Fantastyka, moja miłość

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Fantastyka, moja miłość

Dorian_Gray pisze: 15-04-2021 11:19:15 Czekam na nowego Roberta M. Wegnera, liczę , że może jeszcze tej jesieni będzie.
A ile Wegner ma mieć docelowo tomów?
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

Nie kojarzę, by gdziekolwiek kiedykolwiek padła jakaś konkretna liczba. Przekonamy się, gdy skończy.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

I co Hebiusie zostales przekonany do Archiwum Burzowego Swiatla?
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Hebius

Nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Twoja strata.
Awatar użytkownika
marcin

Rebis anonsuje prawdziwa gratke dla fanow Diuny!

Album Siudmaka z ponad 200 obrazami i grafikami z Diuny. Na stronie empiku mozna zobaczyc przykladowe plansze. Cudo! Choc cena okladkowa wysoka (199 pln).

https://www.empik.com/siudmak-fantastyc ... nt=produkt
Awatar użytkownika
Hebius

Przegapiłem, że ten tekst jest dostępny w sieci:
Jacek Komuda, Mowa nienawiści pokutnika Duki (Nowy napis, 2019)
https://nowynapis.eu/tygodnik/nr-14/art ... ollSz6UQpI

Opowiadanie Komudy z NF, które wywołało tyle zamieszania to faktycznie mały pikuś :D
– Odmieńcze, przydupniku Wołosta flokiem nieprawym trącanego! – zaintonował brat Duka mowę nienawiści. – Wyrzeknij się występku, porzuć złe myśli, skieruj je ku modlitwie, ku naprawie twego parchatego, śmierdzącego ciała. Cały jesteś jedną wielką piczą pełną podłego smrodu. Wyrzuć go z siebie, wznieś się, obmyj i oczyść. Porzuć chuć odmieńczą, nie myśl o niej. Smrodliwe, pełne występku jest cielsko mężczyzny. Pomyśl o niewieścim, które rozkwita jak kwiat potrzebujący! Obmyj się! Oczyść! Godko, ty przeklęty Godko!

– Odmieniec! Odmieniec! – dyszeli pątnicy kręcący kołowrotem. (...)

– Ojczeeee! Ojczeeee – jęczał Godko. – Co wy… Zostawcie! Nieee! Nieeee!

– Milcz, kupo krowiego łajna! Capi, śmierdzący kuś Wołosta naznaczył cię dawno temu! Byłeś niczym innym, tylko zwykłym dupodajcą biesów, rozdętym naczyniem na ich plugawe członki. Mów, jak głęboko wchodził w ciebie godmisz Czarnoboga? Azaliż bolało, leciała twa plugawa krew?!

– Pozbądź się nasienia Wołosta! – brat Machel prawie przekrzykiwał Dukę. – Wyprzyj się go z jestestwa, a będziesz zdrowy, normalny! Będziesz miłował i dawał miłość niewieście. (...)

brat Duka wziął w rękę długi, żelazny pręt zakończony miedzianym zwieńczeniem uformowanym na kształt męskiego przyrodzenia. Obejrzał go bez żalu, bez lęku.

– Obróćcie go na plecy i trzymajcie! – rozkazał.

A potem przystąpił do pleców dygocącego Godka i rozpoczął przykrą, acz konieczną czynność.

– Poczuj, psi synu, żałosny dupniku pogan, jak pogrąża się w tobie ohydny, zimny jak lód i śmierdzący kuś Wołosta. Jak plugawi twe ciało od wewnątrz, rozrywa ci patrochy. Niczym innym nie jesteś, jak złachmanioną, męską, kokotą biesa, pełną żałości i występku przeciwnego naturze. Pozbądź się go, wyrzuć z ciała, przeklnij! Wyrzuć nasienia zła i występku! Nuże, znajdź w sobie siłę! Godko! Ojciec cię słucha!

Młody Boguta tylko jęczał. Raz za razem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Biblioteka Narodowa zbadała i pisze:Fantastyka dla dorosłych (fantasy, science fiction i in.) z kolei czytana jest
dwukrotnie częściej przez mężczyzn, zwłaszcza w wieku 25–39 lat.
Awatar użytkownika
marcin

No to wiadome ze kobiety rzadko gustuja w fantastyce. W fantasy to jeszcze ale nie spotkalem jeszcze kobiety ktora lubilaby SF.
Awatar użytkownika
Hebius

Ursula K. Le Guin
Obrazek
Awatar użytkownika
mare

Tu mowa raczej o czytających niż o piszących. Ale na zlotach fanów fantasy zawsze było dość babek :)
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Awatar użytkownika
Hebius

Przy przeglądaniu nowego numeru NFantastyki wpadł mi w oczy początek opowiadania "Stos"... i jakoś tak od ręki przeczytałem całość :D
Agnieszka Osikowicz-Chwaja pisze:Dwóch mężczyzn chwyciło wystające z bajora nogi i pociągnęło z całej siły. Woda zafalowała wraz z dryfującymi w niej białymi tulejnikami, które rozstąpiły się, pozwalając na wydobycie topielca. Po chwili sina twarz zaszorowała nosem w błocie, miażdżąc kaczeńce i świeża, wiosenną trawę.
W notce biograficznej wyczytałem, że autorka ma już na koncie dwie powieści fantasy z tego samego uniwersum co opowiadanie i chyba je sobie zamówię.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

A co Cie w tym fragmencie tak zachwycilo?
Fryku

Skończyłem czwarty tom Viriona (Imperium Achai - Szermierz) i już myślałem, że autor zakończy i napisze obiecane, jednotomowe zakończenie, a tu przyszło mi powiadomienie, że ukazały się nowe opowieści o Virionie. Nie lubię rzeczy bez końca. Tracą. Już mnie męczy ta lektura.
Nie wiem, czy znacie.

Andrzej Ziemiański
I. Achaja - trzy tomy.
II. Pomnik Cesarzowej Achai - pięć tomów
III. Imperium Achai. Virion - cztery tomy
IV. Szermierz natchniony. Virion - na razie jeden tom.
Awatar użytkownika
marcin

Znam te podstawowa trylogię. Jest to dosc oryginalne w tym sensie ze wiekszosc fantasy to takie quasi-sredniowiecze a tutaj jest bardziej quasi-starozytnosc. Mozna spokojnie przeczytac ale nie jest to na tyle dobre abym to komus specjalnie polecal.
W kazdym razie po kolejne tomy nie siegnalem i nie czuje takiej potrzeby.
Fryku

No pomnik cesarzowej już jest według mnie za bardzo wykręcony. Akcja dzieje się tysiąc lat po wydarzeniach opisanych w Achai. W krainie która znasz z pierwszej części mało się zmieniło, a po drugiej stronie półkuli doszliśmy do czasów współczesnych. No i Polacy przedostają się do krainy magii.
Zderzenie techniki z magią.
Ja tego wysłuchałem. Chyba bym nie dał rady przeczytać.
Awatar użytkownika
marcin

Zderzenie techniki z magia nie musi byc zle. Cos podobnego zrobil Grzedowicz w Panu Lodowego Ogrodu i wyszlo swietnie.
Fryku

Zgadzam się. Też mi się podoba Pan Lodowego Ogrodu
Awatar użytkownika
Hebius

marcin pisze: 25-04-2021 09:37:17 A co Cie w tym fragmencie tak zachwycilo?
Nic?
To tylko dobre pierwsze zdanie zachęcające do sięgnięcia po resztę opowiadania.
A opowiadanie jest na tyle zgrabne i ciekawe, że zachęca do sięgnięcia do powieści i poczytania o wymyślonym przez autorkę świecie i bohaterach.

Od Achai odpadłem po pierwszym tomie Pomnika Cesarzowej.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

U mnie coś ostatnio prenumerata NF się spóźnia. Teraz też ciągle jeszcze nie mam.
ODPOWIEDZ