Miron
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Miron
30 czerwca przypada setna rocznica urodzin Mirona Białoszewskiego.
Forum jest nadal na tyle intelektualne, by się włączyć w obchody roku Białoszewskiego, czy dajemy sobie z tym spokój?
Z tomiku Obroty rzeczy (PIW 1956), Cykl Autoportrety
(za stroną MB na FB)
Forum jest nadal na tyle intelektualne, by się włączyć w obchody roku Białoszewskiego, czy dajemy sobie z tym spokój?
Z tomiku Obroty rzeczy (PIW 1956), Cykl Autoportrety
(za stroną MB na FB)
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Hebius
Re: Miron
Jest okazja, to założyłem. Drobny kłopot, że ja ogólnie nie przepadam za poezją i u Białoszewskiego też lubię głównie prozę. Której na szczęście też popełnił całkiem sporo. Ale próbuje się i do wierszy przekonać. Na stronie Mirona na FB co jakiś czas administrator wrzuca jakiś wiersz i ja je tak sobie powoli czytam, jeden dwa na tydzień.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Hebius
Nie jestem pewien. Perspektywy schorowanego geja po sześćdziesiątce są średnio ciekawe. Nawet jeśli ma grono oddanych przyjaciół.
- kaylan
Generalnie nie lubię i nie cenie poezji, ale czasem niektóre poetyckie pomysły na które natknęliśmy się w szkole wydawały się mi ciekawe, zręczne i jakoś utrwaliły się w pamięci. Nawet dziś pamiętam że duże wrażenie w podstawówce wywarł na mnie właśnie wiersz Białoszewskiego, który pamiętałem jako jama
https://poezja.org/wz/Bia%C5%82oszewski ... ec_zabrali
może dlatego że tak wcześnie się na niego natknąłem i wydał się oryginalny w tym zalewie banalnej poezji omawianej wtedy na lekcjach
https://poezja.org/wz/Bia%C5%82oszewski ... ec_zabrali
może dlatego że tak wcześnie się na niego natknąłem i wydał się oryginalny w tym zalewie banalnej poezji omawianej wtedy na lekcjach
- mare
Wszystko jedno czy geja czy nie. Ew. «samotnego geja», ale heterole też bywają samotne i nie ma kto się nimi zająć w chorobie. Mam taki przypadek w rodzinie i każdy trochę pomaga, ale rodzina to rodzina, bo jest przymus moralny.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- marcin
A tak w temacie gejów i starości, to chyba mogę wstawić tutaj wiersz Kawafisa? Jeden z moich ulubionych.
Tak więc drogie forum, nie zwlekajcie, tylko sekszcie się. Potem może być za późno.
Tak więc drogie forum, nie zwlekajcie, tylko sekszcie się. Potem może być za późno.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Nie przejmuj się. Widziałem niedawno w necie doniesienia, że wg naukowców do 2050 roku potroi się liczba chorujących na demencję. Czyli są spore szanse, że taki rozpasany młodzieniec, korzystający pełnymi garściami z życia, będzie na starość gówno z tego pamiętał.
- jazzik
To jakie były te kawiarnie, bo byłam przekonana, że one się za wiele nie zmieniły?
Czytając ten wiersz pomyślałam, nie wiem dlaczego, o "Loro" Paolo Sorrentino. Kawafis po prostu nie poznał Silvio Berlusconiego.
Czytając ten wiersz pomyślałam, nie wiem dlaczego, o "Loro" Paolo Sorrentino. Kawafis po prostu nie poznał Silvio Berlusconiego.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali