Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Czartogromski
- Kontakt:
Re: Książki, ostatnie zakupy
Poddasze może być zielone od środka, ale i z zewnątrz Już chociażby z naszej tu dyskusji wynika, że dosłownością nic się nie wskóra.
- marcin
Nie, nie, zielone poddasze zbyt wprowadza w błąd.
Tłumaczka zresztą tłumaczy we wstępie, że to nie było poddasze (bo wyżej był strych), tylko po prostu pierwsze piętro z oknem w ścianie szczytowej. Zielone Szczyty zas to nazwa własna domu nadana mu przez Anne.
Tłumaczka zresztą tłumaczy we wstępie, że to nie było poddasze (bo wyżej był strych), tylko po prostu pierwsze piętro z oknem w ścianie szczytowej. Zielone Szczyty zas to nazwa własna domu nadana mu przez Anne.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Co nie zmienia faktu, że tytuł w tej formie brzmi fatalnie, zwłaszcza że szczyt w znaczeniu węższej ściany budynku rzadko występuje w polszczyźnie w liczbie mnogiej, najczęściej mówi się o ścianie szczytowej albo budynki stoją szczytem [jednym!] do drogi, do ulicy.
- marcin
No właśnie moim zdaniem nie brzmi fatalnie.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
"The House of the Seven Gables" Nathaniela Hawthorne'a od samego początku funkcjonuje u nas jako "Dom o Siedmiu Szczytach". Obrona tytułu "Ania z Zielonego Wzgórza" jest porównywalna z walczeniem o to, by szkockich dudziarzy nadal nazywać kobziarzami, bo tak każe polska tradycja, a teraz jeszcze dudy to się w ogóle dupnie kojarzą.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Walpurg
Moje wrodzone wyczucie dobrego smaku i stylu nakazuje mi zaproponować naprawdę kongenialne tłumaczenie:
Ania z Zielonej Budki
Tłumaczenie co prawda zawiera lokowanie produktu, ale przecież można to wykorzystać marketingowo i świetnie zarobić na tym product placement, np. dodając do książki loda albo do każdych trzech gałek książkę gratis.
Ania z Zielonej Budki
Tłumaczenie co prawda zawiera lokowanie produktu, ale przecież można to wykorzystać marketingowo i świetnie zarobić na tym product placement, np. dodając do książki loda albo do każdych trzech gałek książkę gratis.
- Hebius
Moje pierwsze skojarzenie - Borys Budka.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
Zakupy i lektury gdańsko-kołobrzeskie cz. II
Zakonnice odchodzą po cichu
Świetna książka. Tym co najbardziej utkwiło mi w pamięci to niesamowite różnice pomiędzy polskimi zakonami żeńskimi a męskimi. Przepaść...
Zakonnice odchodzą po cichu
Świetna książka. Tym co najbardziej utkwiło mi w pamięci to niesamowite różnice pomiędzy polskimi zakonami żeńskimi a męskimi. Przepaść...
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Jak to mówią - chcącemu nie dzieje się krzywda?
- bolevitch
to nie jest jednoznaczne. "formacja" do takiego miejsca odbywa się nierzadko od dzieciństwa, przyjmuje się osoby 18-19-letnie, jest to izolacja połączona ze szczególnym rodzajem wpływu, trafiają osoby z różnymi ...deficytami
- marcin
Zakupy i lektury gdańsko-kołobrzeskie cz. III
K. Barnhill: Straszliwe młode damy
W NF wydrukowano jedno opowiadanie z tego zbioru i na tyle mi się spodobało, że kupiłem całość I nie żałuję. Co prawda jest tu jak to zwykle bywa przy antologiach, czyli są rzeczy lepsze i gorsze, ale ogólnie bardzo polecam miłośnikom literatury dziwnej, nieco baśniowej, nieco surrealistycznej, a do tego napisanej pięknym językiem i bardzo dobrze przetłumaczonej.
K. Barnhill: Straszliwe młode damy
W NF wydrukowano jedno opowiadanie z tego zbioru i na tyle mi się spodobało, że kupiłem całość I nie żałuję. Co prawda jest tu jak to zwykle bywa przy antologiach, czyli są rzeczy lepsze i gorsze, ale ogólnie bardzo polecam miłośnikom literatury dziwnej, nieco baśniowej, nieco surrealistycznej, a do tego napisanej pięknym językiem i bardzo dobrze przetłumaczonej.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
- marcin
Wydawnictwo Literackie zwykle ma ładne okładki.
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Zakupy i lektury gdańsko-kołobrzeskie cz. IV
Red, White & Royal Blue
Straszne. Ja się już nie nadaję do tak infantylnych lektur. To jest dobre dla 18-latka, ale nie dla 45-letniego dziadka. Odradzam stanowczo. Uczytałem 1/3 i więcej tej infantylności nie zdzierżę.
Red, White & Royal Blue
Straszne. Ja się już nie nadaję do tak infantylnych lektur. To jest dobre dla 18-latka, ale nie dla 45-letniego dziadka. Odradzam stanowczo. Uczytałem 1/3 i więcej tej infantylności nie zdzierżę.
(William Blake)
(William Blake)
-
- Forumowe Ciacho
Miałem z tym podobnie. Próbowałem, ale szybko wymiękłem.
A parę dni temu kupiłem:
Jason Stanley, Jak działa faszyzm https://wydawnictwo.krytykapolityczna.p ... tanley-937
i Opowieści niesamowite. Literatura rosyjska - https://piw.pl/pl/opowiesci-niesamowite ... a-rosyjska
A parę dni temu kupiłem:
Jason Stanley, Jak działa faszyzm https://wydawnictwo.krytykapolityczna.p ... tanley-937
i Opowieści niesamowite. Literatura rosyjska - https://piw.pl/pl/opowiesci-niesamowite ... a-rosyjska
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
- marcin
Paweł Laudański (znany tłumacz rosyjskiej fantastyki) przygotował na swoim fb listę dobrych/niedobrych rosyjskich pisarzy SF (czyli tych, którzy się sprzeciwili/poparli inwazję Putina na Ukrainę).
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Paweł Laudański (3 marca) pisze: Wychodzi na to, że słynna lista poparcia rosyjskich fantastów dla Putlera, którą i jam rozpropagował, okazała się być jedynie listą uczestników propagandowego, finansowanego przez władze rosyjskie konwentu odbywającego się w Doniecku. Owszem, wiele osób z tej listy popiera putlera, zapewne wiele popiera też inwazję na Ukrainę, ale nie pytałem, nie mam pewności, a przecież przyjąłem zasadę, że przepustką na listę hańby jest wyraźna deklaracja poparcia dla tak zwanej „operacji specjalnej”.
Zapewne powinienem poczekać na wyjaśnienie sytuacji, nie kierować się odruchem, ale obecne zdarzenia i natłok emocji z nimi związanych nie sprzyjają spokojnej refleksji.
- marcin
Myślę, że pora już podsumować Kindla.
Ogólnie, to papier lepszy. Umożliwia lepsze skupienie się, i przyjemniej się czyta. Papier jest też bezkonkurencyjny przy lekturach bardziej wymagających.
Jednak w podróży, dojazdach do pracy, na urlopie itp. Kindle zdecydowanie wygrywa. Wagą, wygodą, a także tym, że ma podświetlenie, a czytanie tradycyjnej książki w kawiarni czy wieczorem w pociągu nie zawsze jest wygodne, bo nie zawsze oświetlenie jest wystarczające.
Ogólnie Kindle średnio się nadaje do książek bardziej wymagających (gdzie np. czasem trzeba wrócić kilka stron i sprawdzić, czy się coś dobrze zrozumiało), natomiast idealnie nadaje się do lektur lżejszych.
Podsumowując: jeśli ktoś mało podróżuje i czyta tylko w domu, to niekoniecznie. Jeśli ktoś sporo podróżuje, to bardzo polecam. Ze sklepów polecam głownie nexto.pl. Mają bardzo fajny program stałego klienta - wykupuje się do niego dostęp za 50 zł na pół roku, i mamy w zamian -40% na wszystkie ebooki. Koszt zakupu tego programu zwraca się już po zakupie 3-4 tytułów.
Ogólnie, to papier lepszy. Umożliwia lepsze skupienie się, i przyjemniej się czyta. Papier jest też bezkonkurencyjny przy lekturach bardziej wymagających.
Jednak w podróży, dojazdach do pracy, na urlopie itp. Kindle zdecydowanie wygrywa. Wagą, wygodą, a także tym, że ma podświetlenie, a czytanie tradycyjnej książki w kawiarni czy wieczorem w pociągu nie zawsze jest wygodne, bo nie zawsze oświetlenie jest wystarczające.
Ogólnie Kindle średnio się nadaje do książek bardziej wymagających (gdzie np. czasem trzeba wrócić kilka stron i sprawdzić, czy się coś dobrze zrozumiało), natomiast idealnie nadaje się do lektur lżejszych.
Podsumowując: jeśli ktoś mało podróżuje i czyta tylko w domu, to niekoniecznie. Jeśli ktoś sporo podróżuje, to bardzo polecam. Ze sklepów polecam głownie nexto.pl. Mają bardzo fajny program stałego klienta - wykupuje się do niego dostęp za 50 zł na pół roku, i mamy w zamian -40% na wszystkie ebooki. Koszt zakupu tego programu zwraca się już po zakupie 3-4 tytułów.
(William Blake)
(William Blake)
- OpusDei
Alchemy & Mysticism
Nie znam się ani na jednym, ani na drugim. kupiłem ten minialbum dla przepięknych ilustracji.
Nie znam się ani na jednym, ani na drugim. kupiłem ten minialbum dla przepięknych ilustracji.
That's my purse! I don't know you!
- Hebius
To jest jakieś alchemiczne palenisko, na którym ten cycaty anioł grzeje dupkę?
Albert Walentinow, Planeta harpii
przełożył Krzysztof Feret
Stalker Books, Olsztyn 2020
str. 368
seria: klasycy radzieckiej sf
Albert Walentinow, Planeta harpii
przełożył Krzysztof Feret
Stalker Books, Olsztyn 2020
str. 368
seria: klasycy radzieckiej sf