytykapolityczna.pl/multimedia ... 2023-roku/

W najnowszym odcinku jest między innymi o zbiorze dramatów Soszyńskiego zapowiedzianym na luty.

Obrazek
Ilustracja na okładce: Bartek „Arobal” Kociemba

Najciekawsze na samym końcu, o planach samego KT.
Awatar użytkownika
Czarek90

"Tęczowy słownik. Mały zbiór homoerotyzmów polskich"
Justyna Kociemba-Żulicka
WYD. Agent PR

OPIS:
Słownictwo dotyczące obecności i funkcjonowania osób nieheteronormatywnych należy do obszaru leksyki subkulturowej i, jako wciąż nieustandaryzowane, nie wpisuje się jednoznacznie w polszczyznę. Język, którym posługują się osoby LGBTQ, ulega przy tym dodatkowej hermetyzacji. Celem Tęczowego słownika. Małego zbioru homoerotyzmów polskich było zgromadzenie słownictwa dotyczącego codziennego funkcjonowania osób nieheteronormatywnych ze szczególnym uwzględnieniem relacji o charakterze erotycznym.
Wypowiedź autorki [VIDEO]:
https://wlkp24.info/teczowy-slownik-czy ... yk-polski/

Obrazek

dostępne np. tu: https://bractwotrojka.pl/teczowy.slowni ... ba.zulicka
lub tu: https://www.swiatksiazki.pl/teczowy-slo ... iazka.html
ODPOWIEDZ