Wokół opery
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Wokół opery
Aha.
W 1985 pewnie nawet nie wiedziałem, że Handel opery pisał.
W 1985 pewnie nawet nie wiedziałem, że Handel opery pisał.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
A co dopiero 25-30 listopada 1980 roku! Bo taką datę nagrania podali na wznowieniu po latach, niedawno - z okazji Diamentowej Batuty dla Duczmal. CD nie wygląda jakoś zbyt zachęcająco.
- Czartogromski
- Kontakt:
Ciąg dalszy winylowych wykopalisk:
Giovanni Paisiello: Il Barbiere di Siviglia / Polska Opera Kameralna.
Na płytach brak bliższych informacji o okolicznościach nagrania, po nazwiskach realizatorów można wnioskować, że nagrań dokonano w studiu Polskich Nagrań. Nagranie chyba z 1979 r., bo taką datę zamieścił projektant okładki. Data wydania na płycie: 1984.
Ten zestaw 3 lps to zapewne najgorzej wydany album w historii nie tylko polskiej fonografii. Trzy płyty luzem (dobrze chociaż, że w kartonowych kopertach) + coś w rodzaju ulotki na gazetowym papierze; pozór kompletu nadaje temu papierowa opaska (na niej cena: 540 zł). Same płyty wytłoczono dość dobrze. Wysłuchałem z przyjemnością, zwłaszcza że tę operę to chyba pierwszy raz w całości.
Kiedy się bierze do ręki takie wydawnictwo, można się zadumać, dlaczego w PRL tak gnębiono fonografię. W tym samym czasie równie socjalistyczni Węgrzy wydawali płyty niejednokrotnie piękniejsze niż zachodnie.
Giovanni Paisiello: Il Barbiere di Siviglia / Polska Opera Kameralna.
Na płytach brak bliższych informacji o okolicznościach nagrania, po nazwiskach realizatorów można wnioskować, że nagrań dokonano w studiu Polskich Nagrań. Nagranie chyba z 1979 r., bo taką datę zamieścił projektant okładki. Data wydania na płycie: 1984.
Ten zestaw 3 lps to zapewne najgorzej wydany album w historii nie tylko polskiej fonografii. Trzy płyty luzem (dobrze chociaż, że w kartonowych kopertach) + coś w rodzaju ulotki na gazetowym papierze; pozór kompletu nadaje temu papierowa opaska (na niej cena: 540 zł). Same płyty wytłoczono dość dobrze. Wysłuchałem z przyjemnością, zwłaszcza że tę operę to chyba pierwszy raz w całości.
Kiedy się bierze do ręki takie wydawnictwo, można się zadumać, dlaczego w PRL tak gnębiono fonografię. W tym samym czasie równie socjalistyczni Węgrzy wydawali płyty niejednokrotnie piękniejsze niż zachodnie.
- Czartogromski
- Kontakt:
I na zakończenie podtematu wykopaliskowego porównawczo (do powyższego wpisu) dwie płyty węgierskie z tego okresu:
Jak się dobrze przypatrzeć, miejscami widać odblask, jaki daje lakierowany karton
Jak się dobrze przypatrzeć, miejscami widać odblask, jaki daje lakierowany karton
- Hebius
Z takich staroci mam (chyba, bo to u rodziców zostało) tylko LP(x2) Marilyn Horne.
Marilyn Horne in Warshaw. Live recording
Polskie Nagrania 1980
Marilyn Horne in Warshaw. Live recording
Polskie Nagrania 1980
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
- bolevitch
The prima ballerina Olga Smirnova, one of Russia’s biggest dance stars, has quit the Bolshoi Ballet company in Moscow after denouncing the Russian invasion of Ukraine
- Czartogromski
- Kontakt:
We francuskim Amazonie Kuba Józek na 1. miejscu listy sprzedaży muzyki klasycznej (i 60. na liście ogólnej). Podobnie w Empiku - 1 i 61
- Czartogromski
- Kontakt:
Samuel Marino:
https://youtu.be/lxd5twPAKrY
https://www.classical-music.com/news/ma ... -classics/
Cyfrowo ukazuje się właśnie "Che farò senza Euridice".I have signed to Decca Classics and will be releasing my new album 'Sopranista' this May The album features arias by Mozart, Gluck, Cimarosa and Bologne, some of which have never before been recorded by a male soprano. I am honoured to be the first to do so!
https://youtu.be/lxd5twPAKrY
https://www.classical-music.com/news/ma ... -classics/
- Hebius
Ładnie, ale singiel bardzo skromny. JJO ma lepszą promocję w Erato/Warner Classics.
- Czartogromski
- Kontakt:
Dzisiaj dopiero pierwszy dzień promocji. Single zazwyczaj są skromne.
No i JJO już jest gwiazdą wytwórni, widać to po wynikach sprzedaży.
No i JJO już jest gwiazdą wytwórni, widać to po wynikach sprzedaży.
- Czartogromski
- Kontakt:
A tymczasem we francuskim Amazonie takie spotkanie:
*top w dziale muzyki klasycznej
*top w dziale muzyki klasycznej
- Czartogromski
- Kontakt:
- Czartogromski
- Kontakt:
Tymczasem "Stabat Mater" pojawia się na 34. miejscu OLIS, czyli ogólnopolskiej listy sprzedaży płyt:
- Hebius
Może JJO powinien dostać już osobny temat? Na forum.
- Czartogromski
- Kontakt:
Ale dzięki niemu jest jaki taki ruch w temacie operowym , który inaczej uschnie
- marcin
Ale tak w ogóle to słuchacie oper w całości?
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Jak w radiu transmitują. Albo jak kupię komplet (ale kompletów operowych od dawna nie kupuję, bo potem stoją niesłuchane).
- Hebius
Często (a kupuję nawet więcej, niż słucham). A czasem nawet oglądam, chociaż z tym jest gorzej, bo mam minimalną tolerancję dla współczesnych inscenizacji i jak widzę np Donnę Annę, która awanturuje się, bo ma pretensję do Don Giovanniego, że jej nie chce ruchać na orgii, tylko woli młodsze laski, to nawet śliczny Leporello nie jest w stanie zatrzymać mnie przy czymś takim.
Przypomnę, że u Mozarta i da Ponte jest:
Przypomnę, że u Mozarta i da Ponte jest:
Wikipedia pisze:Leporello oczekuje na swojego pana pod pałacem Komandora w Sewilli. Don Giovanni zakradł się tam pod osłoną nocy, by uwieść córkę właściciela – Donnę Annę. Ta początkowo bierze go za swojego narzeczonego, ale rozumiejąc swój błąd, krzyczy wzywając pomocy.
- Czartogromski
- Kontakt:
Jakoś nie ma na to osobnego tematu, więc niech będzie, że to też jest wokół opery, tylko takie dalsze wokół:
Oczywiście, oświadczenie w oryginale jest fotką
Może wreszcie będzie ten Bach?MILOŠ na FB pisze:EXCITING NEWS: After six bestselling albums and more than a decade of ground-breaking and life-changing collaboration with Decca Classics and Deutsche Grammophon - DG, I can now, in debt and gratitude, announce that going forward I am going to continue my recording career at Sony Classical.
This new and exclusive long-term relationship brings fresh excitement into my artistic life and starts a new chapter for me. I'm thrilled to share this news with you all today, just as I'm flying back home to the UK, after five weeks of touring in the USA. I am endlessly grateful for what was and unbelievably excited about what is to come.
MILOŠ
Oczywiście, oświadczenie w oryginale jest fotką