Płyty, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Płyty, ostatnie zakupy
Wagner nie Wagner, dla tego pana po lewej to sam bym tę płytę kupił
Swoją drogą hmmm skoro polubiłem klawesyn solo to czy byłoby dużym nietaktem byloby gdybym kupił płytę Justina Taylora, ale głównie dla jego urody na okładce?
Swoją drogą hmmm skoro polubiłem klawesyn solo to czy byłoby dużym nietaktem byloby gdybym kupił płytę Justina Taylora, ale głównie dla jego urody na okładce?
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Nie przyznasz się i napiszesz bardzo merytoryczną recenzję. My nikomu nie powiemy, że kupiłeś dla okładki.
- Czartogromski
- Kontakt:
Uzupełnianie braków w dyskografiach:
Sting: Symphonicities
*W Biedronce i biedronkowej cenie
Sting: Symphonicities
*W Biedronce i biedronkowej cenie
- marcin
Okładka nie powala.
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Ten 9-płytowy Purcell w wyk. Gardinera jest już w zapowiedziach w niemieckich sklepach - 24 euro, czyli w Polsce powinien kosztować nie więcej niż 120 zł, a zatem cena atrakcyjna.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Ale i nie odstręcza. A na pewni lepsza od okładki duetów.
Przy okazji ciekawostka: to jedna z trzech płyt Stinga nagranych i wydanych pod szacownym szyldem Deutsche Grammophone.
- marcin
Uwaga wielbiciele baroku!
Na Amazonie barokowy kuferek 25 płyt w REWELACYJNEJ cenie 53 zł.
Nie planowałem kupić ale się skusiłem za taką cenę fajny miks rzeczy znanych i nieznanych. Nagrania nowe, wszystko DDD.
Wczoraj przesluchalem Water Music w wykonaniu Concerto Koln. Bardzo dobre wykonanie, nie takie jak u Pinnocka, tylko bardziej kameralne, na mniejszy skład (piękny i wyraźnie słyszalny dźwięk klawesynu!)
Moim zdaniem już dla tej jednej płyty Handla warto kupić ten box. A jeszcze przecież przede mna 24 inne płyty. Za tę cenę myślę że nie ma się co zastanawiać tylko brać
https://www.amazon.pl/Chefs-d-Oeuvre-Mu ... B082PQ744F
Na Amazonie barokowy kuferek 25 płyt w REWELACYJNEJ cenie 53 zł.
Nie planowałem kupić ale się skusiłem za taką cenę fajny miks rzeczy znanych i nieznanych. Nagrania nowe, wszystko DDD.
Wczoraj przesluchalem Water Music w wykonaniu Concerto Koln. Bardzo dobre wykonanie, nie takie jak u Pinnocka, tylko bardziej kameralne, na mniejszy skład (piękny i wyraźnie słyszalny dźwięk klawesynu!)
Moim zdaniem już dla tej jednej płyty Handla warto kupić ten box. A jeszcze przecież przede mna 24 inne płyty. Za tę cenę myślę że nie ma się co zastanawiać tylko brać
https://www.amazon.pl/Chefs-d-Oeuvre-Mu ... B082PQ744F
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Chyba raczej dla początkujących, bywalcy tego tematu wszystko to już mają w kilku (albo i nastu) wykonaniach. Ale pudełeczko ładne. Notabene Brillant Classics bardzo szczodrze dzieli się muzyką na YT, playlistę barokową mają obszerną:
https://www.youtube.com/watch?v=_ioc6sd ... 1X5e8fAJRu
Miłą ciekawostką jest zestaw polskiej muzyki barokowej:
https://youtu.be/fm-gyQIRrEE
https://www.youtube.com/watch?v=_ioc6sd ... 1X5e8fAJRu
Miłą ciekawostką jest zestaw polskiej muzyki barokowej:
https://youtu.be/fm-gyQIRrEE
- Hebius
Weź Marcinie, ja się boję, że tego Koopmana nie przesłucham (10 CD) a ty mnie na taki box (25 CD) namawiasz
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
I tak i nie.
Owszem, spora część to rzeczy znane, ale po pierwsze - takie Water Music warto przecież mieć w jeszcze jednym wykonaniu, zwłaszcza tak dobrym jak tutaj
A po drugie no proszę zerknąć na skład: taki Marcello (cd 15), dwóch Samartinich (17), Stradelli (19), Couperin (8-9)... Spora liczba rzeczy nieznanych (mnie przynajmniej)
Gdyby to kosztowało 300 zł, to bym nie polecał, ale 53 zł? Można spokojnie poodkrywać rzeczy nieznane.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
normalnie naganiacz
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Jednak nie będę mnożył wykonań, bo połowę z tego mam. Gdyby leżało na półce w Biedronce, to pewnie by mi przypadkiem wpadło do koszyka, ale tak to się jednak powstrzymam.
- Hebius
I słusznie, bo to ubogi biedakuferek dla niewybrednych melomanów, a nie dla takiego konesera i audiofila, jak ty. Każda z 25 płyt kompletu ma identyczną okładkę, z grafiką widoczną na pudełku, nazwiskiem kompozytora i tytułem zawartości. Wykonawcy adekwatni do ceny - może i dobrzy, ale z dalszych szeregów, z minimalną rozpoznawalnością.
Jak postawiłem przy tym boxie skromne pudełko Koopmana, to one na tym tle normalnie zabłysło i zaczęło wyglądać jak jakaś edycja Super De Lux
© 2020 Brilliant Classics
Wydawnictwu Brilliant Classics już dziękujemy.
Ale przy okazji kupiłem też nagranie live opery Polifemo Bononciniego.
Giovanni Battista Bononcini, Polifemo (1702)
Ensemble 1700
Dorothee Oberlinger (nie doczytałem, czy gra tu też na flecie)
Joăo Fernandes (bas) Polifemo
Bruno De Sá (kontratenor) Aci
Roberta Invernizzi (sopran) Galatea
Helena Rasker (alt) Glauco
Roberta Mameli (sopran) Silla
Liliya Gaysina (sopran) Circe
Maria Ladurner (sopran) Venere
Ⓟ & © 2020 Sony Music
Deutsche Harmonia Mundi
Live Recording
Jak postawiłem przy tym boxie skromne pudełko Koopmana, to one na tym tle normalnie zabłysło i zaczęło wyglądać jak jakaś edycja Super De Lux
© 2020 Brilliant Classics
Wydawnictwu Brilliant Classics już dziękujemy.
Ale przy okazji kupiłem też nagranie live opery Polifemo Bononciniego.
Giovanni Battista Bononcini, Polifemo (1702)
Ensemble 1700
Dorothee Oberlinger (nie doczytałem, czy gra tu też na flecie)
Joăo Fernandes (bas) Polifemo
Bruno De Sá (kontratenor) Aci
Roberta Invernizzi (sopran) Galatea
Helena Rasker (alt) Glauco
Roberta Mameli (sopran) Silla
Liliya Gaysina (sopran) Circe
Maria Ladurner (sopran) Venere
Ⓟ & © 2020 Sony Music
Deutsche Harmonia Mundi
Live Recording
- marcin
Co do okładek, to niestety czasem i drogie kuferki tak mają (Gardiner na przykład). A jeśli chcesz mieć wykonawców z pierwszej ligi, to kuferek to kilkaset zł, a nie 50. To chyba oczywiste że za 50 tego nie będzie.
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
A jeśli chcesz mieć kuferek barokowy, który ma znane i bardzo znane nazwiska, a do tego oryginalne okładki, to nic prostszego, bo Warner właśnie wydał kuferek Gustava Leonhardta (sam się nad nim zastanawiam, bo kusi )
Oczywiście to już nie kosztuje 50 zł.
Oczywiście to już nie kosztuje 50 zł.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Mam płytę z nagraniem Leonhardta tuż sprzed powyższego momentu, z 1961 r. Bacha sonaty na violę da gamba i klawesyn. Taka ładna płyta, że wierzyć się nie chce, że taka nagranie takie stare
A Brillant Classics to oczywiście wytwórnia klasy budżetowej (czyli tańszych płyt), ale taki, obecny zresztą w tym wzgardzonym kuferku Ensemble Cordevento to całkiem zacny wykonawca, mam ich chyba 2 płyty, no i Erica Bosgraafa solo (Bach, Vivaldi, Telemann).
A Brillant Classics to oczywiście wytwórnia klasy budżetowej (czyli tańszych płyt), ale taki, obecny zresztą w tym wzgardzonym kuferku Ensemble Cordevento to całkiem zacny wykonawca, mam ich chyba 2 płyty, no i Erica Bosgraafa solo (Bach, Vivaldi, Telemann).
- marcin
No każdy to rozumie, za wyjątkiem Hebiusa, który myśli że ktoś da wykonawców z pierwszej ligi po 2 PLN za płytę.
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
A możesz Czarcie pokazać okładkę tej płyty z sonatami?
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Mógłbym:
Trochę niewyraźnie wyszło, ale chyba z grubsza wiadomo, o co chodzi. Na CD z 2005 r. jest reprodukcja okładki longplaya, sama płyta ma logplayową długość - 40 min.
Trochę niewyraźnie wyszło, ale chyba z grubsza wiadomo, o co chodzi. Na CD z 2005 r. jest reprodukcja okładki longplaya, sama płyta ma logplayową długość - 40 min.
- Hebius