OUTFILM

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Awatar użytkownika
Hebius

Re: OUTFILM

Obrazek
Tefia: obóz milczenia - odc. 2 / Las noches de Tefia, Hiszpania 2023
Reżyseria Rómulo Aguillaume, Miguel del Arco

Akcja w wątku współczesnym się zagęszcza i Jorge Perugorría ma więcej okazji by udowodnić, że jest niezłym aktorem. Opowieść rozgrywana w warstwie fantastycznej i skupiona na wizji kabaretowego madryckiego teatrzyku Tindaya, prowadzonego przez grupę przyjaciół - realnie więźniów z Tefii- zaczyna nabierać pełniejszego kształtu. Tylko z wątkiem obozowym mam nadal problem. Ta przyjaźń, solidarność łącząca więźniów jednego baraku, wydaje mi się zbyt idealna, a przez to mało realna. I nadal mnie irytuje wyszczekany blondyn, Vespa (Patrick Criado), już samym tembrem głosu, choć z początku, zanim go brutalnie przystrzygli, chłopak nawet mi się podobał.

Obrazek

Patrick Criado, La Vespa
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek

Tefia: obóz milczenia - odc. 3-5 / Las noches de Tefia, Hiszpania 2023
Reżyseria Rómulo Aguillaume, Miguel del Arco

Wydarzenia z odcinka na odcinek nabierają dramatyzmu i to na wszystkich trzech płaszczyznach, w każdej z opowieści. Gejowscy aktywiści wykazują równą bezwzględność i wrażliwość, co strażnicy w obozie dla degeneratów. Przedstawienie w teatrzyku Tindaya muzycznie staje się coraz bardziej ciekawe. Tylko z wątkiem obozowym mam nadal drobny bliżej nieokreślony problem, ale ogólnie wciągnąłem się w serial tak, że zamiast jednego odcinka obejrzałem w nocy trzy i został mi już tylko finał.

Polski - łopatologiczny tytuł serialu jest dość średni. Hiszpański, Noce Tefii, dobrze oddaje zamysł twórców.
Obrazek
Awatar użytkownika
Achim

Zgadzam się co do tłumaczenia tytułu. W serial też się bardzo wkręciłem i czekam na finał.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Hebius

Właśnie skończyłem odcinek finałowy.
Myślę, że zakończenie było dobre.
Odpowiednie.
Na poziomie całego serialu, który ogólnie był niezły.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek
W łóżku / In bed, 2022

Lekko odrażający (narkomania jest dla mnie równie pociągająca jak alkoholizm) izraelski thriller „W łóżku" jak na tematykę i akcję okazał się filmem mocno pruderyjny. Ale też chyba całkiem realistyczny, oceniając po samych scenach seksu (spontaniczny anal bez lewatywy może się wiązać z różnymi wypadkami, a nie wiem czy łatwo trafić na równie wyrozumiałego kochanka, jak Dan) więc w sumie nawet ciekawy.

https://outfilm.pl/w-lozku
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek
Kanarek / Kanarie, 2018
RPA

Lata 80., służba wojskowa i problemy z akceptacją własnej, odmiennej seksualności w silnie religijnym środowisku, które taką odmienność potępia, wszystko w egzotycznej scenerii RPA. Obejrzałem z zainteresowaniem, choć temat dość oklepany, a bohater mało atrakcyjny.

Musiałem sobie tylko doczytać na Wikipedii o południowoafrykańskiej wojnie granicznej toczonej w Południowo-Zachodniej prowincji RPA (obecnie Namibia) i Angoli w latach 1965–1990. Czyli powołanie uzdolnionego muzycznie Johana do oddziału chórzystów, który w ramach objazdu po kraju podnosi morale rodzin walczących żołnierzy i samych żołnierzy na granicy, to był dla niego fart.

https://www.outfilm.pl/kanarek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Jeszcze dorzucę - do Kanarka - że bardzo mi się podobało, jak twórcy pokazali pierwsze seksualne zbliżenie Johana, bez powielania Narzucania) schematu pierwszego seksu chłopaka z dziewczyną. Bo między facetami to wcale nie musi wyglądać tak, jak w "Tajemnicy Brokeback Mountain", że jeden od razu się wypina i nawet w dzikiej głuszy nie potrzebuje lewatywy, bo jest cały czas czysty i gotowy, a drugiemu wystarczy porządne charchnięcie na fiuta, bo ślini się tak obficie, że już innego lubrykantu nie potrzeba.

{b]Kanarka[/b] bym polecał. Za to kolejnej obejrzanej produkcji już niekoniecznie.

Obrazek

Kto chce poślubić astronautę? / ¿Quién quiere casarse con un Astronauta?
Hiszpania, Urugwaj, Argentyna / 2024

To dość typowa (przeciętna) komedia romantyczna dla gejów w średnim wieku (z gejami w średnim wieku), zagrana przyzwoicie, ale bez fajerwerków humoru.
David po piętnastu latach związku decyduje się w końcu poprosić swojego partnera o rękę. Planuje podróż marzeń przez Route 66 i ślub w Las Vegas. Jednak zamiast romantycznego „tak” słyszy bolesne „nie” i to publicznie. Zdeterminowany, by przeżyć swoje wymarzone wesele, postanawia znaleźć kogoś innego, kto stanie z nim na ślubnym kobiercu… A ma na to zaledwie dziesięć dni!
Można obejrzeć, ale niekoniecznie trzeba, zwłaszcza jeśli ma się inny wybór.

https://www.outfilm.pl/kto-chce-poslubic-astronaute
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Hebius pisze: 01-10-2025 14:39:47 Jeszcze dorzucę - do Kanarka - że bardzo mi się podobało, jak twórcy pokazali pierwsze seksualne zbliżenie Johana, bez powielania Narzucania) schematu pierwszego seksu chłopaka z dziewczyną. Bo między facetami to wcale nie musi wyglądać tak, jak w "Tajemnicy Brokeback Mountain", że jeden od razu się wypina i nawet w dzikiej głuszy nie potrzebuje lewatywy, bo jest cały czas czysty i gotowy, a drugiemu wystarczy porządne charchnięcie na fiuta, bo ślini się tak obficie, że już innego lubrykantu nie potrzeba.
Autorzy powieści też często nie zwracają uwagi na to, że to nie musi/może być tak samo, że to nie jest tylko kwestia płci uczestników zbliżenia. Irytuje to zwłaszcza w powieściach obyczajowych (a więc raczej realistycznych z założenia).
Awatar użytkownika
Hebius

:tak: :tak: :tak:

Dlatego wczoraj, żeby spłukać lukier hiszpańskiej bajeczki, sięgnąłem po na wskroś realistyczną klasykę gejowskiego kina:

Obrazek

Taksówką do klozetu/ Taxi zum Klo
Niemcy / 1980

Michał Witkowski, publikując w 2004 swoje "Lubiewo", dał czytelnikom możliwość wejrzenia w przemijający świat polskiego pedalstwa. Niemiecki reżyser Frank Ripploh w swoim paradokumentalnym filmie z 1980 pokazuje berlińskie pedalstwo w rozkwicie, z całą jego odmiennością i zwierzęcą fizjologią, która - jak poczytać komentarze widzów na OUTfilmie - nawet wśród obecnego gejostwa potrafi budzić obrzydzenie. Ale to normalne, bo prawda często bywa bolesna.
Berlin Zachodni, rok 1980. Frank prowadzi podwójne życie. Za dnia to zwyczajny pan Ripploh, nauczyciel w państwowej szkole. Lubi swoją pracę, uczniów i kolegów, ale nie robi nic więcej ponad to, co jest od niego wymagane. W nocy i w weekendy, jako Peggy, poszukuje anonimowego seksu, często w miejscach publicznych. Czasami sprawdza prace domowe uczniom czekając na kolejnych mężczyzn w toalecie, ale to jedyny moment kiedy jego dwa światy się spotykają.
Frank (aktor, bohater, reżyser - trzy w jednym) chce być wolny i jeśli nawet przestrzega mieszczańskich konwenansów, to tylko pozornie. Trzyma w łazience ręcznik dla gości, ale gdy potrzebuje wytrzeć czymś podmyty tyłek, sięga bez wahania właśnie po ten ręcznik. Sceny seksu w filmie są niesymulowane, ale ten seks to tylko podglądana fizjologia, nic, co ma widza podniecać, chociaż pewnie niektórych (wojerystów) podniecać może. Frank żyje w związku, ale to związek jednostronnie otwarty, który raczej nie może uszczęśliwić jego partnera, który pragnie życia bardziej zwyczajnego, z czego Frant żartuje sobie bardzo złośliwie, ale trafnie.
Opowieść ma już prawie pół wieku, ale w zasadniczym zarysie jest nadal aktualny. Publiczny szalet jako podstawowe miejsce spotkań i nawiązywania znajomości to już zasadniczo przeszłość, ale pytanie: Czy geje muszą naśladować w swoim życiu i związkach heteroseksualną większość, czy mogą iść własną drogą? nadal zostaje bez odpowiedzi.

Dobry film.
Polecam uwadze zwłaszcza fanów Witkowskiego.

https://www.outfilm.pl/taksowka-do-klozetu
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Gdyby ktoś potrzebował filmu na 1 listopada, żeby sobie pogłębić nastrój po wizycie na cmentarzu, ten tytuł będzie chyba idealny:

Obrazek

Nikt nie wie / Bilmemek
Turcja 2019

Nie bardzo wiedziałem, co wybrać tym razem do oglądania, zdałem się więc na przypadek i po dwóch falstartach sięgnąłem po ten tytuł, skuszony ładną twarzą Emira Özdena i faktem, że to opowieść o młodym graczu piłki wodnej.

Jasne, spodziewałem się, że będzie jakiś dramat, ale i tak dałem się zaskoczyć.

Ciekawe ujęcie problemu coming outu, którego się teraz oczekuje od każdego młodego geja. I bardzo dobre zakończenie, które niczego nie zepsuło, nie zaburzyło.

Jednym drobnym mankamentem może być tempo akcji. Fani tureckich telenowel wiedzą, że tam twórcy się nie spieszą. Ktoś, kto nie widział choć jednego odcinka "Dziedzictwa" czy "Elif" może być nieprzygotowany i nie doceni tej lokalnej narracyjnej specyfiki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek

Gorące dni/ Kurak Günler, 2022
Reżyseria Emin Alper

Drugim wybranym tytułem była z rozpędu również turecczyzna, doprawiona zagranicznym komponentem (Francja, Niemcy, Holandia, Grecja, Chorwacja), więc może dlatego bardziej europejska w sposobie narracji.
Thriller „Gorące dni” (Kurak Günler, 2022) od pierwszych minut trzyma w napięciu. Ewentualna homoseksualność bohaterów jest jedynie delikatnie sugerowana, ale ich odmienność, niedopasowanie do małomiasteczkowych realiów, niezgoda na panujące na prowincji warunki, nie budzi wątpliwości, a homofobia otoczenia wybrzmiewa pełnym głosem. Brutalna scena z polowaniem na dzika, którego jakieś dzicze sprawy zawiodły na ulice miasteczka, którą oglądamy na początku filmu, powinna nas dobrze przygotować na to, co przyniesie reszta opowieści.

Dobrze zagrane kino. Polecam tytuł uwadze.

https://www.outfilm.pl/gorace-dni

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek

Mascarpone / Maschile Singolare, 2021
Mascarpone 2 - tęczowy tort / Maschile Plurale, 2024

Obie części „Mascarpone” - kolorowa bajka równie wartościowa i treściwa jak desery, które robił uroczy Antonio. Produkcja idealna do chłonięcia wzrokiem i niczym więcej. Zastanawianie się nad opowiadaną historią, postępowaniem bohaterów może doprowadzić do przygnębienia nawet większego niż po obejrzeniu tureckiego „Nikt nie wie”.

A! Dwójka jest oczywiście dużo słabsza od jedynki, a Antonio stracił cały młodzieńczy urok i wygląda, na tego, kim jest.

Obrazek

https://outfilm.pl/mascarpone
https://outfilm.pl/mascarpone2
Obrazek
Awatar użytkownika
Achim

My pod wpływem m.in. Tefii bukujemy urlop na Fuerteventurze i mam nadzieję,że uda nam się dotrzeć do dawnego obozu.
Awatar użytkownika
Hebius

Nieźle. :tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

:o :o :o
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek
Wielka wolność / Grosse Freiheit, 2021
Jest rok 1945. Hans przetrwał nazistowski obóz koncentracyjny, jednak nadal pozostaje za kratkami. Jeszcze przez dekady będzie wielokrotnie więziony na mocy słynnego paragrafu 175 za swoją homoseksualną orientację.

W celi Hans spotyka Viktora, który odsiaduje wyrok za morderstwo. Przez lata w więzieniu to właśnie on jest osobą, z którą Hans spędza najwięcej czasu i stopniowo się do niego przywiązuje.

Po niemal ćwierci wieku odzyskiwania i tracenia przez Hansa wolności, władze RFN postanawiają zluzować haniebny przepis. Czy Hans będzie w stanie odnaleźć się w nowej rzeczywistości?
Świetne kino ze świetnym Franzem Rogowskim.

Obrazek

https://www.outfilm.pl/wielka-wolnosc
Obrazek
Awatar użytkownika
Achim

Franz Rogowski ma w naszym domu miejsce szczególne, nazywany jest Franckiem. Fascynacja od czasów Walcu w alejkach, uwielbiam w Przejściach, chyba też są na Outfilmie.
Awatar użytkownika
Hebius

Tak, "Przejścia" nadal są w zasobie. Mam tytuł na liście i jeśli zdążę pewnie obejrzę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek90

Achim pisze: 05-10-2025 15:46:46 My pod wpływem m.in. Tefii bukujemy urlop na Fuerteventurze i mam nadzieję,że uda nam się dotrzeć do dawnego obozu.
Do Tefii wybieram się już od 2-3 lat, niestety blokadą dla mnie jest długość lotu na Fuertę (ponad 5 godzin) :( Tym bardziej kiedy nieco ponad rok temu dowiedziałem się o serialu na hiszpańskich streamingach, pomyślałem, że teraz to już muszę totalnie wykrzesać w sobie siłę, by dotrzeć tam jeszcze zanim miejsce pochłonie zmasowana turystyka :P ... Ale niestety loty na Fuertę nie chcą być krótsze. TYM BARDZIEJ już Ci/Wam zazdroszczę! :serce:
Awatar użytkownika
Achim

My po lotach nastogodzinnych damy radę na Fuerte, tym bardziej, że wiele lat temu pierwszą romantyczną podróż odbywaliśmy statkiem po Wyspach Kanaryjskich.
ODPOWIEDZ