Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej w Przemyślu

Muzea narodowe mamy w dużych miastach wojewódzkich (nie wszystkich), więc Przemyśl jest pod tym względem nietypowy. Nietypowo jest też pod względem wystaw, bo muzea narodowe to muzea sztuki a w tym przemyskim jest wszystkiego po trochu.

Są zatem pradzieje ziemi przemyskiej, czyli archeologia, kły mamutów i te sprawy. Jest Przemyśl w czasach pierwszej i drugiej wojny. Jest bardzo ciekawa wystawa o przemyskich Żydach. Jest trochę pamiątek ale nie za dużo - niewiele się zachowało, a sami Żydzi stąd zostali przez Niemców wywiezieni do Bełżca gdzie mieścił się oboz zagłady. Pozostało trochę pamiątek i fotek.

Jest wreszcie piękna wystawa Credo na dwa głosy - o sztuce religijnej. Po jednej stronie, na niebieskim tle jest sztuka prawosławna a po drugiej, na tle czerwonym - katolickiej. Bardzo dobry pomysł i można sobie porównać techniki, ujęcia, kompozycje i tak dalej.

Bardzo fajnym patentem jest też cichutka muzyka dopasowana do sali - i tak w sali Credo słyszymy prawosławne chory, w sali żydowskiej - żydowską muzykę i tak dalej. Ogółem bardzo ciekawe muzeum w bardzo ciekawym mieście.

Budynek też w miarę nowy chyba
Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
marcin

Podziemna Trasa Turystyczna w Przemyślu

Kilka takich podziemnych tras już zwiedziłem, m.in. w Lublinie, Kłodzku czy Sandomierzu. One wszystkie są dość podobne, chodzi się pod rynkiem po dawnych piwnicach kupieckich połączonych w jedną całość. Zwykle po drodze poznaje się różne fakty o historii miasta.
Podobnie było w Przemyślu, podobało mi się, lubię ten rodzaj muzeum. Najciekawsze (i nietypowe) było przejście dawnym kolektorem sanitarnym (czyli po prostu kanałem ściekowym), dziś bardzo efektownie podświetlonym :)

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Historii Miasta Przemyśla

Nazwa nie do końca oddaje zawartość, że tak powiem, bowiem nie jest to typowe muzeum historii miasta. Raczej bardziej to takie muzeum dawnych wnętrz, oglądamy zrekonstruowane (i z oryginalnymi eksponatami) wnętrze dawnego przemyskiego mieszkania, salonu fryzjerskiego, fotografa, szkoły i tak dalej. Czyli to taki bardziej skansen, tyle że pod dachem. Ciekawe choć pozostawia niedosyt, więcej o historii jest w przemyskim muzeum narodowym.

Chyba najciekawsze były dawne eksponaty szkolne. Dziś dzieci zbyt wrażliwe, gdyby nauczyciel coś takiego pokazał pewno zaraz miałby kuratorium, dyrektora, rodziców i wszystkich świętych :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Hermes

Jak chodziłem do szkoły te 10 lat temu, to pokazywali takie pomoce naukowe, więc nie przesadzaj
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II

Revertatur Rex Poloniae
Awatar użytkownika
marcin

No a dzisiaj nawet w muzeach to piszą ostrzeżenia przy tego typu eksponatach że wystawa może być nieodpowiednia dla wrażliwych osób.
Awatar użytkownika
Czarek90

Muzeum Teatru im. H. Tomaszewskiego
Wrocław. Wystawa: "Historie odzyskane. Queer na Dolnym Śląsku"

Nie umiem na tym forum dodawać swoich zdjęć, więc przeklejam kilka udostępnionych na Instagramie i na Facebooku "Wrocław Miasto Równości" (chociaż tak naprawdę do równości temu miastu jeszcze daleko). Zresztą, ciekawostka, spróbujcie znaleźć informacje o wystawie na głównej stronie miasta Wroclaw.pl. Ani na stronie głównej, ani nawet w zakładce kultura nie znajdziecie ani słowa, bo odzyskiwanie historii osób wykluczanych to wciąż tematy wstydliwe dla władz a może jedynie dla "władza" miasta. Sam rano wpisywałem nazwę wystawy w Google, by dopiero pojawiła mi się PODSTRONA, której w głównym menu wroclaw.pl nie znajdziecie xD TYLE SŁOWEM WPROWADZENIA. :gay:

Jeśli więc jesteście we Wrocławiu albo planujecie być w najbliższym miesiącu – KONIECZNIE zaplanujcie też sobie wizytę w MUZEUM TEATRU, w tym na samą wystawę "Historie odzyskane" przynajmniej takich spokojnych 40 minut, bo wypełniona jest treścią, obiektami, fragmentami filmów i nagraniami audio (tu trzeba mieć swój telefon i słuchawki, bo nagrania są do zeskanowania w QR kodach na planszach).
OGROM ciekawej, merytorycznej pracy, BARDZO WAŻNEJ na wielu poziomach nie tylko dla LGBTQ+.

za podpisem na FB: fot. Tomasz Hołod
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Czarek90 pisze: 17-10-2025 09:53:03 Nie umiem na tym forum dodawać swoich zdjęć,
Załóż blog, na Blogerze albo na WordPressie. To chyba najlepsza forma hostingu własnych fotek i źródło linków do udostępniania zdjęć na forum. Blog może być prywatny.
(tu trzeba mieć swój telefon i słuchawki, bo nagrania są do zeskanowania w QR kodach na planszach)
A to jest akurat słabe, bo mnie by już wykluczało jako posiadacza telefonu, który służy jedynie do rozmawiania i odbierania SMS-ów.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Chyba szampana otworzę że wreszcie ktoś tu się (merytorycznie) wypowiedział w tym temacie :P piszę o Czarku oczywiście.
Awatar użytkownika
Czarek90

marcin pisze: 17-10-2025 16:06:23 Chyba szampana otworzę że wreszcie ktoś tu się (merytorycznie) wypowiedział w tym temacie :P piszę o Czarku oczywiście.
Bardzo mi miło! Wychyl łyk za moje zdrowie, proszę ;)
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku

Po Przemyślu odwiedziłem latem Sanok, i pierwsze kroki skierowałem do skansenu. Sanocki skansen jest olbrzymi i bardzo fajnie jest ukształtowany teren: część nawiązująca do Bieszczad i Beskidu Niskiego jest zrobiona na stokach góry, w efekcie tutaj faktycznie można poczuć się jak w prawdziwych górach :) Jest też część nizinna, a wyróżnikiem tego skansenu jest piękny rynek galicyjski oraz sektor naftowy. Są oczywiście piękne cerkwie i jest też synagoga (unikat w polskich skansenach).

Jednak moim ulubionym skansenem niezmiennie pozostaje ten lubelski. W sanockim brakowało mi żywych zwierząt - kury kaczki i tak dalej, to robi rewelacyjny klimat w skansenie (tak jest m.in. w Sierpcu i właśnie Lublinie). Jest za to przepiękna i niezwykle zadbana roślinność - wszystko aż tonie w kwiatach :) jest jednak także część leśna i górska.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ