To się czyta

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Achim

Re: To się czyta

Dlatego ja zawsze jestem na marginesie....
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
marcin

Zakupiłem i czytam "Koniec z Eddym"...
Mocna powieść branżowa

Już pierwsze zdanie bardzo dobrze wprowadza w atmosferę powieści i zarazem jest jej swoistym streszczeniem:
Z dzieciństwa nie mam żadnych szczęśliwych wspomnień.
Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Walpurg

Jesteś mistrzem zniechęcania do lektury. :P Na pewno nie przeczytam.
Awatar użytkownika
marcin

No to jest o dzieciństwie geja wychowującego się w małym miasteczku północnej Francji. Jest to w zasadzie autobiografia chyba.
Autor od najmłodszych lat czuje, że nie pasuje do swojego środowiska - nie tylko chodzi o jego homoseksualność, ale także wrażliwość, otwarcie na sztukę, literaturę itp...

A literatura nie zawsze musi być prosta, łatwa i przyjemna. Czasem powinna uwierać. I ta książka uwiera.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Hebius

Ufff... Wreszcie ktoś się odważył i uświadomił Walpurga :D
Awatar użytkownika
marcin

Czytam sobie Kolej w Jaworznie słowem i fotografią

Fajna lektura, dobrze się czyta i ogląda, choć mam niejasne przeczucie, że nie-fanów kolei by to raczej znudziło :mrgreen:

Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Miedzianka. Historia znikania, Filip Springer
Obrazek
- koniec roku coraz bliżej, zacząłem więc doczytywać wszystkie książki rozpoczęte i niedokończone. Ciekawe z iloma uda mi się wyrobić do Sylwestra.
Awatar użytkownika
marcin

Zakupiłem i czytam III tom cyklu Robin Hobb o skrytobójcy

Autorka się rozkręca - tom III ma prawie 1000 stron drobnym drukiem!

W ogóle z tym cyklem to niesamowicie ciekawa sprawa, bo ma on w zasadzie wszystkie części składowe do tego, aby mi się nie podobał :P
Nie lubię fantastyki pisanej przez kobiety, to po pierwsze.
Akcja jest raczej linearna i z jednego punktu widzenia, to po drugie.
Całość jest dość prosta fabularnie (daleko temu do np. Gry o tron) i póki co dość standardowa, w stylu "od zera do bohatera".

Mimo tych oczywistych wad, cykl ten niesamowicie mi się podoba. Nie wiem czy powodem jest to, że rzadko kiedy spotyka się tak wielowymiarowo, a jednocześnie sympatycznie nakreślone postacie i relacje między nimi. Rzadko kiedy chce się tak kibicować bohaterom. A może po prostu autorka ma ową kroplę geniuszu, coś, czego nie da się opisać słowami, a co odróżnia wielką literaturę od zwykłej.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Kryminał Jo Nesbø "Krew na Śniegu"
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek
Uzodinma Iweala, Ani złego słowa
przekład Piotr Tarczyński

Mam nadzieję, że dobrnąwszy do końca tomu zrozumiem, dlaczego autor nie mógł napisać tej powieści po bożemu, z normalnie wyodrębnionymi dialogami. W tej chwili przychodzą mi do głowy tylko dwa powody: TEMAT jest tak poważny, że czytelnik nie powinien przejść przez lekturę lekko;
prosty zabieg formalny od razu sygnalizuje, że mamy do czynienia z Literaturą przez duże L, a może nawet LITERATURĄ, a nie zwykłym gejowskim czytadłem.
Awatar użytkownika
Nathi

Dostałem od Pysia audiobook Witkowskiego, jakie to było bez zdziwienia, że czyta własną książkę... Omg jak słaboooo... W dodatku to jest nudne :mrgreen: to chyba nie autor dla mnie.
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Jo Nesbø
"Wybawiciel"
Awatar użytkownika
marcin

Wygrzebane z półki, kupione swego czasu w taniej książce
Mimo dość potworkowatej okładki (Solaris ma równie tragiczne okładki co Zysk) czytało się bardzo dobrze. To taki jakby cyberpunk o narodzinach czegoś w rodzaju sztucznej inteligencji.

Rober J. Sawyer: WWW Wzrok
Obrazek
Awatar użytkownika
Achim

„ Przyczajony geniusz Janusz Gajos 21 opowieści „
Jacek Wakar przeprowadził 21 wywiadów z aktorami, reżyserami Mistrza . Mówią o długiej i żmudnej drodze Gajosa do zawodu aktorskiego/ czterokrotnie zdawał do szkoły filmowej, terminował w teatrze lalkarskim w Będzinie, zaliczył wojsko/ , o jego brawurowym początku jako Janek Kos, a potem o podwójnej ucieczce od masowej popularności, bo przecież był jeszcze Woźny Turecki w Kabarecie Olgi Lipińskiej. Rozmówcy mówią o nieśmiałości, perfekcjonizmie , pozycji zawodowej, zawirowaniach życia osobistego. Przypominane są role, spektakle i tylko jedynie Adam Ferency, który zastąpił Gajosa jako Prospera w „ Burzy „ Warlikowskiego pokusił się o nuty może nie krytyczne, ale bardziej krytyczno-analityczne. Świetnie i łatwo się to czyta i przebija z tego jakaś tęsknota za etosem zawodowym i autorytetami . No i przecież Janusz Gajos stał się już jakimś dobrem narodowym , bo mojemu pokoleniu towarzyszył On od zawsze.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Walpurg

A dla mnie nigdy Gajos nie był Jankiem Kosem, tylko krótko w dzieciństwie. O wiele bardziej był Tureckim, towarzyszem Winnickim z Alternatyw, gościem z Żółtego szalika czy ostatnio arcybiskupem z Kleru. To ciekawy przykład. Przecież on ani nie był w dojrzałym życiu bardzo atrakcyjny, nie ma jakiejś wielkiej ekspresji, a nie można oderwać oczu, cokolwiek by zagrał.
Awatar użytkownika
marcin

Wygrzebane z przepastnych czeluści moich półek:
Ian McEwan, Ukojenie

Książka niesamowicie creepy. Autor, brytyjski pisarz, jest znany z takich powieści poruszających równego rodzaju seksualne tabu, fetysze, dziwactwa itp.
Planuję sięgnąć po kolejne dzieła autora :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Walpurg

To ten od "Amsterdamu"?
Awatar użytkownika
marcin

Tak.
Awatar użytkownika
Hebius

"Pokutę' bym kiedyś przeczytał, bo film był niezły.
Awatar użytkownika
marcin

Ja wkrótce będę czytał różne inne rzeczy tego autora, bo zaopatrzyłem się na Allegro w cały pakiet jego książek - każda po 2-3 zł :)

A na razie zakupiłem i czytam Psychologię miłości Wojciszke
To de facto opracowanie naukowe, z bibliografią i przypisami, ale napisane lekkim stylem, może niespecjalnie odkrywcze, ale czyta się bardzo dobrze, no i jednak parę nowych rzeczy się dowiedziałem :)
Szkoda tylko, że autor jest heteroseksualnie-centryczny, no ale większość rzeczy o których pisze jest na tyle uniwersalna, że pasuje do każdego związku.

Obrazek
ODPOWIEDZ