Koran, sura 76Uczyniliśmy człowieka z kropli zmieszanego nasienia, aby poddać go próbie i dlatego daliśmy mu słuch i wzrok.
Zaprawdę, wskazaliśmy mu właściwą drogę, bez względu na to, czy zdecyduje się być wdzięczny, czy niewdzięczny (swojemu Panu).
Dla niewiernych przygotowaliśmy łańcuchy i kajdany oraz płonący ogień.
Sprawiedliwi będą pić z kielichów nektar przyprawioną kamforą,
ze źródła, z którego pić będą słudzy Boga. On sprawi, że będzie płynąć obfitym strumieniem.
To będą ci, którzy wypełnią swoje zobowiązanie i bojąc się Dnia, którego groza będzie wielka.
Z miłości do Boga karmili biednego, sierotę i niewolnika.
Oni mówią: „Karmimy was ze względu na oblicze Boga i nie chcemy od was ani nagrody, ani podziękowania.
Boimy się od naszego Pana Dnia pełnego grozy i bólu”.
Bóg uchroni ich przed złem tego Dnia, zapewni im szczęście i radość.
Za to, że byli wytrwali (w wierze), Bóg wynagrodzi ich Ogrodem i jedwabnymi szatami.
Będą tam odpoczywać na uniesionych łożach, nie zaznają tam żaru słonecznego ani chłodu.
Pochylą się nad nimi cienie Raju i skłaniać się będą ku nim kiście owoców.
Będą krążyć wśród nich naczynia srebrne i puchary srebrno – kryształowe.
Puchary świecące jak kryształ, ale wykonane ze srebra, same odmierzać będą (ilość napoju).
Z nich pić będą nektar przyprawiony imbirem,
ze źródła zwanego Salsabil.
Będą im usługiwać nieśmiertelni młodzieńcy. Kiedy ich zobaczysz, uznasz, że są jak rozrzucone perły.
Gdzie nie spojrzysz, zobaczysz obfitość szczęścia i wielkie (rajskie) królestwo.
Będą nosić szaty z delikatnego zielonego atłasu i brokatu. Przyozdobieni będą srebrnymi bransoletami. Pan da im do picia najczystszy napój.
Usłyszą: „Oto wasza nagroda, wasz wysiłek został doceniony”.
Wypisy z lektur
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- bolevitch
Re: Wypisy z lektur
- jazzik
Tyle wysiłku, postów, wyrzeczeń i udział w wiecznym teledysku Bollywood (młodzieńcy, blaski, atłasy i limitowane napoje).
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- uzytkownik_konta
- Hebius
Gdyby w szkole dobór barokowych tekstów był inny pewnie bardziej bym docenił ówczesną polską poezję
Zgrabne i się nada do dyskusji o feminatywach.Wacław Potocki we fraszce Pchła pisze:
Zdejmując pannie młodzieniec pchłę z szyje:
"Bez wszelkiej – rzecze – dyskrecyjej pije;
Musi być samiec". – "Nie mają różnice –
Odpowie panna – samce i samice".
"I owszem, różnią przezwiskiem się całem,
Bo pchłą samicę, samca zową pchałem.
Że nie inaczej, moja zacna damo,
Wrychle nauczy doświadczenie samo.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- uzytkownik_konta
Ta wypowiedź Adama Daniela Rotfelda (cytowany przez Zychowicza w "Ukraińcach", Rebis, 2023, s. 379), odnosząca się do do historii jego dzieciństwa - kiedy podczas II wojny światowej jego rodzice, ukrywający się w stodole, padli ofiarą donosu ukraińskiego konfidenta, co przypłacili życiem. On z kolei został przez rodziców wcześniej ukryty w greckokatolickim klasztorze prowadzonym przez Klemensa Szeptyckiego, dzięki czemu przeżył wojnę. Nawiasem mówiąc, klasztor ten, odpowiedzialny za ratunek kilkuset osób, został później zlikwidowany decyzją sowietów w ramach represji wobec grekokatolików, a Rotfeld przeniesiony do innego sierocińca.
- uzytkownik_konta
- Czartogromski
- Kontakt:
"Proszę pana, publiczność nie zna się na dobrym towarze, tylko na tanim..."
(Szlangbaum do Rzeckiego; Lalka, T. 3).
I to się chyba nie zmieniło do dzisiaj.
*Pasowałoby do innego tematu, ale może byłaby awantura o? No to wrzucam do tematu spokojniejszego, chyba.
(Szlangbaum do Rzeckiego; Lalka, T. 3).
I to się chyba nie zmieniło do dzisiaj.
*Pasowałoby do innego tematu, ale może byłaby awantura o? No to wrzucam do tematu spokojniejszego, chyba.
- jazzik
Rozbawił mnie felieton Rusinka:
Całość: Jakie buty może nosić Tusk? Najlepiej rozczłapane, jak z PRL-uPo 1989 roku zaczęliśmy się europeizować, a może nawet uświatawiać - od góry. Okularnicy zaczęli inwestować w zagraniczne oprawki, pojawiły się koszulki oraz, o zgrozo, markowe dresy; w sklepach z używaną odzieżą zaczęliśmy od kupowania marynarek. Nasza europeizacja, a może nawet uświatawianie, przez jakiś czas kończyła się na spodniach. Buty, a już na pewno skarpetki, nie leżały w zakresie naszych zainteresowań ze względu na swoją przyziemność. Traktowaliśmy je jako swego rodzaju strefę buforową między brudem świata a potrzebą manifestowania swojej duchowej czystości, moralnej wyższości i egzystencjalnego buntu: zanim obrócimy się w proch, pokażmy, że umiemy dumnie okazywać swoje narodowe i ogólnoludzkie ambicje. Ale tak stopniowo. I nie od (albo raczej: do) samych butów.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- uzytkownik_konta
To zabawne, bo to prawda Mi się natomiast spodobało to:
A tak na marginesie, to Tusk jest przynajmniej stały w przyzwyczajeniach Już, zdaje się, w "Kulisach Platformy" Palikot wspominał, że Tusk ma słabość do butów od Zegny.
"Epatować". Gdyby nie dokonali dokładnej inspekcji jego obuwia i nie wyszukali ceny, nawet by nie wiedzieli; ba! - nikt by nawet nie zauważył. Trudno to nazwać "epatowaniem".„Czy politykowi, który chce jawić się jako człowiek, który naprawdę rozumie ludzkie problemy, wypada epatować luksusem i fanaberią?" - spytał retorycznie Warzocha.
A tak na marginesie, to Tusk jest przynajmniej stały w przyzwyczajeniach Już, zdaje się, w "Kulisach Platformy" Palikot wspominał, że Tusk ma słabość do butów od Zegny.
- Czartogromski
- Kontakt:
Tu bym się nie zgodził: był czas, że nasi biznesmeni ochoczo inwestowali w białe skarpetki do garniturów i trzeba obiektywnie przyznać, że zwykle te skarpetki wyglądały na czystejazzik pisze: ↑08-07-2023 18:14:17 Rozbawił mnie felieton Rusinka:Całość: Jakie buty może nosić Tusk? Najlepiej rozczłapane, jak z PRL-uPo 1989 roku zaczęliśmy się europeizować, a może nawet uświatawiać - od góry. Okularnicy zaczęli inwestować w zagraniczne oprawki, pojawiły się koszulki oraz, o zgrozo, markowe dresy; w sklepach z używaną odzieżą zaczęliśmy od kupowania marynarek. Nasza europeizacja, a może nawet uświatawianie, przez jakiś czas kończyła się na spodniach. Buty, a już na pewno skarpetki, nie leżały w zakresie naszych zainteresowań ze względu na swoją przyziemność. Traktowaliśmy je jako swego rodzaju strefę buforową między brudem świata a potrzebą manifestowania swojej duchowej czystości, moralnej wyższości i egzystencjalnego buntu: zanim obrócimy się w proch, pokażmy, że umiemy dumnie okazywać swoje narodowe i ogólnoludzkie ambicje. Ale tak stopniowo. I nie od (albo raczej: do) samych butów.
- uzytkownik_konta
Bo to byli...
...gogusieKupowanie sobie eleganckich butów czy skarpetek było czynnością ekstrawagancką, przystojącą bikiniarzom, dandysom i gogusiom.
- Czartogromski
- Kontakt:
*Catherine Nixey: Ciemniejący wiek : o niszczeniu świata klasycznego przez chrześcijan. Wydawnictwo Filtry, 2023.Szatan musiał przejść do pokus drugiego stopnia. Pewnej nocy nieustępliwy Zły, mistrz intryg, przybrał postać pięknej młodej kobiety i, jak pisze Atanazy, „naśladował jej zachowanie”. Asceta [św. Antoni] zmagał się ze sobą, ale pozostał nieugięty, ponieważ pamiętał o „groźbie wiecznego ognia i toczenia przez robak”. Szatan zazgrzytał ze złości zębami, ale nie odpuścił. Postanowił użyć swojej kart przetargowej – przybrał postać czarnoskórego chłopca i objawił się u stóp Antoniego. Demon ogłosił, że jest „przyjacielem nieczystości”, i przechwalał się, jak wiele niewinnych dusz sprowadził na złą drogę. Pustelnik w odpowiedzi zaczął śpiewać psalm, a że nawet wówczas był to antyfrodyzjak niezwykle silny, chłopak natychmiast zniknął.
- bolevitch
rodzinę Ulmów, wobec której jest prowadzony proces kanonizacyjny, wydał Niemcom polski granatowy policjant. AK wykonało na nim wyrok śmierciuzytkownik_konta pisze: ↑21-04-2023 23:52:04 Ta wypowiedź Adama Daniela Rotfelda (cytowany przez Zychowicza w "Ukraińcach", Rebis, 2023, s. 379), odnosząca się do do historii jego dzieciństwa - kiedy podczas II wojny światowej jego rodzice, ukrywający się w stodole, padli ofiarą donosu ukraińskiego konfidenta, co przypłacili życiem.
- uzytkownik_konta
Z pewnością to jeden z bardzo wielu takich przypadków.
- Hebius
Akwarium. Opowieść o Związku Literatów Polskich w PRL-u, Tomasz PotkajDelegatów na zjazd [Związku Literatów Polskich] w Krakowie w 1965 roku zakwaterowano w hotelu Cracovia. Henryk Bereza i Henryk Krzeczkowski z Warszawy otrzymali dwójkę. "Pewnego dnia zjazdowego- wspominał Bereza - była przerwa w obradach i ponieważ tryb życia był niesłuchanie absorbujący, w dzień obrady zjazdowe, wieczorem jakieś towarzyskie imprezy i noce pijackie, wiec ja położyłem się do łóżka i on się zaczął do mnie dobierać. Ja zupełnie zgłupiałem po prostu, otrzeźwiałem i jednocześnie wiedziałem, że to jest dobieranie się nie naprawdę, ze to jest dobieranie się, żeby skandal wyniknął. I rzeczywiście wyniknął, bo doszło między nami do szarpaniny. I słychać było wrzaski na korytarzu, a o to właśnie chodziło, żeby wszyscy wiedzieli, ze my jesteśmy parą. Ale nigdy parą nie byliśmy".
str. 357
Henryk Bereza był gejem? Czy tylko Henryk Krzeczkowski (przez moment ojczym Anny German). Obaj byli?
W 1965 pierwszy miał 39 lat, drugi - 44.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- OpusDei
Obaj byli. Magdalena Grochowska w niezwykłym eseju W czasach szaleństwa pisze, że Krzeczkowski był - mówiąc delikatnie - hedonistą, inaczej niż jego nieodłączny kompan Paweł Hertz, który był związany z jednym mężczyzną aż do jego śmierci. I nawet osobno mieszkali!
Można też tam przeczytać anegdotę, jak Krzeczkowski z kolegą zaprosili dwóch dopiero poznanych chłopaczków do hotelu, a po skończonej akcji wymienili się nimi. Iwaszkiewicz, który również nocował w tym hotelu (byli chyba na wspólnych wakacjach) aż się popłakał nad takim promiskuityzmem.
I Hertz, i Krzeczkowski mieli niezwykłe biografie, w dodatku tak do siebie podobne. Obaj to Żydzi zafascynowani komunizmem, którzy później przyjęli chrzest i przeszli na pozycje konserwatywne. I aktywni geje, którzy byli jednocześnie głęboko wierzącymi katolikami. Hertz u kresu życia stał się słuchaczem Radia Maryja...
Można też tam przeczytać anegdotę, jak Krzeczkowski z kolegą zaprosili dwóch dopiero poznanych chłopaczków do hotelu, a po skończonej akcji wymienili się nimi. Iwaszkiewicz, który również nocował w tym hotelu (byli chyba na wspólnych wakacjach) aż się popłakał nad takim promiskuityzmem.
I Hertz, i Krzeczkowski mieli niezwykłe biografie, w dodatku tak do siebie podobne. Obaj to Żydzi zafascynowani komunizmem, którzy później przyjęli chrzest i przeszli na pozycje konserwatywne. I aktywni geje, którzy byli jednocześnie głęboko wierzącymi katolikami. Hertz u kresu życia stał się słuchaczem Radia Maryja...
That's my purse! I don't know you!
- Hebius
Że Krzeczkowsk to podejrzewałem już po lekturze jego biogramu w Wikipedii. Że Bereza nie miałem pojęcia.
- Ballordo
Czytam ten biogram Krzeczkowskiego i w zyciu bym się nie domyślił. Widocznie mam zbyt małą wiedzę o osobach tam wymienionych, bo może one naprowadziły cię, Hebiusie, na wspomniane podejrzenia.
- Hebius
Tak mnie trochę zastanawiało, że Wojciech Karpiński poświęcał mu tyle uwagi.
- bolevitch
okazuje się, że ci co zdecydowali się nagłośnić historię Ulmów, także przed obecnymi wyborami, temat dobrze zbadali, a ja strzeliłem sobie w swoją antypolską stopę. Ten człowiek chodził do greko-katolickiej cerkwi, więc etnicznie Polakiem zapewne nie był