Właśnie byłem w muzeum / na wystawie
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- jordi
Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie
Litości. Jak coś to buddyzm najwyżej.
Moje credo dyskusyjne:
1. Należy dyskutować poprzez merytoryczne argumenty, a nie odniesienia do osoby rozmówcy.
2. Ten powinien szukać argumentów na poparcie swych racji, kto coś twierdzi, a nie ten kto temu zaprzecza.
3. Należy domniemywać dobrą wolę.
1. Należy dyskutować poprzez merytoryczne argumenty, a nie odniesienia do osoby rozmówcy.
2. Ten powinien szukać argumentów na poparcie swych racji, kto coś twierdzi, a nie ten kto temu zaprzecza.
- marcin
Mówię o realnych możliwościach, gdybym realnie chciał uczestniczyć w zorganizowanym życiu religijnym.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- jazzik
Przecież buddyści nie tworzą zorganizowanej wspólnoty, jeśli ktoś czegoś takiego szuka, a dodatkowo jest to wybór egzotyczny w naszym kręgu kulturowym.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- marcin
Dokładnie.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- jordi
Niech sobie będzie egzotyczny. Jest przynajmniej nieszkodliwy.
Moje credo dyskusyjne:
- gaynau
Każda religia jest szkodliwa. Jak nie później, to prędzej.
A Hebius ma niestety rację. Dla staruchów kościół to miejsce spotkań, rozrywka. Pozwala trochę walczyć z samotnością.
Jestem jednak przekonany, że gmina organizuje jakieś eventy dla starych; szachy, bingo, ruletka, karty. Może nawet wycieczki!
Hebius, działaj!
A Hebius ma niestety rację. Dla staruchów kościół to miejsce spotkań, rozrywka. Pozwala trochę walczyć z samotnością.
Jestem jednak przekonany, że gmina organizuje jakieś eventy dla starych; szachy, bingo, ruletka, karty. Może nawet wycieczki!
Hebius, działaj!
- Walpurg
Polecam ciekawy wywiad z Pawłem Kowalem, tak, tym Kowalem, kiedyś z PiS, teraz KO, profesorem i politologiem, który napisał biografię Magdaleny Abakanowicz.
Początek miesiąca, więc chyba każdy łapie się na pełny dostęp bez abonamentu.
https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177 ... miana.html
Początek miesiąca, więc chyba każdy łapie się na pełny dostęp bez abonamentu.
https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177 ... miana.html
- marcin
Zamek Książąt Oleśnickich w Oleśnicy
Przepiękny zamek, jeden z najciekawszych architektonicznie w Polsce. W środku niestety za wiele się nie zachowało, bo część zniszczono w czasie wojny, a czego nie zniszczono, to wywieźli Ruscy. Ale i tak bardzo mi się podobało.
Największe atrakcje to możliwość wejścia na wieżę - jest tam odkryty taras widokowy, czyli widoki na wyciagnięcie ręki. Po drodze można oglądać mechanizm zegara wieżowego. W gratisie dodatkowa przygoda - tak stromych schodów to nie spotkałem nigdzie, nawet w średniowiecznych zamkach
Ciekawostką jest tez trofeum - dawny właściciel lubił podróżować i polować. Ale żeby nie było tak standardowo (poroża jeleni wieszali wszyscy), to on przywiózł sobie trofeum - głowę słonia, którego upolował w Afryce. Powiesił na ścianie. I to się zachowało do dziś.
Ogólnie zamek, podobnie jak cała Oleśnica, chyba mało znany. Turystów niewielu, a miasteczko bardzo ciekawe i urokliwe.

Przepiękny zamek, jeden z najciekawszych architektonicznie w Polsce. W środku niestety za wiele się nie zachowało, bo część zniszczono w czasie wojny, a czego nie zniszczono, to wywieźli Ruscy. Ale i tak bardzo mi się podobało.
Największe atrakcje to możliwość wejścia na wieżę - jest tam odkryty taras widokowy, czyli widoki na wyciagnięcie ręki. Po drodze można oglądać mechanizm zegara wieżowego. W gratisie dodatkowa przygoda - tak stromych schodów to nie spotkałem nigdzie, nawet w średniowiecznych zamkach

Ciekawostką jest tez trofeum - dawny właściciel lubił podróżować i polować. Ale żeby nie było tak standardowo (poroża jeleni wieszali wszyscy), to on przywiózł sobie trofeum - głowę słonia, którego upolował w Afryce. Powiesił na ścianie. I to się zachowało do dziś.
Ogólnie zamek, podobnie jak cała Oleśnica, chyba mało znany. Turystów niewielu, a miasteczko bardzo ciekawe i urokliwe.

- Nathi
Osz w pytę Beksiński będzie w Gdańsku!!!!!! 70 obrazów!
Jednak muszę kupić ten wizz multipass, a się wahałem.
Od 1 lipca, marcin chyba trzeba odwiedzić ponownie Gdańsk i umilić sobie spacer po starym mieście wystawą mistrza
Jednak muszę kupić ten wizz multipass, a się wahałem.
Od 1 lipca, marcin chyba trzeba odwiedzić ponownie Gdańsk i umilić sobie spacer po starym mieście wystawą mistrza

- marcin
Natusiu do Gdańska i na Beksińskiego to zawsze chętnie
ale to będzie kolekcja skąd? Z Sanoka, z Warszawy, od prywatnych kolekcjonerów? Czy wszystkiego po trochu?

- marcin
Park Etnograficzny w Toruniu
Niewielki ale bardzo klimatyczny skansen. Co niezwykłe, znajduje się praktycznie w samym centrum miasta. Pani w kasie, która o to zagadałem (Hebius wie że lubię zagadywać panie z budek
) z dumą stwierdziła że to jedyny skansen w Europie w centrum miasta. Nie wiem czy faktycznie tak jest bo np. choćby Łódź też ma w centrum, no ale tam jest skansen miejski, no więc niech Toruniowi będzie
Dla mnie największą atrakcją był oczywiscie wiatrak bo uwielbiam wiatraki
największa kolekcja jest w skansenie w Radomiu jednak tam można oglądać je tylko z zewnątrz. A w Toruniu można wchodzić i to na wszystkie piętra!!!! Ten zapach drewna, mąki, i te wszystkie przekładnie i koła zębate... No cud miód po prostu 
Przy okazji mam pytanie literackie. W dzieciństwie czytałem książkę dla dzieci (powieść?) o złym młynarzu co to mielił specjalna mąkę od której ludzie robili się smutni. Miał oczy różnego koloru, jedno czerwone, drugie czarne. Ale raz w roku, gdy jechał z mąką na targ, drugie oko też robiło mu się czarne i zostawiał młyn na jeden dzień bez opieki. Tyle zapamiętałem z lektury. Co to za powieść, pomoże ktoś? Szukam szukam i nie mogę znalezc. Chętnie bym do niej zajrzał ponownie, pamiętam że jako dziecko strasznie się balem czytając.
Wiatrak w skansenie w Toruniu

I jedno z pięter wewnątrz

Niewielki ale bardzo klimatyczny skansen. Co niezwykłe, znajduje się praktycznie w samym centrum miasta. Pani w kasie, która o to zagadałem (Hebius wie że lubię zagadywać panie z budek

Dla mnie największą atrakcją był oczywiscie wiatrak bo uwielbiam wiatraki

Przy okazji mam pytanie literackie. W dzieciństwie czytałem książkę dla dzieci (powieść?) o złym młynarzu co to mielił specjalna mąkę od której ludzie robili się smutni. Miał oczy różnego koloru, jedno czerwone, drugie czarne. Ale raz w roku, gdy jechał z mąką na targ, drugie oko też robiło mu się czarne i zostawiał młyn na jeden dzień bez opieki. Tyle zapamiętałem z lektury. Co to za powieść, pomoże ktoś? Szukam szukam i nie mogę znalezc. Chętnie bym do niej zajrzał ponownie, pamiętam że jako dziecko strasznie się balem czytając.
Wiatrak w skansenie w Toruniu

I jedno z pięter wewnątrz

- Hebius
Czy uwzględniłeś w ramach tego swojego pobytu w Toruniu spotkanie ze żmijem?
- marcin
Nie.
Pamiętam że jakiś czas temu przy okazji wizyty w Warszawie proponowałem spotkanie pewnemu userowi z Warszawy, nie znałem go osobiście (obecnie go nie ma ale kiedyś był, i był bardzo charakterystycznym i lubianym userem). Sądziłem że miło byłoby pogawedzic przy piwie. Dostałem odpowiedź że to nic osobistego, ale on się już z nikim nie spotyka, bo nie czuje takiej potrzeby, nie lubi ludzi ani spotkań itp itd. Ogólnie odpowiedź była taka jakbym go co najmniej o rękę poprosił. Zrobiło mi się wtedy głupio a nawet nieco przykro.
Pomyślałem sobie wtedy że więcej nikomu obcemu z forum (obcemu tzn nieznanemu mi osobiście) spotkania proponować nie będę.
Pamiętam że jakiś czas temu przy okazji wizyty w Warszawie proponowałem spotkanie pewnemu userowi z Warszawy, nie znałem go osobiście (obecnie go nie ma ale kiedyś był, i był bardzo charakterystycznym i lubianym userem). Sądziłem że miło byłoby pogawedzic przy piwie. Dostałem odpowiedź że to nic osobistego, ale on się już z nikim nie spotyka, bo nie czuje takiej potrzeby, nie lubi ludzi ani spotkań itp itd. Ogólnie odpowiedź była taka jakbym go co najmniej o rękę poprosił. Zrobiło mi się wtedy głupio a nawet nieco przykro.
Pomyślałem sobie wtedy że więcej nikomu obcemu z forum (obcemu tzn nieznanemu mi osobiście) spotkania proponować nie będę.
Ostatnio zmieniony 09-06-2023 13:26:11 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hebius
Ale Hawken tak już miał
Nie należy jego reakcji przekładać na całe forum. A żmija nie poznałeś przy okazji Parady w Warszawie?

Ostatnio zmieniony 09-06-2023 13:26:58 przez Hebius, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcin
No istotnie to był Hawken.
Żmija nie poznałem.
Żmija nie poznałem.
- uzytkownik_konta
To dużo wyjaśnia. Nie pamiętam już dokładnie jak to było, ale Hawken się ze mną - i moim ówczesnym - spotkał, obdarował mnie modelami do sklejania, ogromną ilością - ale potem chyba nie chciał nawet wypić kawy, albo zgodził się, ale tylko bardzo szybko. Udało nam się chwilę porozmawiać, ale tylko czysto merytorycznie; a w ogóle, to spotkanie przypominało atak partyzantów - pojawił się nagle, nawiązał kontakt, wykonał cel, tzn. przekazanie tych modeli, po czym błyskawicznie odskoczył w tłum, w biegu ostrzeliwując się jeszcze jakimiś półsłówkami - i tyle go widziano
Zastanawiałem się potem czy zrobiłem coś niewłaściwego. Dobrze się dowiedzieć po latach, że to po prostu jego modus operandi 

- Walpurg
Lęki nauczyciela?
- marcin
Zamek Krzyżacki w Toruniu
... a raczej to co z niego zostało
a za dużo nie zostało. Biorąc pod uwagę że są to tylko ruiny i za wiele do zwiedzania tu nie ma to cena za bilet 25 zł wydaje się dość wygórowana.
No ale jest sporo tablic z informacjami o zamku, historii Torunia i Państwie Zakonnym czyli Krzyżakach. Więc absolutnie nie żałuję
Najlepiej zachowana część to ta z wieżą ustępową

Reszty trzeba się bardziej domyślać i uruchomić wyobraźnię

... a raczej to co z niego zostało

No ale jest sporo tablic z informacjami o zamku, historii Torunia i Państwie Zakonnym czyli Krzyżakach. Więc absolutnie nie żałuję

Najlepiej zachowana część to ta z wieżą ustępową

Reszty trzeba się bardziej domyślać i uruchomić wyobraźnię

- Nathi
- marcin
A ja znalazłem jednego Beksińskiego w Toruniu! 
Szczegóły wkrótce

Szczegóły wkrótce