Netflix

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Netflix

I przeczytałem już pierwszą recenzje na FB
Zwierz popkulturalny pisze:
Ja: Oki obejrzę film "10 Dance" o dwóch tancerzach, którzy przygotowują się razem do konkursu gdzie tańczy się 10 tańców.

Ja po dziesięciu minutach filmu: Oki znam już zasady 10 Dance teraz czas na przygotowania

Ja po pół godzinie filmu: Dobra teraz już ćwiczą razem, muszą się obaj wiele nauczyć przed zawodami 10 Dance

Ja po godzinie filmu: Oki rozumiem, nie tylko muszą się nauczyć tańczyć do 10 Dance ale też wystartować na mistrzostwach świata. Dobra rozumiem budowanie napięcia.

Ja po półtorej godziny filmu: Dobra to jest dziwne, że zawody 10 Dance zostaną na sam koniec filmu ale może chodzi o budowanie takiego napięcia.

Ja po dwóch godzinach filmu: Czy ten film będzie zawierał zawody 10 Dance?

Bohater filmu w ostatniej linijce dialogowej filmu: Do zobaczenia na 10 Dance.

Ja: CO?!

Czyli obejrzałam film, który ma tytuł "10 Dance" ale samych zawodów w nim nie ma 🙂 Ale spoko, jeśli lubicie przystojnych mężczyzn, którzy darzą się uczuciem gorącym (jak na japońskie standardy pokazywania uczuć gorących) i spoglądają na siebie intensywnie oraz różnią się wszystkim (znaczy fryzurą i stylem tańca) to będziecie się bawić dobrze. Ja w sumie bawiłam się nieźle, mimo, że narracyjnie ten film nie jest dla wszystkich. Ale panowie mają ładną chemię i jest dużo tańca towarzyskiego, a pan tańczący tańce bardziej klasyczne jest niezwykle piękny.

I teraz pytanie do osób znających mangę (bo to ekranizacja mangi) - jak myślicie ile filmów nas jeszcze czeka zanim zobaczymy zawody 10 Dance? Pytam dla tych kilku oszołomów, którzy się spodziewają, że zobaczą w filmie to co jest w tytule 😉
https://www.facebook.com/zwierzpopkultu ... %2CO%2CP-R
Awatar użytkownika
mike

Na moje to tam chemii zanadto nie ma, tym bardziej gorących momentów (strasznie kiczowato-tiktokowa scenka w metrze), a bliskość (nie licząc jedynej sceny łóżkowej w ubraniach) sprowadza się do licznych tanecznych ćwiczeń obu panów. Nie ma podjazdu przy takim Heated Rivalry, czyli innej sportowej produkcji branżowej będącej aktualnie na tapecie, tak pod względem pokazywania emocji, jak i erotycznego napięcia oraz tegoż napięcia rozładowywania. Pomijam ważkość problematyki bohaterów w 10 dance na poziomie nastolatków szkoły podstawowej, no może liceum. Główne emocje grają tu klimatyczne ujęcia, światełka i cienie nocną porą wszystko to budowało nastrój dreszczowca, jednak nic takiego nie nastąpiło, a mogłoby być ciekawie...

Za to są ładne artystyczne kadry, które zdają się nieźle uchwycać japoński klimat. Jednak film w warstwie dialogowo-emocjonalnej jest dość mocno teatralny oraz ichniejszo-kulturowy, co dla nieazjatyckiego widza może być trudne do zrozumienia, żeby nie powiedzieć cięzkostrawne.

Brak polskiego dubbingu ani nawet lektora, a nie przepadam za napisami, gdyż odciągają od obrazu. Jest angielski dubbing, z którym obejrzałem większość tego dzieła, choć muszę się przyznać, że po ok. 40min zacząłem trochę przewijać, bo film zaczął się zbędnie dłużyć, a im dalej w las tym moja cierpliwość wystawiana była na coraz większą próbę.

To taki Taniec z Gwiazdami od podszewki, podszyty dramaturgią w wersji fabularyzowanej na skośną mańkę, podniesiony do poziomu ładnie nakręconej kinematografii. Więcej przeżyć dostarczyły mi Bożenka, Barbara oraz lesbijska wioślarka olimpijska w niedawno zakończonej kolejnej polskiej edycji TzG, gdzie zapodano pasjonujące chwile, a plot twisty ciągną się nawet do dziś i końca nie widać viewtopic.php?p=216617#p216617 :D
Spoiler
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Bo to chyba bardziej kobiety są targetem dla tej produkcji, a nie geje.
Awatar użytkownika
mike

Jakaś dziunia z gazetki wysiadła po pierwszym odcinku nowego sezonu Emily in Paris (tzn, że w sensie w Rzymie), a ja jestem po sześciu i świetnie się bawię! To taka serialowa wersja Diabła Ubierającego się u Prady, tylko z mniej diaboliczną i jednak trochę empatyczną szefową agencji reklamowej. A bawię się tym bardziej, bo sam miałem doświadczenie z podobnymi kurwiszczymi biczami w swojej pracy.... jako Emily wersja gay :D

Owszem pełno tu absurdów na czele z tytułową Emilią dzielącą malutkie mieszkanko z koleżanką, z którego codziennie wychodzi odstawiona jak na czerwony dywan w ubraniach o wartości dobrego samochodu. Moim zdaniem takie naginanie rzeczywistości bardzo pasuje do agencyjnego klimatu ten kto pracował wie jak trzeba bajerować klientów, do jakich rzeczy być zdolnym i jak wysoko mieć głowę w chmurach, żeby w tym środowisku przetrwać :>

zwiastun 5 sezonu https://www.youtube.com/watch?v=2TP8Vx53L2w
Spoiler
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,127 ... danie.html
Awatar użytkownika
mike

Dla takich akcji warto oglądać https://www.veed.io/view/686c3a26-0469- ... anel=share :mrgreen:
Spoiler
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał

Jest drugi sezon „Kulinarnej walki klas"🔥. To najlepiej zrealizowany program kulinarny jaki oglądałem, jest piękny wizualnie, bardzo też mi się podoba uczciwość i szacunek, jaki okazują sobie wzajemnie koreańscy kucharze.
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

z polskich programów kulinarnych to lubiłem te Makłowicza i Okrasy
najgorsze (dla mnie) to chyba te z Amaro i Gessler (chamskie traktowanie ludzi przez prowadzących)
Awatar użytkownika
xyz123

mike pisze: 23-12-2025 01:03:25 Jakaś dziunia z gazetki wysiadła po pierwszym odcinku nowego sezonu Emily in Paris (tzn, że w sensie w Rzymie), a ja jestem po sześciu i świetnie się bawię! To taka serialowa wersja Diabła Ubierającego się u Prady, tylko z mniej diaboliczną i jednak trochę empatyczną szefową agencji reklamowej. A bawię się tym bardziej, bo sam miałem doświadczenie z podobnymi kurwiszczymi biczami w swojej pracy.... jako Emily wersja gay :D

Owszem pełno tu absurdów na czele z tytułową Emilią dzielącą malutkie mieszkanko z koleżanką, z którego codziennie wychodzi odstawiona jak na czerwony dywan w ubraniach o wartości dobrego samochodu. Moim zdaniem takie naginanie rzeczywistości bardzo pasuje do agencyjnego klimatu ten kto pracował wie jak trzeba bajerować klientów, do jakich rzeczy być zdolnym i jak wysoko mieć głowę w chmurach, żeby w tym środowisku przetrwać :>

zwiastun 5 sezonu https://www.youtube.com/watch?v=2TP8Vx53L2w
Spoiler
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,127 ... danie.html
Akurat to świetnie podsumowuje większość produkcji Netflixa. Ale w sumie to McDonald's wśród stramingów, więc nie wymagajmy od nich zbyt wiele. Szkoda pieniędzy i tyle, ale kto co lubi. :lol:
Awatar użytkownika
Michał

Dorian_Gray pisze: 25-12-2025 20:07:23 z polskich programów kulinarnych to lubiłem te Makłowicza i Okrasy
najgorsze (dla mnie) to chyba te z Amaro i Gessler (chamskie traktowanie ludzi przez prowadzących)
Okrasa jest fajny, ale trochę nadużywa kolendry😝. Najgorszy program kulinarny dla mnie to „Czy to ciasto?", w którym uczestnicy muszą zrobić ciasto przypominające jakiś przedmiot, np but, jeśli oceniający nie zorientują się, że jest to ciasto, wygrywają. To pomysł na jeden odcinek, gdy jest cały sezon, robi się to nudne. Nie ma też nic wspólnego z gotowaniem, bo ciasta składają się głównie z masy cukrowej, myślę, że są niejadalne. Lubię programy, z których mogę się czegoś nauczyć, w tym koreańskim jest mnóstwo zaskakujących pomysłów, ale przede wszystkim jest to prawdziwe gotowanie.
Awatar użytkownika
zachary

Siódmy odcinek 5. sezonu Stranger Things ma najniższą średnią ocen ze wszystkich epizodów. Czyżby to przez scenę coming outu? W komentarzach ludzie bardzo to krytykują, padają oskarżenia o sztampowość, rozwlekanie akcji poprzez "nieistotne" dialogii i rozterki wewnętrzne bohaterów oraz (a jakże) netfliksową poprawność polityczną. Mi przy tej scenie jednakże serduszko mocniej zabiło, trochę jakby ktoś przytulił moje wewnętrzne dziecko i trochę nie dziwię się, że heterycy tego nie rozumieją, bo to nie dla nich ma być.
Awatar użytkownika
marcin

Nie sądzę aby chodziło o coming out. 5 sezon stał się po prostu nudny, rozwleczony i wyraźnie widać że kręcony na siłę bez specjalnego pomysłu.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
mike

https://www.filmweb.pl/serial/Stranger+ ... inus=false jedziemy z tym koksem :mrgreen:
Spoiler
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
xyz123 pisze: 25-12-2025 20:14:54 Akurat to świetnie podsumowuje większość produkcji Netflixa. Ale w sumie to McDonald's wśród stramingów, więc nie wymagajmy od nich zbyt wiele.
Musiała obejrzeć 5 bitych sezonów, żeby stwierdzić, że nigdy więcej... a i tak pewnie sięgnie po szósty i następne :>

xyz123 pisze: 25-12-2025 20:14:54 Szkoda pieniędzy i tyle, ale kto co lubi. :lol:
zgadzam się :mrgreen:
Awatar użytkownika
Michał

W kulinarnej walce klas, w 4 starciu ( gotowanie w parach) jedna z drużyn przygotowała żywego homara...🫣. Zostało to pokazane 😣
ODPOWIEDZ