To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- bolevitch
Re: To się czyta
w czerwcowych "Książkach" jest - chyba tak się na to mówi - krytycznoliteracki artykuł nt. sagi o Potterze Ryszarda Koziołka. Koziołek odwołuje się tam do Goethego i Marii Janion, a ja z tego co pisze o fabule książek o Potterze dostrzegam podobieństwa do sagi o Wiedźminie - osierocone dziecko o nadzwyczajnych zdolnościach i opiekunowie, którzy się dla niego poświęcają, w jednej książce mamy Valdemorta - w drugiej - Vilgefortza...
- Senso
O Janion to chyba napisał, że nie zdążyła zapoznać się z tekstem przed opublikowanie swojej ostatniej książki, więc właściwie ...
- bolevitch
to że Janion, a tym bardziej Goethe nie czytali Rowling, nie oznacza, że nie można się na nich powołać...
- Senso
No jasne, że nie, ale czasami przywołuje się dla aury nazwiska i nic ponad to.
- bolevitch
myślę, że to dobry trop
- Walpurg
Od czasów nieocenionego Władimira Proppa, czyli od blisko stu lat, wiadomo, że wszystkie bajki są oparte na tych samych powtarzających się schematach i motywach. Co więcej, dzisiaj te schematy wykorzystują reklamy.
-
- Forumowe Ciacho
Przeczytałem "Czarę ognia". Pierwszy rozdział bardzo wciągający i zachęcający, potem kilka rozdziałów, ze 100 stron, tych o quidditchu, męczyłem bardziej niż fragmenty "Więźnia Azkabanu". Ale potem już do samego końca było dobrze. Nieustannie mnie jednak irytują te sceny, kiedy bohater ma jakąś poważną kontuzję (tutaj np. Harry'ego ujebał w nogę wielki pająk, potem na tę nogę spadł i bodajże ją zwichnął), a i tak za chwilę jak gdyby nigdy chodzi lub nawet biegnie.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
- Hawken
A nie leczenie na NFZ.
.
-
- Forumowe Ciacho
No tak, ale to przed użyciem magii!
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
- Hawken
Eee tam - "przed". Harry cały był magią.
- marcin
No to wpis z lektur urlopowych gdańsko-olsztyńskich cz. I
Marny
Bardzo fajna gejowszczyzna, są momenty zabawne, ale są i poważne rozważania o związkach, główny bohater dochodzi do 50, i chyba do takich czytelników jest to kierowane. Mnie się bardzo podobało, ale wole już nie polecać, bo Hebiusowi znów się nie spodoba i będzie zrzędził
Marny
Bardzo fajna gejowszczyzna, są momenty zabawne, ale są i poważne rozważania o związkach, główny bohater dochodzi do 50, i chyba do takich czytelników jest to kierowane. Mnie się bardzo podobało, ale wole już nie polecać, bo Hebiusowi znów się nie spodoba i będzie zrzędził
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Lektury wakacyjne cz. II
Władca much
Klasyka, od dawna leży mi na półce, oczywiście znałem z grubsza treść, ale wreszcie przeczytałem
Władca much
Klasyka, od dawna leży mi na półce, oczywiście znałem z grubsza treść, ale wreszcie przeczytałem
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Trochę to smutne, że noblistę trzeba sprzedawać z poleceniem Stephena Kinga, bo inaczej tytuł by nie znalazł amatora.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Dorian_Gray
Ja najbardziej przeżywałem Prosiaczka. Jak mu zabrali okulary. Nawet bardziej te okulary niż śmierć.
- marcin
No aż tak się nie wzruszyłem, ale może dlatego, że treść z grubsza znałem.
A wstęp Kinga nie wnosi totalnie nic i w zasadzie sprowadza się do stwierdzenia, że Władca much to jego ulubiona książka.
A teraz lektury wakacyjne cz. III
Misja błazna
IV tom cyklu fantasy Robin Hobb. Tak jak nie lubię fantastyki pisanej przez kobiety, tak ten cykl uwielbiam
A wstęp Kinga nie wnosi totalnie nic i w zasadzie sprowadza się do stwierdzenia, że Władca much to jego ulubiona książka.
A teraz lektury wakacyjne cz. III
Misja błazna
IV tom cyklu fantasy Robin Hobb. Tak jak nie lubię fantastyki pisanej przez kobiety, tak ten cykl uwielbiam
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Osoba na okładce to brzydka kobieta, czy mężczyzna?
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
No właśnie jest to najbardziej zagadkowa postać cyklu.
Teoretycznie jest to mężczyzna, ale nie jest to pewne. Często powtarza głównemu bohaterowi, niby w żartach, że go kocha i że jest "inny".
Teoretycznie jest to mężczyzna, ale nie jest to pewne. Często powtarza głównemu bohaterowi, niby w żartach, że go kocha i że jest "inny".
(William Blake)
(William Blake)
- Hawken
Ha! Właśnie ten tom teraz czytam. No i Błazen zwraca się niekiedy do Bastarda imieniem Ukochany; a wcześniej chciał żeby Bastard zwracał się do niego tym imieniem.
- marcin
Mnie na początku w tym cyklu raził ten dziwny zwyczaj imion będących jednocześnie określeniami charakteru, np. król Szczery, książę Władczy, królowa Cierpliwa itp. Ale potem przyzwyczaiłem się do tej konwencji i nawet mi się spodobała
(William Blake)
(William Blake)