To się czyta

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: To się czyta

Czytam "Solaris" Lema (powtórna lektura po wielu latach, ale tym razem w nowym wydaniu)
Obrazek

A w Świdnicy na Dolnym Śląsku, którą odwiedziłem w zeszłym roku, jest mural poświęcony Lemowi z cytatem właśnie z Solaris:
Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
OpusDei

Włodzimierz Odojewski, Wyspa ocalenia

Jak wiecie, czytam bardzo dużo. I choć są książki, które podobają mi się bardziej lub mniej, to czasami miewam wrażenie, że nic nie będzie w stanie autentycznie mnie zachwycić, w końcu "wszystko już było - rzekł Ben Akiba". Wydaje mi się wtedy, że przeczytałem wszystko, co mogło zostać zapisane.

I wtedy trafiam na taką pozycję, jak wyżej wspomniana. Jestem absolutnie oczarowany językiem tej powieści, długością, rytmem i kunsztem tych zdań. I już szykuję miejsce na kolejne dzieła Odojewskiego, który u mnie na studiach był na liście lektur, ale nikt go nie czytał :nienie:
That's my purse! I don't know you!
Awatar użytkownika
marcin

Czytam Piekarę
"Ja, inkwizytor. Młot na czarownice" (tom II sagi)

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
OpusDei

Didier Eribon, Powrót do Reims
(okładka była w innym temacie)

Momentami zbyt akademickie. Na szczęście rekompensują to liczne bardziej osobiste wątki, inaczej czułbym się, jakbym czytał jakiegoś Foucaulta czy innego Baudrillarda 🤐
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Peter Frankopan
Jedwabne szlaki. Nowa historia świata.
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek
Wiedźmin
tom 2: Dzieci lisicy

Scenariusz Paul Tobin
Rysunek Joe Querio
Tłumaczenie: Jacek Drewnowski

Po dość średnim pierwszym albumie (Dom ze szkła; ilustracje brzydkie, a sama opowieść średnio wciągająca) to jest nawet dość ciekawe. Nie na poziomie prozy Sapkowskiego, ale od drugiego sezonu serialu chyba lepsze.
żmij
Forumowe Ciacho

W końcu: Stieg Larsson, Millennium. Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet.
Lata temu bardzo mi się spodobał film, a książka okazała się być znacznie lepsza.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Taaak, książka jest naprawdę dobra. Bardzo ciekawy dla mnie był, pominięty w zasadzie w filmach, wątek pracy w redakcji czasopisma.
Awatar użytkownika
marcin

Też się muszę za to wziąć bo chyba 10 lat leży na półce i czeka.
żmij
Forumowe Ciacho

Kontynuujemy Larssona: Dziewczyna, która igrała z ogniem.
Awatar użytkownika
Achim

„ Wierzyliśmy jak nikt „
Powieść Rebecci Makkai przypomina epidemię AIDS pierwszej połowy lat 80. ubiegłego wieku, ale ma swój współczesny paryski epilog. To zapis upadku, końca pewnej epoki, ale też przypomnienie, jak geje walczyli o swoje prawa z amerykańskim systemem opieki zdrowotnej. Hasło „ prywatne jest polityczne” zyskuje tu nową interpretację. W centrum zdarzeń stawia autorka Fionę, która najpierw żegna brata i jego przyjaciół, a po latach usiłuje znaleźć w Paryżu córkę i nawiązać z nią kontakt. „ Wierzyliśmy jak nikt „ to opowieść o nieprzepracowanej traumie, odchodzeniu i przeszłości zawsze obecnej w chwili obecnej, bo obie warstwy czasowe nieustannie się na siebie nakładają, w życiu Fiony przeszłość determinuje teraźniejszość.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

... żeby mój angielski nie zardzewiał, to:
"The Labours of Hercules" Agathy Christie
żmij
Forumowe Ciacho

żmij pisze: 19-03-2022 12:05:39 Kontynuujemy Larssona: Dziewczyna, która igrała z ogniem.
Przy pierwszej części to jednak jest słabizna. :shock: Irytuje mnie tu robienie z bohaterów super-bohaterów. I zastanawiam się teraz, czy warto sięgać po 3. część.
Awatar użytkownika
Hebius

Lisbeth przecież już od pierwszego tomu jest superbohaterką.
żmij
Forumowe Ciacho

W pierwszym tomie nie spuszcza wpierdolu dwóm bykom (z czego jeden w ogóle jest jakimś herosem).
Awatar użytkownika
Achim

„ Holland. Biografia od nowa „
Biografia Karoliny Pasternak rzuca nowe światło na twórczość i biografię wybitnej polskiej reżyserki. Autorka przybliża pochodzenie Holland, ukazując całe skomplikowanie Jej losów rodzinnych/ wymordowana rodzina ojca, jego owiana tajemnicą śmierć, molestowanie seksualne /, przypominając co podkreśla sama reżyserka, że „ człowiek żyje w wielu wymiarach. Przeszłość jest bardzo istotnym wymiarem i teraźniejszości i przyszłości . Mówienie „ przestańmy się grzebać w przeszłości” jest iluzją, okłamywaniem się „ . Z przeszłości / Holocaust, Praska Wiosna/czerpią też tematy filmy Holland . Losy Reżyserki także świetnie pokazują uwikłanie w historię człowieka drugiej połowy XX. wieku/ córka ocalonego, dzieciństwo w stalinizmie, aresztowanie pod interwencji w Czechach, przymusową emigrację stanu wojennego i potem karierę w Stanach. / Autorka biografii nie kryje fascynacji osobą Reżyserki, ale stara się przedstawić Ją w jak najszerszym świetle, przytaczając relacje bliskich i rodziny . To portret silnej, niezależnej osobowości, wybitnej Artystki, ale nie wiem, czy nie samotnej osoby. Książka jest bardzo rzetelnie napisana z całym zapleczem bibliograficznym, ale………………
1/ Trochę za dużo jest w niej autorki i o niej
2/ Pewne fakty należało jednak sprawdzić . W „ Gorączce „ fantastycznie zagrała Barbara Grabowska. Zdobyła zresztą za rolę Kamy nagrodę aktorską w Berlinie. Nie można pisać, że Grabowska na dekadę rozstała się z aktorstwem, bo przecież była fantastyczną aktorką teatralną i to Ona grała Sonię w „ Zbrodni i karze” Wajdy w Starym Teatrze.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
OpusDei

Mathias Énard, Busola

Po czterech latach wracam do pozycji z mojego literackiego TOP 3 w roku 2017.
Awatar użytkownika
OpusDei

Bartosz Sadulski, Rzeszot
Obrazek
Biografia (w podtytule opatrzona przymiotnikiem "romantyczna") fikcyjnego XIX-wiecznego przemysłowca pochodzącego z Galicji, który znał wszystkie znakomitości ówczesnej Europy i wpływał na bieg światowych wydarzeń. Przypomina Dumanowskiego Szostaka, choć tamto to była nieskrępowana wyobraźnią autora historia alternatywna Polski, a w Rzeszocie mamy do czynienia z historią jednak bardziej rzeczywistą.
Polecam ten debiut.
Awatar użytkownika
Nathi

Piekara, u mnie w domu jest na niego ban ze względów światopoglądowych. Pysio ma bardzo brzydkie określenie na niego.
Awatar użytkownika
bolevitch

Widnokrąg Myśliwskiego
ODPOWIEDZ