Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Książki, ostatnie zakupy
Forum pominięte. Pytanie w ogóle dla kogo ma być tego typu publikacja.
Osoby LGBT raczej nic nowego się z tego nie dowiedzą.
Osoby hetero - nie bardzo sądzę, aby były czymś takim zainteresowane.
Dla naukowców to zapewne będzie zbyt duży poziom ogólności, a za mało naukowej analizy (mówię to bez znajomości książki, więc mogę się mylić).
Osoby LGBT raczej nic nowego się z tego nie dowiedzą.
Osoby hetero - nie bardzo sądzę, aby były czymś takim zainteresowane.
Dla naukowców to zapewne będzie zbyt duży poziom ogólności, a za mało naukowej analizy (mówię to bez znajomości książki, więc mogę się mylić).
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Poziom naukowości? Ja to postawię obok "Mostu Ikara", który ma równie wysoki poziom wartości literackich
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- odkurzacz
Mniej więcej ... ale czytanie ma więcej znaczeń niż czytanie tekstu ... na przykład: A w dupe sobie wsadz tego linka
- Czartogromski
- Kontakt:
- Czartogromski
- Kontakt:
Virginia Woolf: Orlando. Przeł. Tomasz Bieroń.
Nowy przekład, pierwsze polskie wydanie od wielu lat, po polsku powieść ostatnio była dostępna w niezbyt licznych antykwariatach, po paskarskich cenach.
Zakup w księgarni stacjonarnej, która sprowadziła mi to szybciej, niż chciał dostarczyć Empik.
- marcin
I kolejny zakupiony King:
Sklepik z marzeniami
Czytam, i kolejna dobra powieść. Nie tak dobra jak Bastion, ale też dobra
Sklepik z marzeniami
Czytam, i kolejna dobra powieść. Nie tak dobra jak Bastion, ale też dobra
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
... Ale irytujący wstęp autorstwa młodej pisarki możecie pominąć, ja już przeczytałem i poirytowałem się, więc wy już nie musicie.
- Achim
Również nabyłemCzartogromski pisze: ↑30-01-2023 14:52:21
Nowy przekład, pierwsze polskie wydanie od wielu lat, po polsku powieść ostatnio była dostępna w niezbyt licznych antykwariatach, po paskarskich cenach.
Zakup w księgarni stacjonarnej, która sprowadziła mi to szybciej, niż chciał dostarczyć Empik.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- marcin
Jak zwykle ja z moimi lekturami na tle Czarta i Achima wygladam mało ambitnie
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
To w takim razie dodam - żeby cię tak do końca pognębić - że ja mam w lekturze "Zadupi" Antonio Lobo Antunesa - mocnego portugalskiego kandydata do nagrody Nobla.
Bardzo ładna poetycka proza, ale trzeba czytać w skupieniu, bez rozpraszaczy w tle. Niestety na razie mam wynotowany tylko kawałek dla lesbijek, więc możecie nie docenić jeśli zacytuję.
W ramach wprowadzenia: bohater został zmobilizowany i jeszcze czeka w koszarach przed wypłynięciem na wojnę (Portugalia stara się zatrzymać przy sobie Angolę). Przekład Wojciecha Charchalisa
Bardzo ładna poetycka proza, ale trzeba czytać w skupieniu, bez rozpraszaczy w tle. Niestety na razie mam wynotowany tylko kawałek dla lesbijek, więc możecie nie docenić jeśli zacytuję.
W ramach wprowadzenia: bohater został zmobilizowany i jeszcze czeka w koszarach przed wypłynięciem na wojnę (Portugalia stara się zatrzymać przy sobie Angolę). Przekład Wojciecha Charchalisa
Panie z Narodowego Ruchu Kobiet przychodziły czasem rozproszyć wizję menopauzy rozdawaniem medalików z Matką Boską Fatimską i breloczków z wizerunkiem Salazara, w zestawie z nacjonalistycznym Ojcze Nasz i groźbami biblijnego piekła w więzieniu Peniche, gdzie agenci PIDE skutecznością przewyższali niewinne diabły z widłami, rodem z katechizmu. Zawsze wyobrażałem sobie, że ich włosy łonowe są ja futro lisa, a z ich wagin, gdy się podniecą, wyciekają krople Ma Griffe i piana przypominająca pudla, które zostawiają lśniące ślady ślimaka na zwiędłych udach. Siedząc przy stole generała, siorbały zupę czubkami ust tak samo jak chorzy na hemoroidy siadają na skraju fotela, zostawiały na przyklejonych do kieliszków serwetkach ślady szminki, z których wznosił się jeszcze niesmak wywołany przez służą oraz resztki tyrad patriotycznych; napotykałem je na trapie okrętu w dzień wypłynięcia, zachęcały nas paczkami papierosów Tres Vintes i męskimi uściskami dłoni, w których kłykcie i paliczki łączyły się ze sobą dzięki rodowym pierścieniom:
– Proszę się nie martwić, my na tyłach zachowujemy czujność.
I rzeczywiście, jak się dobrze temu przyjrzeć, nie za bardzo trzeba się było obawiać tak smutnych pośladków, w ich przypadku pas do pończoch zadowalały się drugorzędną rolą pasów przepuklinowych.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Achim pisze: ↑30-01-2023 22:52:54 weRównież nabyłemCzartogromski pisze: ↑30-01-2023 14:52:21
Nowy przekład, pierwsze polskie wydanie od wielu lat, po polsku powieść ostatnio była dostępna w n iezbyt licznych antykwariatach, po paskarskich cenach.
Ludzie! Jaka to śliczna książka. Choć nie wiem, jak dalej będzie ze stroną redaktorską, bo już na 33 stronie "zarzucają kotwicę".
*A strona 33 to w zasadzie dopiero 20 strona powieści, bo przecież mamy jeszcze wspomniany wstęp.
- Czartogromski
- Kontakt:
Ależ wijące się zdanieHebius pisze: ↑31-01-2023 01:05:38[...] Siedząc przy stole generała, siorbały zupę czubkami ust tak samo jak chorzy na hemoroidy siadają na skraju fotela, zostawiały na przyklejonych do kieliszków serwetkach ślady szminki, z których wznosił się jeszcze niesmak wywołany przez służą oraz resztki tyrad patriotycznych; napotykałem je na trapie okrętu w dzień wypłynięcia, zachęcały nas paczkami papierosów Tres Vintes i męskimi uściskami dłoni, w których kłykcie i paliczki łączyły się ze sobą dzięki rodowym pierścieniom:
– Proszę się nie martwić, my na tyłach zachowujemy czujność.
- marcin
Zakupiłem drugą część Ani w nowym tłumaczeniu - "Anne z Avonlea"
I czytam czyta się (a raczej przypomina sobie z czasów bycia dzieckiem) dobrze, ale jednak jest to znacznie słabsze niż pierwszy tom.
I czytam czyta się (a raczej przypomina sobie z czasów bycia dzieckiem) dobrze, ale jednak jest to znacznie słabsze niż pierwszy tom.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
A ja się dziwię, kto te Anie w księgarniach kupuje
- marcin
ja kupuje ebooki
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Książki to jednak drukowane na papierze. I po co jeszcze okładkę wklejasz? Masz taką kolorową w swoim ebooku?
- Czartogromski
- Kontakt:
- marcin
Dwie zrzędy
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Książka elektroniczna to też książka.
(William Blake)
(William Blake)
- Walpurg
Pod względem intelektualnym tylko. Jako byt materialny to nieksiążka.