Replika
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Nathi
Re: Replika
Słabo panowie.
Hebius ma absolutną rację.
Jak się chce być LGBTQ to trzeba pisać o każdym, a nie tylko o gejach i prepie.
Tak, Replika od lat była jedną kliką piszącą na jedno kopyto przez tych samych. Przecież to było czuć na kilometr. Dlatego stała się taka beznadziejna.
Problemu by było jakby się przerobili na Adama, wtedy by każdy wiedział, że tylko jebanie i prep.
Hebius ma absolutną rację.
Jak się chce być LGBTQ to trzeba pisać o każdym, a nie tylko o gejach i prepie.
Tak, Replika od lat była jedną kliką piszącą na jedno kopyto przez tych samych. Przecież to było czuć na kilometr. Dlatego stała się taka beznadziejna.
Problemu by było jakby się przerobili na Adama, wtedy by każdy wiedział, że tylko jebanie i prep.
- mike
Replika pisze o całej społeczności LGBT, dziumdzia chciała zdominować pismo contentem les/trans i zostać naczelną. A więc chciała osłabić już i tak kiepską sprzedaż.
Replika to bardzo słabe pismo, dziumdzia i jej koleżanki wylizały się wzajemnie jakby wielkich rzeczy dokonała, przez te 2-3 lata swojej obecności zmieniła pismo na lepsze i wyniosła sprzedaż na wyżyny. Tyle tylko, że przez cały czas jej pracy, treści magazynu były ostro krytykowane jako mizeria i bylejakość, nawet tu na forum.
Replika to bardzo słabe pismo, dziumdzia i jej koleżanki wylizały się wzajemnie jakby wielkich rzeczy dokonała, przez te 2-3 lata swojej obecności zmieniła pismo na lepsze i wyniosła sprzedaż na wyżyny. Tyle tylko, że przez cały czas jej pracy, treści magazynu były ostro krytykowane jako mizeria i bylejakość, nawet tu na forum.
Społeczeństwa terminy te nie interesują, Polacy uznają je za zachodnią lewacką nowomowę skierowaną bojowo do zakrzyczenia i zmanipulowania dyskusji. W tym zresztą przypadku przez tą panią pojęcia cynicznie użyte do ataku na kolegę z redakcji. Nawrzucała hasełek bez żadnego większego sensu, byle dokopać i ustawić się w pozycji pokrzywdzonej, elokwentnej, mającej rację.Hebius pisze: ↑10-04-2025 21:18:51 Mansplaining to pejoratywny termin, który opisuje sytuację, gdy mężczyzna tłumaczy kobiecie coś w sposób protekcjonalny, deprecjonujący i często niepotrzebny.
Gaslighting to przemoc psychiczna, polegająca na manipulowaniu ofiary w celu podważenia jej rzeczywistości. Manipulator próbuje zmusić ofiarę do uwierzenia w to, co jest nieprawdziwe.
- Walpurg

Jest nowa...
Znowu jakieś objawienie.Izabela Morska, jedna z najbardziej wyrazistych postaci życia literackiego. Jej coming out z 1998 r. (!) zrobił spektakularne wrażenie pokoleniowe i stał się symbolem wolności słowa w Polsce.
Może jestem niezbyt zorientowany w bieżącym życiu literackim, wolę klasykę, ale w sprawach LGBT siedzę dość mocno od lat a o tym symbolu wolności słowa nie słyszałem.
Ktoś słyszał i napisze coś? Bo podobno miała romans z Janion.

P.S. jakiś wywiad z chłopakiem po detranzycji jest.
- marcin
Też słyszę pierwszy raz o tej pani.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Czarek90
Może bardziej kojarzycie ją jako Izabelę Filipiak?
- marcin
Ja nie.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Walpurg
- Hebius
Jeszcze nie mam nowego numeru Repliki, poczta nie doniosła.
Że Izabela Filipiak to teraz Morska było pisane na forum w 2023. Czarek wiedział
, bo się interesuje QueerStorią i pewnie wyczytał o tym w pierwszym numerze wspominanego pisma (o ile nie wiedział o tym wczesniej), gdzie oprócz opowiadania zamieszczono wywiad z pisarką. A kolega Walpurg... cóż... nie widzę, żeby nawet do topiku dedykowanego QueerStorii zaglądał. Może to siedzenie w sprawach LGBT to już teraz trochę bardziej siedzenie na laurach i bazowanie głownie na tym, co się poznało kiedyś?
Że Izabela Filipiak to teraz Morska było pisane na forum w 2023. Czarek wiedział

Donald Tusk: To są biedni ludzie, którzy szukają swojego miejsca na ziemi. Nie trzeba robić takiej obrzydliwej, ponurej propagandy wymierzonej w migrantów, bo to są ludzie, którzy potrzebują pomocy.
- Walpurg
No może. Faktycznie nie siedzę aż tak głęboko. Poza tym zmiana nazwiska to nie kwestia spraw LGBT. To prywatna sprawa a takie rzeczy jak śluby czy dzieci, rozwody i kochanki lub kochankowie to rzeczy, które ignoruję, często nawet w odniesieniu do lubianych postaci.
- Hebius
Replika #114 - reklama za FB

Na okładce 114. numeru –
Ponadto w nowej „Replice” m.in.:
A także m.in.
‼ https://replika-online.pl/kup-replike/ ‼
Donald Tusk: To są biedni ludzie, którzy szukają swojego miejsca na ziemi. Nie trzeba robić takiej obrzydliwej, ponurej propagandy wymierzonej w migrantów, bo to są ludzie, którzy potrzebują pomocy.
- Ballordo
Myślałem, że Nasierowski to już inny stan świadomości (bo gdzieś czytałem, że ma demencję, czy coś podobnego) przy jego 92 latach. A tu proszę, wywiad, a jeszcze sprawdziłem i okazuje się, że nadal na youtube się udziela.
- jazzik
Oglądam go czasami na YouTube, dobrze się trzyma.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Walpurg
Przypomniałem sobie ostatnio jego historię przy okazji lektury biografii Swinarskiego. Niewątpliwie jego życie to świetny materiał na film.
- jazzik
To prawda.
Jeśli chodzi o Filipiak/Morską to rzeczywiście plotkowano o jej romansie z Janion wśród studentów i kolegów profesor.
Ja o tym po raz pierwszy usłyszałam od innej zaprzyjaźnionej profesor polonistyki.
Jeśli chodzi o Filipiak/Morską to rzeczywiście plotkowano o jej romansie z Janion wśród studentów i kolegów profesor.
Ja o tym po raz pierwszy usłyszałam od innej zaprzyjaźnionej profesor polonistyki.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
-
- Forumowe Ciacho
Prawdę mówiąc tych cytatów z twojego wcześniejszego wpisu, z Lesbikonu, nawet mi się nie chce czytać... Ale dorzucę 3 grosze do tego, co czytam powyżej. Ja miałem z Repliką epizod w 2017 r., po pierwszym Marszu Równości, który współorganizowałem. Wtedy Replika w postaci Mariusza Kurca zwróciła się do naszej grupy z prośbą o jakąś relację z Marszu. No i ja coś tam naskrobałem, ale Kurc chciał bardzo znacznych zmian w tekście, na co ja zresztą przystałem, choć było to dość dziwaczne dla mnie, dość niemiłe, może frustrujące. Ogólnie tekst, który został opublikowany był bardzo odległy od pierwotnej wersji. Ostatecznie miałem poczucie, że tekst pod którym widnieje moje nazwisko nie jest mój. Tak to wspominam. Ale to tylko epizod i to dość dawny.Czarek90 pisze: ↑10-04-2025 09:58:52 I jeszcze ciekawy komentarz Anny Marii Łozińskiej
pod postem FB Małgorzaty Sikory-Tarnowskiej:
Dziękuję, że to napisałaś. W Replice pracowałam ponad 2 lata, jestem bardzo wdzięczna, że poznałam dzięki temu Małgorzata Sikora-Tarnowska Michalina Chudzińska i Patrycja Sikora-Tarnowska. Cieszę się, że zrobiłam wywiady z artystkami Lilianą Zeic, Agatą Słowak czy z Olą Kluczyk. W tle tych wywiadów były jednak dyskusje z naczelnym, który próbował przeforsować, że wie lepiej niż Liliana czym jest feminizm i jej wypowiedź trzeba zmienić lub wyrzucić, który również próbował mnie zmusić do używania w wywiadzie z Olą słów, które wskazywała w swojej książce jako nieakceptowalne w przestrzeni publicznej. Były wywiady z Ane Piżl czy Katarzyna Szustow, które nigdy nie ujrzały światła dziennego, bo redaktor naczelny mi nie odpisywał, ale w tym samym czasie w gazecie ukazały się artykuły innych osób. Moje odejście skończyło się zgłoszeniem mobbingu, które zostało uznane, ale przykro, że nie zmieniło to atmosfery strachu, krzyku, objaśniania świata według męskiej perspektywy i kolejne świetne osoby odchodzą z tego miejsca. Nie mam już nadziei. Replice jest wygodnie w patriarchacie.
BTW Sam w ostatnim roku usłyszałem od osoby, która okazyjnie opublikowała tekst w Replice, jak to niektóre elementy zostały zmienione bez konsultacji z tą osobą, a które są słuszne oczywiście w oczach naczelnego, ale już nieakceptowalne ani w oczach autora/autorki, ani osób świadomych omawianego w tekście tematu.
![]()
Ale dla mnie też Replika stała się nieco mniej atrakcyjna ze względu na dużą, w moim odczuciu, tematykę L i T. W sumie jednak brak czasu na jest kluczowy - wolę np. przeczytać książkę.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
- Achim
Mój Partner, z uporem godnym lepszych rzeczy, dalej tę nieszczęsną " Replikę" prenumeruje. Tak wiec przeglądam na bieżąco pod kątem informacji kulturalnych. W ostatniej dwie zapowiedzi nowych, ciekawych pozycji książkowych : Listów Dąbrowskiej i Kowalskiej i opowieści Tomasika o gejowskich aktorach II RP. Niestety Nasierowski, zamiast o Swinarskim, pisze głównie o sobie i patologicznej postaci żony reżysera. Zainteresowały mnie natomiast w najnowszym numerze wywiady z lewicowymi kandydatami na urząd prezydenta : Magdaleną Biejat i Adrianem Zandbergiem.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- marcin
I co, zachęciły cię do zagłosowania na któregoś z nich?
- Achim