Tak czy owak, ten pakiet 24 ksiazek mnie tak kusi (okladki Przemka Debowskiego strasznie mi sie podobaja), ze chyba dalsze opieranie sie bedzie bezcelowe

Cytujac hebiusowego bloga - chyba upadnę

https://culture.pl/pl/artykul/lukasz-ko ... ory-wywiadDlaczego powinniśmy odebrać Rumunom wampiry? Czy upiory mogą być przyjazne i kto wierzył, że Mickiewicz wstaje z grobu? O żywych trupach w dawnej Polsce oraz średniowiecznym poczuciu humoru opowiada Łukasz Kozak, mediewista i autor książek "Upiór. Historia naturalna" oraz "With Stake and Spade. Vampiric Diversity in Poland" (...)
W przypadku Mickiewicza akurat wierzono, że wychodzi on z grobu. Po jego drugim pogrzebie na Wawelu nieustannie padały deszcze, nastały mokre lata. Chłopi galicyjscy zaczęli uznawać Mickiewicza za płanetnika, czyli rodzaj żywego upiora, dziś niesłusznie sprowadzanego do demona pogody – byli to po prostu ludzie, którzy potrafili kontrolować zjawiska atmosferyczne, również po śmierci. Uznano, że to Mickiewicz sprowadza tę ciągłą niepogodę i trzeba się go pozbyć z Wawelu, że Francuzi tak naprawdę kazali go zabrać z Montmorency, ponieważ sprowadzał deszcze i nieurodzaj. Seweryn Udziela zapisał ciekawe wypowiedzi chłopów galicyjskich mówiących, że Mickiewicz wyłazi z grobu. Robiono z niego zarówno płanetnika, jak i strzygonia. Niektórzy mówili, że trzeba go wyciągnąć i trumnę wrzucić do Wisły, inni uważali, że to już się stało.
Co do Drakuli – to strasznie krzywdzące właśnie dla społeczności dawnej Rzeczpospolitej, przede wszystkim Polaków i Ukraińców. Uważam, że powinniśmy zawrzeć sojusz w celu odebrania Rumunom tego, co zdobyli dzięki Stokerowi.
w jego książce upiór jest kimś, a nie czymś. - Dotąd ujmowano to w kategorii demonologii ludowej, ja się od tego odcinam, ponieważ upiory to byli ludzie, to bardziej ludowa antropologia. Małopolskie strzygonie okazywały się upiorami łagodnymi, ponieważ pomagały w gospodarstwie, opiekowały się inwentarzem.
No i ja juz mam Christe. Ladne wydanie ale... to sa inne rysunki niz w poprzednim wydaniu Egmontu! (tu sa wczesniejsze i moim zdaniem gorsze). Tekst tez nie jest ten sam. Ale moze to i lepiej bo bedzie co porownywac