Właśnie byłem w kinie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Achim

Re: Właśnie byłem w kinie

Festiwal 01.08
„ Karuzela“
Po prostu romansidło.
„ The Meltdown „
Jest rok 1992, w hotelu w Andach podczas zgrupowania sportowego ginie nastoletnia niemiecka narciarka, ale całą historię poznajemy z perspektywy zafascynowanej nią dziewięcioletniej Ines, wnuczki właścicieli obiektu. I wszystko byłoby ok, bo perspektywa nadwrażliwej dziewczynki jest ciekawa, a piękne, poetyckie kadry są atutem tego filmu. Ale potem jest już gorzej, bo reżyserka Manuela Martelli gromadzi wątki i postaci, a potem gdzieś to się wszystko rozmywa, niczym w oryginalnym hiszpańskim tytule „ El Deshielo”. Obiecująca jest matka zaginionej Hanny i gra ją świetna Saskia Rosendahl, ale w tle dopisali jej karierę sportową w NRD, ucieczkę z niej itd. Podobnie postać trenera/ Jakub Gierszał/ i jego relacje z podopieczną, a w oddali wybrzmiewa jeszcze koniec reżimu Pinocheta, masowe ekshumacje ofiar, a przede wszystkim udział Chile w wystawie światowej w Sewilli. Generalnie nadmiar wątków, postaci, pomysłów, z których nic niestety nie wynika.
„ Sześć miesięcy w różowym i niebieskim budynku”
Jedno z moich objawień tegorocznego festiwalu: bardzo osobista, wyrastająca z osobistych doświadczeń reżysera Bruno Santamaría Razo, opowieść o dojrzewaniu jedenastoletniego chłopca w Meksyku wczesnych lat dziewięćdziesiątych. Bruno dojrzewa do swojej homoerotycznej seksualności, do pasji artystycznych, w tle jest AIDS, niełatwa historia rodzinna. Reżyser nie ukrywa osobistego charakteru filmu, kieruje kamerę na rodziców i wreszcie na siebie. Jest to pewnie forma/auto/terapii, ale bardzo autentyczna i pewnie szczera. W pokoju dziecinnym chłopca zamalowano rysunki, ale przeszłość pozostaje, tkwi w bohaterach, o czym najmocniej mówi matka. W filmie pokazano też świetnie realia wczesnych lat dziewięćdziesiątych i budzenie się takiej dziecięcej jeszcze, choć może nastoletniej już seksualności. Zachwyca mnie również forma filmu, bo poza realistyczną opowieścią mamy tu i wstawki animowane i fragmenty dawnych nagrań i sceny z teatrzyku dziecięcego, ale w tym filmowym kolażu, czy raczej mozaice, wszystko się składa i pasuje.
Ten film uzmysłowił mi jeszcze coś : w katolickim Meksyku 35 lat temu w szkole podstawowej dzieci uczone są o chorobach wenerycznych, prezerwatywach, AIDS i jest to przeprowadzane w bardzo dostępnej dla nich formie filmu rysunkowego, be żadnych śmichów .
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Achim

Ostatni dzień festiwalu
„ Czarna kula „
Na koniec festiwalu film wybitny, który pozostanie w kinowej pamięci . Dzieło Javiera Calvo i Javiera Ambrossi to wielowątkowa, epicka opowieść. Zainspirowani niedokończonym dramatem Frederico Garcii Lorki „ Czarna kula” twórcy zrealizowali perfekcyjnie skonstruowaną opowieść o dojrzewaniu do uczucia, wierności sobie, walce o swoje prawa. Narracje są trzy : z lat trzydziestych, z czasów hiszpańskiej wojny domowej i współczesna. W każdej bohaterowie muszą zmierzyć się z fatum, przeznaczeniem, ale też podjąć decyzję, która pomoże im pozostać wiernymi sobie. Reżyserzy brawurowo łączą historię, przeplatając je partiami lirycznymi, poetyckimi czy muzycznymi. Swoje mistrzowskie partie mają też gwiazdy Penelope Cruz i Glenn Close. Ten film opowiada też o potędze literatury. Zaginiony rękopis Lorki staje się motywem przewodnim, jak u Bułhakowa „ rękopisy nie płoną”. Ocalały dzięki nieludzkim staraniom żołnierza Sebastiana/ fantastyczny debiut aktorki debiut muzyka Guitarricadelafuente/ trafi po latach do młodego twórcy, który będzie musiał podjąć decyzję, co z nim zrobić i zdać egzamin z dojrzałości.
„ Czarna kula” jest lirycznym hymnem o miłości, „ która nie wypowiada swojego imienia” i pięknie pokazuje emancypację społeczności queerowej . Od prześladowań w maczystowskiej Hiszpanii po współczesną wolność i niezależność. To piękny film o potędze uczucia, absolutnie wbrew wszystkiemu, i hołd złożony życiu i twórczości Frederico Garcii Lorki. Pozycja obowiązkowa.
„Lech Janerka – śpij, śpij inteligencie”
Lech Janerka jest moim absolutnym mistrzem, wychowałem się na Jego muzyce, śledzę od lat, jest fantastyczny koncertowo. Film Grzegorza Brzozowicza pokazuje twórczość Janerki, uchyla lekko drzwi do Jego życia prywatnego i rodzinnego i pokazuje bogaty kontekst społeczny Jego twórczości.
A sam Janerka ? Zarówno w filmie, jak i podczas spotkania, bardzo niezależny, osobny i intrygujący, jak jego muzyka i teksty.
„ Rose”
Reżyser Markus Schleinzer przypomina losy kobiet, które z rozmaitych powodów, podawały się za mężczyzn i przybierały męską tożsamość. Aby mieć władzę nad swoim życiem, niezależność. „ Spodnie to tylko kawałek tkaniny” jak mówi bohaterka, walcząca o samostanowienie. Punkt wyjścia jest prosty : na początku XVII wieku, podczas wojny trzydziestoletniej, tajemniczy żołnierz pojawia się w odosobnionej protestanckiej wiosce, podając się za spadkobiercę dawno opuszczonego dworu. Rose walczyła jako żołnierz, godząc się na przemoc w to wpisaną. Teraz chce spokoju, niezależności. „ Rose” jest mistrzowską rolą Sandry Hüller, która częściowo nieruchomą twarzą, oszczędną męską mimiką, tworzy poruszające studium walki o przetrwanie na swoich warunkach. Operator Gerald Kerkletz tworzy na ekranie czarno- biały świat, gdzie natura staje się pełnoprawnym uczestnikiem wydarzeń. Mocne kino, tworzące komentarz do współczesności.
Awatar użytkownika
Achim

"serce pedała to ocean tajemnic"- zapomniałem o tym cudnym cytacie z " Czarnej kuli"
Awatar użytkownika
marcin

Niczym z harlequinow, ja to znałem w wersji "serce kobiety" :P
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

Cytat z Titanica (1997) Jamesa Camerona
https://www.youtube.com/watch?v=rL-Fj7Fq5dw
Obrazek
ODPOWIEDZ