![Żartowanie z kogoś :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Fantastyka, moja miłość
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Fantastyka, moja miłość
Ja miałem jeden ale za to już przeczytałem ![Żartowanie z kogoś :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Żartowanie z kogoś :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Hebius
WAB wznawia dystopijną "Przypowieść o siewcy" Octavii E. Butler.
Pamiętam, że powieść przed laty bardzo mi się podobała (Prószyński i S-ka to wydało w 2000; drugi tom cyklu też) więc zwracam na tytuł uwagę.
![Obrazek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeHkPDRdgFh6YTkikp5em4DzRJaaPkHrgF07eCgna947Uy9xYtjT-3zZ8gcmbwpa7utle5ko0bjfdulIatANXimqfiS-2EEIq8QXsiTgaPdTFoIzxzptHkuiveuR-PsoOnNdjvv7xlP-WETg4XRmEq88e-BfCwHAxpyXD4GNLOLkQFQ68jhaBDnU_v/s1200/przypowiesc-o-siewcy-b-iext174539677.webp)
Pamiętam, że powieść przed laty bardzo mi się podobała (Prószyński i S-ka to wydało w 2000; drugi tom cyklu też) więc zwracam na tytuł uwagę.
![Obrazek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeHkPDRdgFh6YTkikp5em4DzRJaaPkHrgF07eCgna947Uy9xYtjT-3zZ8gcmbwpa7utle5ko0bjfdulIatANXimqfiS-2EEIq8QXsiTgaPdTFoIzxzptHkuiveuR-PsoOnNdjvv7xlP-WETg4XRmEq88e-BfCwHAxpyXD4GNLOLkQFQ68jhaBDnU_v/s1200/przypowiesc-o-siewcy-b-iext174539677.webp)
Jest rok 2024. Świat nękany przez zmiany klimatyczne, gospodarcze kryzysy i zacięte polityczne spory zatraca się w chaosie i zmierza ku upadkowi. Rozległe tereny zostały wyludnione, a mieszkańcy zamienionych w fortece miast nieustannie mierzą się z groźnymi chorobami, głodem, przemocą, pożarami…
Lauren Olamina, córka lokalnego pastora, obdarzona darem – a raczej przekleństwem – hiperempatii, nie godzi się na los, jaki ją spotkał. Wyrusza więc w samotną i bardzo ryzykowną podróż w poszukiwaniu bezpieczeństwa i nadziei. Stopniowo dołączają do niej spotkani po drodze ludzie – tak jak ona pragną przetrwać i na zgliszczach starego świata stworzyć miejsce, w którym będą mogli zacząć żyć na nowo.
Octavia E. Butler napisała tę dystopijną powieść w 1993 roku. Dziś przedstawiona przez nią czarna wizja świata wciąż przeraża – głównie dlatego, że okazuje się niezwykle bliska otaczającej nas rzeczywistości.
Kto należy do rasy ludzkiej, ten chodzi do opery.
Świnie i psy nie słuchają opery.
Kto nie chodzi do opery, ten nie jest człowiekiem.
- marcin
A tłumacz nowy?
Bo zwykle jak nazwisko tłumacza jest na okładce, to oznacza to nowe tłumaczenie.
Bo zwykle jak nazwisko tłumacza jest na okładce, to oznacza to nowe tłumaczenie.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Hebius
Jacek Chełmniak...
https://www.encyklopediafantastyki.pl/i ... ć_o_siewcy
Przekład jest ten sam.
A okładka w nowym wydaniu zdecydowanie lepsza.
https://www.encyklopediafantastyki.pl/i ... ć_o_siewcy
Przekład jest ten sam.
A okładka w nowym wydaniu zdecydowanie lepsza.
- Czartogromski
- Kontakt:
To po prostu taki nowy i dobry zwyczaj, że nazwiska dobrych tłumaczy coraz częściej są na okładkach.
Poprzednie wydanie w tym samym tłumaczeniu.
Poprzednie wydanie w tym samym tłumaczeniu.
- Hebius
Tekst skopiowany ze strony https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/ne ... eksualnym/ | Rynek książkiNeil Gaiman znów oskarżony o napaść na tle seksualnym
Jak informowaliśmy, brytyjski pisarz Neil Gaiman, światowej sławy autor takich dzieł jak „Sandman” czy „Amerykańscy bogowie”, w lipcu 2024 roku został oskarżony o napaść na tle seksualnym. W styczniu 2025 roku kolejne kobiety ujawniły swoje zeznania.
W artykule opublikowanym przez Vulture 13 stycznia kilka kobiet opowiada o swoich doświadczeniach z Gaimanem, zarzucają mu napaści seksualne, w tym przemoc fizyczną i psychiczną. Zarzuty te dotyczą incydentów sięgających nawet lat 80-tych. Wśród ofiar znalazły się zarówno fanki Gaimana, jak i osoby z jego otoczenia zawodowego.
Gaiman nie przyznaje się do winy.
Sprawą zajmuje się policja w Nowej Zelandii.
O głośnej sprawie pisze też w najnowszym numerze „New York Magazine” Lila Shapiro.
W związku z oskarżeniami zakończono prace nad serialem „Dobry omen”, nie wiadomo też, co dalej z kontynuacją ekranizacji „Sandmana”.
Ciekawe, jak się to skończy.
Gdzieś na Onecie widziałem wczoraj artykuł na ten temat, z przywołaniem jednego konkretnego, a bardziej ohydnego i bulwersującego (dla autor_ ) zarzutów: Gaiman kazał lasce, by robiła mu loda, a w tym czasie sam oglądał pierwszy sezon Sandmana.
- Czartogromski
- Kontakt:
Kingsley Amis: Alteracja / przełożył Przemysław Znaniecki ; posłowie Jerzy Jarniewicz. - ArtRage, 2024. - (Cymelia). - Oryg: „The Alteration”, 1976.
![Obrazek](https://czartogromski.wordpress.com/wp-content/uploads/2025/01/alteracja.jpg)
![Obrazek](https://czartogromski.wordpress.com/wp-content/uploads/2025/01/alteracja.jpg)
Edycja: notka z okładki podana w delikatniejszy sposób:„– Czy to będzie bolało? – zapytał Hubert.
Tomasz Anvil pokręcił z emfazą głową.
– Nic nie poczujesz. Kiedy to się stanie, będziesz głęboko uśpiony, a potem miękkie bandaże, kojące maści… Tylko przez kilka dni. Następnie możesz opuścić łoże i nie myśleć już o tym więcej. Zapewnię ci najlepszych chirurgów w kraju. Rozmawiałem wczoraj z jednym z nich: to mój stary przyjaciel. W dzisiejszych czasach nie uważa się tej akcji za poważną: chirurdzy są bardzo doświadczeni. Nic ci nie grozi, nic nie będzie bolało
– Skąd pochodzi doświadczenie chirurgów, papo? Mówiłeś, że rzadko się tego dokonuje.
– W przypadku dzieci rzadko. Czasami trzeba to uczynić… innym ludziom, dla ich własnego dobra.
– Dla ich dobra?
– I dla dobra Państwa”.
Spoiler
Rok 1976. Świat utkwił intelektualnie i duchowo w mrokach średniowiecza, odkąd Marcin Luter został w XVI wieku papieżem. Po ulicach jeżdżą baruchy, elektryczność uchodzi za rzecz niebezpieczną, schizmatyk to najgorsza obelga, tymczasem zaś Anglia opłakuje śmierć Jego Pobożnej Wysokości Stefana III. Hubert Anvil, obdarzony niebiańskim głosem dziesięciolatek, śpiewa na pogrzebie władcy. Uroczystość uświetniają swą obecnością Federicus Mirabilis i Lupigradus Viaventosa, którzy przybyli prosto z Rzymu i mają ustalić, czy genialnie utalentowany chłopiec nadaje się do Chóru Sykstyńskiego. Aby ocalić jego dar, konieczna będzie kastracja, sztuka bowiem wymaga ofiar. (Z okładki).
Ostatnio zmieniony 14-01-2025 19:21:23 przez Czartogromski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hebius
Trzeba było trochę ten wpis z okładki ocenzurować i podać treść w równie delikatny sposób, jak w cytacie ![Duże szczęście, bardzo dobry humor :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Czytałem z pierwszego polskiego wydania.
![Duże szczęście, bardzo dobry humor :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Czytałem z pierwszego polskiego wydania.
- Czartogromski
- Kontakt:
1994, Rebis, ten sam tłumacz
![Maniak :geek:](./images/smilies/icon_e_geek.gif)
- Hebius
Doceniam elegancję nowej okładki od ArtRage, ale ta Rebisu wydaje mi się bardziej adekwatna.
![Obrazek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjA8rGqL6p4d_dvL61ttlMOu3-sTODs9npblFvTcdl8CDCOZG8rlF78rYB80q_-_AsIvP5igE4BIoUczfVDxH7Ku84So4t6mdOTz9fmyeaVwbmZ9mMAFZ1j-7NCIEtbH1IovkdI8TidRpRTuQiNDguhUw6pYnuGMdbIBbNynGFeMm_9czIj2j61IoHT/s384/Opera%20Zrzut%20ekranu_2025-01-14_233001_www.veritasfoundation.co.uk.png)
skoro już narzuciłem delikatność...
![Obrazek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjA8rGqL6p4d_dvL61ttlMOu3-sTODs9npblFvTcdl8CDCOZG8rlF78rYB80q_-_AsIvP5igE4BIoUczfVDxH7Ku84So4t6mdOTz9fmyeaVwbmZ9mMAFZ1j-7NCIEtbH1IovkdI8TidRpRTuQiNDguhUw6pYnuGMdbIBbNynGFeMm_9czIj2j61IoHT/s384/Opera%20Zrzut%20ekranu_2025-01-14_233001_www.veritasfoundation.co.uk.png)
- marcin
Vesper anonsuje, że wyda Kresa, tę trylogię "Piekło i szpada".
Kiedyś pamiętam wydawał to Mag, i pamiętam też, że - choć to Kres - to podeszło mi to średnio. Ktoś coś więcej pamięta o tym cyklu? Hebiusie?
Kiedyś pamiętam wydawał to Mag, i pamiętam też, że - choć to Kres - to podeszło mi to średnio. Ktoś coś więcej pamięta o tym cyklu? Hebiusie?
- Hebius
Chyba też czytałem tylko pierwszy tom i jakoś nie bardzo mnie to zachwyciło.
- marcin
Ja właśnie chyba tez tylko pierwszy, a teraz Vesper ma wydać całość. Nie pamiętam z tego nic.