OUTFILM

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Awatar użytkownika
Michał

Re: OUTFILM

Plakat piękny.
Awatar użytkownika
Hebius

Na plakacie też jest Félix-Antoine Duval w wersji święty Sebastian, ostrzyżony i ogolony.
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał

Chyba mu lepiej w krótkich?
Awatar użytkownika
zachary

Biorę obie wersje w ciemno
Awatar użytkownika
Hebius

Też bym brał. Ostrzyżony wygląda młodziej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał

Czasami mam ochotę zrobić sobie taką fryzurę, żeby uwolnić się od stresu związanego z fryzjerem, ale obawiam się, że będę wyglądać źle, bo nie mam wystarczająco dobrze ukształtowanej czaszki.
Awatar użytkownika
Hebius

Reklama mającego mieć dziś wieczorem outfilmową premierę Rileya tak nakręciła mnie na film o sportowcach, że po kilku średnich krótkometrażówkach sięgam po obrazek o rugbystach. Choć wiem od razu z opisu, że to będzie jakaś gejowska bajka. Ale te ładne męskie ciała...

Obrazek
Mark należy do gejowskiej drużyny rugby (skład B). Po mocno zakrapianej nocy trafia do łóżka z gwiazdą zespołu (skład A) – Warrenem. Obaj są w stałych, długoletnich związkach i starają się ukryć romans przed swoimi partnerami (choć u Marka to związek otwarty) oraz kolegami z drużyny. Jednak tajemnica w końcu wychodzi na jaw. Duch zespołu, lojalność i braterstwo zostają wystawione na ogromną próbę.
Bajeczka z ładnymi ciałami. Grzeczna bajeczka, bo nawet w szatni czy pod prysznicem nie zobaczymy nic więcej niż zgrabne półdupki. Filmowa konfekcja, dobrze zagrana i być może nawet z jakimiś ambicjami, ale wątpię, by została na dłużej w mojej pamięci.

Obrazek

https://www.outfilm.pl/niebezpieczna-gra
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek

Riley / Riley USA 2023
Dakota Riley to gwiazda szkolnej drużyny futbolowej — zdyscyplinowany, lubiany, z pozoru pewny siebie. Jednak za fasadą idealnego sportowca ukrywa coś, co boi się nazwać. Jego życie zaczyna się rozpadać, gdy tłumione pragnienia wychodzą na powierzchnię.
Kolejna opowieść o dojrzewaniu, odkrywaniu własnej tożsamości, innej od tej, jaką narzucają oczekiwania otoczenia i o samoakceptacji. Bardzo pruderyjna i zakończona przedwcześnie, przez co zostaje lekki niedosyt, ale ogólnie całkiem przyjemna.

https://outfilm.pl/riley
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek

Syberia / Siberia and Him Rosja USA / 2019

Narracyjnie bardzo spokojna opowieść o trudnej miłości, podwójnie niemożliwej, bo nie mającej przed sobą żadnej przyszłości (nie w rosyjskich warunkach), ale też zbyt intensywnej, by ją można zakończyć. W tle ładne krajobrazy i ohydna beznadziejność syberyjskiej rzeczywistości. Mocno rosyjskie, z jedynym możliwym zakończeniem. Ciekawe kino.
Polecam tytuł uwadze.

Obrazek

https://outfilm.pl/syberia
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

I kolejny tytuł z tych ambitniejszych:

Obrazek

Przejścia / Passages Francja / 2023
Reżyseria Ira Sachs / Obsada Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos
Ira Sachs po raz kolejny analizuje trudne relacje. W "Zostań ze mną" bohater walczył o związek ze swoim partnerem uzależnionym od narkotyków i seksu. W "Przejściach" Martin (Ben Whishaw) już od 15 lat [to chyba w materiałach promocyjnych było, bo z filmu wyczytałem tylko długoletni związek] jest z ekscentrycznym reżyserem Tomasem (Franz Rogowski). Przeżyli już razem niejedno i Martin przyzwyczaił się do tego, że artystyczny Tomas nieustannie poszukuje, sprawdza i przekracza wszystkie możliwe granice. Jednak ich związek zostaje wystawiony na próbę, kiedy po premierze nowego filmu Tomas poznaje Agathe (znaną z "Życia Adeli" Adèle Exarchopoulos).
Franz Rogowski jest świetny w roli egoistycznego chujka, który nie wie, czego chce, a właściwie, to chciałby chyba wszystko.

https://www.outfilm.pl/przejscia
Obrazek
Awatar użytkownika
Achim

Uwielbiam ten film.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
mike

Mnie nie porwał viewtopic.php?p=176501#p176501
mike pisze: 11-02-2024 21:49:00 Z kolei ja obejrzałem Przejścia (Passages). Trailer zapowiadał ucztę ambitnego kina niszowego, niestety nie wyszło najlepiej.... potajemnie liczyłem na przewartościowanie mojego podejścia na związki otwarte, różnego rodzaju trójkąty układy, a jedyne czego tu dokonano jest umocnienie w przekonaniu o pogmatwanych tego typu relacjach. Film raczej nie zostanie zapamiętany z niczego poza sceną palcowanego Bena Wishawa w trakcie posuwania.
..i nawet już te scena dawno z głowy wyleciała :>
Awatar użytkownika
Ballordo

Hebius pisze: 19-10-2025 15:00:31 Obrazek

Riley / Riley USA 2023
Dakota Riley to gwiazda szkolnej drużyny futbolowej — zdyscyplinowany, lubiany, z pozoru pewny siebie. Jednak za fasadą idealnego sportowca ukrywa coś, co boi się nazwać. Jego życie zaczyna się rozpadać, gdy tłumione pragnienia wychodzą na powierzchnię.
Kolejna opowieść o dojrzewaniu, odkrywaniu własnej tożsamości, innej od tej, jaką narzucają oczekiwania otoczenia i o samoakceptacji. Bardzo pruderyjna i zakończona przedwcześnie, przez co zostaje lekki niedosyt, ale ogólnie całkiem przyjemna.

https://outfilm.pl/riley
Obejrzałem i mam podobne odczucie - u mnie DUŻY niedosyt.
Awatar użytkownika
Hebius

Staram się nie spoilerować za mocno :D

Po "Przejściach" obejrzałem jeszcze kilka tytułów, ale żadnego bym nie polecił, więc jeszcze nie wiem, czy będę o nich pisał.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

outfilm.pl n aFB pisze:
🎉 TO JEST NEWS!
Specjalny pokaz filmu TAMA z okazji Tęczowego Piątku 🏳️‍🌈 w Kino Helios Polska – aż w 46 miastach w całej Polsce!

📅 31 października (piątek) o godz. 14:00

🌈 Tęczowy Piątek to święto różnorodności, które młodzi ludzie organizują w swoich szkołach. Akcja odbywa się zawsze w ostatni piątek października i jest koordynowana przez Fundacja GrowSPACE.
Z tej okazji zapraszamy na specjalne pokazy filmu TAMA – historii dwóch chłopaków i ich rodzin z małej miejscowości w Chorwacji 🇭🇷. Film miał premierę na Festiwalu Berlinale w sekcji Generation 14plus i zdobył ogromne uznanie publiczności.

🎬 Pokaz odbędzie się 31 października o 14:00. Bilety już są dostępne na stronach Kin Helios. Istnieje też możliwość umawiania dodatkowych seansów dla grup – kontaktujcie się bezpośrednio z kinami.

📍 Lista kin, w których zobaczycie film TAMA:
BEŁCHATÓW – Galeria Olimpia
BIAŁYSTOK – Galeria Biała
BIELSKO-BIAŁA – Galeria Sfera
BYDGOSZCZ – Galeria Pomorska
DĄBROWA GÓRNICZA – Galeria Pogoria
GDAŃSK – Alfa / Galeria Forum
GDYNIA – Centrum Riviera
GNIEZNO – Galeria Gniezno
GORZÓW WLKP. – Galeria Askana
GRUDZIĄDZ – Galeria Alfa
JELENIA GÓRA – Galeria Sudecka
KALISZ – Galeria Amber
KATOWICE – Libero
KĘDZIERZYN-KOŹLE – Galeria Odrzańskie Ogrody
KIELCE – Galeria Echo
KONIN – Galeria Nad Jeziorem
KOSZALIN
KROSNO – Galeria Vivo
LEGIONOWO – Galeria Gondola
LEGNICA – Galeria Piastów
LUBIN – Galeria Cuprum Arena
ŁOMŻA
ŁÓDŹ – Galeria Sukcesja
NOWY SĄCZ – Galeria Trzy Korony
OLSZTYN – Galeria Aura
OPOLE – Karolinka
OSTRÓW WLKP. – Ostrovia
PABIANICE – Galeria Tkalnia
PIŁA – Galeria Kasztanowa
PIOTRKÓW TRYB. – Galeria Focus Mall
PŁOCK – Galeria Wisła
POZNAŃ – Galeria Posnania
PRZEMYŚL – Galeria Sanowa
RADOM
RZESZÓW – Galeria Rzeszów
SIEDLCE – Galeria Siedlce
SOSNOWIEC
STALOWA WOLA – Galeria Vivo
STARACHOWICE – Centrum Galardia
SZCZECIN – Outlet Park
TCZEW – Galeria Kociewska
TOMASZÓW MAZ. – Galeria Tomaszów
WARSZAWA – Galeria Blue City
WOŁOMIN – Galeria Wołomin
WROCŁAW – Aleja Bielany / Galeria Magnolia
ŻORY – Galeria Wiślanka
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Po serii filmów, o których na razie nie będę wspominał trafiłem na dwa, które mógłbym ewentualnie polecić.

Obrazek

Pływak / The Swimmer
Izrael / 2021
Erez jest wschodzącą gwiazdą reprezentacji Izraela w pływaniu. Jedzie na obóz treningowy, gdzie odbywają się kwalifikacje na igrzyska olimpijskie. Tam poznaje pięknego i utalentowanego Nevo. Jednak ich trener nie wierzy w przyjaźń między zawodnikami i każe im trzymać się z dala od siebie.
Opowieść nie do końca jest dla mnie jasna. Początek sugeruje, że Erez to świadomy własnej seksualności gej, który żyje w szafie, bo wybrał karierę w homofobicznym sportowym środowisku. Ale ze scen, gdy jest u niego dziewczyna, wynikałoby raczej, że to zwykły chujek, który coś tam może i podejrzewa, bo mocno mu wzrok ciągnie do ładnych fiutów, ale ogólnie żyje w zakłamaniu, a na pewno okłamuje zakochaną w nim laskę. Kino dość pruderyjne, ale z kilkoma fajnymi scenami, zwłaszcza z tą z końcówki, gdy Nevo daje się ogolić przed wyścigiem, który ma zdecydować o wyborze olimpijskiego reprezentanta.

Zastanawia mnie osoba trenera. Scena tuż przed goleniem jest tak mocno erotyczna, że sugerowałaby, że facet jest nie tylko niespełnionym sportowcem, ale gejem, który utkwił w szafie na dobre.

https://www.outfilm.pl/plywak
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek

Opis na OUTfilmie jest wyjątkowo zakłamany i musiałem sporo przeredagować, by oddawał w miarę wiernie podstawową treść filmu.
Parvis jest młodym, przystojnym chłopakiem, którego rodzice wyemigrowali z Iranu. On urodził się już w Niemczech i czuje się chyba bardziej Niemcem niż Persem. Jest wyoutowanym gejem i chętnie umawia się na randki na Grindrze. W trakcie pracy społecznej w ośrodku dla uchodźców poznaje Irańczyka Amona i jego siostrę, parę z którą się zaprzyjaźnia, a w Amonie nawet zakochuje. Niestety rzeczywistość dość szybko uświadamia obu, że w Niemczech nie są na takich samych prawach.

Zdobywca Nagrody Teddy dla najlepszego filmu LGBT+ na Berlinale 2020.
Żeby mieć prawo do szczęścia trzeba się urodzić w odpowiednim miejscu.

Ciekawe kino, które daje możliwość spojrzenia na świat niby bliski, a całkiem nieznany. Tyle, że to tytuł dla przekonanych. Jak ktoś jest nieempatycznym chujkiem, który najchętniej by widział strzelanie do ciapatych na granicy z Białorusią, bo tu jest Polska i mamy miejsce i kasę tylko dla białych prawdziwych Polaków, to i tak nie dostrzeże w uchodźcy/emigrancie człowieka, a jedynie obcego niosącego zagrożenie.

https://www.outfilm.pl/przyszlosc-nalez ... ment-14495
Obrazek
Awatar użytkownika
mike

Pamięć wzorkowa mnie nie myliła, bo oczywiście polski tytuł nijak ma się do orginału viewtopic.php?p=53431#p53431 dawno zaliczony u mnie staroć.

Pływaka też kiedyś oglądałem nie pamiętam za bardzo wydarzeń, poza tym, że film dziwny.
Awatar użytkownika
Hebius

W Pływaku w scenie ostatniego wyścigu może niepotrzebnie poszli w symbolizm, reszta jest jak najbardziej realistyczna i wytłumaczalna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Nowość na OUTfilmie, czyli premiera tygodnia:
Obrazek

Dobrzy chłopcy / Hombres Íntegros

Meksyk/Hiszpania/Francja / 2024 /
Reżyseria Alejandro Andrade

Dyrektor BN Tomasz Makowski mówił niedawno, że AI jest świetne w streszczaniu książek. Być może da się też kiedyś wykorzystać sztuczną inteligencję do opracowywania opisów filmów na OUTfilmie, bo ten przy tym tytule jest całkiem z dupy.
W elitarnej szkole dla chłopców pojawia się nowy uczeń – wrażliwy, delikatny, inny niż reszta. Jego obecność burzy kruchą hierarchię i wzbudza emocje, o których nikt nie chce mówić. Na jednej z imprez dochodzi do tragedii, po której nic już nie będzie takie samo.
Tak, nowy uczeń się pojawił. Rok przed akcją filmu. Główny bohater (Alf) zauważa go dopiero teraz, bo sam przez ten rok był w szkole w USA, gdzie się najwyraźniej spedalił, ale teraz po powrocie do Meksyku znów wpełz głęboko do szafy, bo w środowisku w którym się obraca homoseksualizm nie jest dobrze widziany.

O burzeniu żadnej hierarchii nie ma mowy. Oliver, kościółkowy być może pedał, żyje sobie na uboczu, a prawdziwe elity jeśli na niego zwracają uwagę, to tylko by się pośmiać, poszydzić z cioty we własnym gronie. I jedynie Alf, nasz ukryty gej musi panować nad emocjami, bo miałby na chłopczyka duży apetyt.

Ostatnie zdanie jest w porządku. Jedno na trzy.

Miałem nadzieję na coś lepszego. Tymczasem to średnio emocjonująca popłuczyna po "Elite" o nastoletnim alkoholiku, który ma problemy z coming outem. Potencjał w historii był. Jeden z przystojniaków z paczki kumpli Alfa ma zadatki przynajmniej na biseksa, więc niewiele potrzeba, by wspominana tragedia były męsko męskim gwałtem. Początek sceny byłyby identyczny - Alf budzi się po imprezie z majtkami spuszczonymi do kolan i nie wie... co mam u sugerować obolały, obspermiony tyłek. Ale w "Dobrych chłopcach" nie tyle gejostwo jest istotne, co przemoc wobec kobiet w Meksyku.

Do obejrzenia, ale niekoniecznie.

https://www.outfilm.pl/dobrzy-chlopcy
Obrazek
ODPOWIEDZ