To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Dorian_Gray
Re: To się czyta
"Deutsche nasz. Reportaże berlińskie" Ewy Wanat czytam
bardzo polecam
bardzo polecam
- Achim
- Achim
„ Teoria opanowywania trwogi „
Debiut prozatorski znanego muzyka, Tomasza Organka to trochę love strory, trochę powieść drogi, ale także opowieść o Polsce tu i teraz z trupami w szafie, rozwarstwieniem społecznym czy portalami plotkarskimi. Dwoje looserów podróżuje z Warszawy do Wolina przeżywając coś na kształt historii miłosnej, naturalnie bez happy endu, choć przecież wszystko się zawsze jakoś ułoży. Borys i Aneta trochę jak Bonnie i Clyde „ zwolnieni z życia „, lecz wiemy ,że to tylko na chwilę. Borys poddaje się życiu, Aneta walczy przy byle okazji , są tak różni, a przecież w swoim wyobcowaniu jakoś podobni. Zbliżą się tylko na chwilę, by dalej mierzyć się z przeciwnościami losu i szukaniem jego sensu.
Debiut prozatorski znanego muzyka, Tomasza Organka to trochę love strory, trochę powieść drogi, ale także opowieść o Polsce tu i teraz z trupami w szafie, rozwarstwieniem społecznym czy portalami plotkarskimi. Dwoje looserów podróżuje z Warszawy do Wolina przeżywając coś na kształt historii miłosnej, naturalnie bez happy endu, choć przecież wszystko się zawsze jakoś ułoży. Borys i Aneta trochę jak Bonnie i Clyde „ zwolnieni z życia „, lecz wiemy ,że to tylko na chwilę. Borys poddaje się życiu, Aneta walczy przy byle okazji , są tak różni, a przecież w swoim wyobcowaniu jakoś podobni. Zbliżą się tylko na chwilę, by dalej mierzyć się z przeciwnościami losu i szukaniem jego sensu.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- Hebius
Z tego co kojarzę w Dwójce (PR2) niezbyt się tym zachwycali. Chyba nawet mówili (Piotr Kofta i jakieś dwie panie), że to jest dość słabe.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Walpurg
Ale autor bardzo fajny.
- Achim
Zarówno autor, jak i książka są fajni
- marcin
Na gdańskiej i rodyjskiej plaży było dużo czasu na czytanie A przed urlopem zrobiłem książkowe zakupy tudzież wygrzebałem co nieco z zakamarków własnych półek
Zatem notka zbiorcza lektur wakacyjnych:
1. Y. Martell: Życie Pi
Swego czasu widziałem film, ale dawno. Książka świetna
2. M. Brennan: Zwrotnik węży
Kontynuacja serii "Pamiętnik Lady Trent". To takie połączenie fantasy z naukami przyrodniczymi, a wszystko w czasach quasi-wiktoriańskich. Nie jest to nic ambitnego, ale na wakacje dobre
3. M. Milcke: Nie w moim typie
Część 3 serii. Muszę powiedzieć, że z tomu na tom autor wyrabia się literacko i czyta się to coraz przyjemniej
4. Cixin Liu: Piorun kulisty
SF o dość nierównym poziomie, są momenty bardzo dobre i są średnie, ale ogólnie na plus.
5. T. Sweterlitsch: Świat miniony
Nr 1 tegorocznego urlopu Nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie fakt, że w jednej NF była to książka miesiąca. Świetna lektura, jeśli ktoś szuka dobrego SF ryjącego mózg, to niech śmiało bierze
Opisy przywoływały mi momentami w pamięci Hyperion Simmonsa (te ukrzyżowania...). Do tego rzecz jest znakomicie przetłumaczona.
6. P. Shepherd: Księga M
Reklamowane w NF; jest to takie nietypowe postapo: ludzie tracą pamięć i wspomnienia. Ogółem czuć, że napisała to kobieta. Powiem tak: świetny początek, świetne zakończenie (naprawdę dobre!) i nieco nudnawy środek. Ale ogólnie na plus.
Zatem notka zbiorcza lektur wakacyjnych:
1. Y. Martell: Życie Pi
Swego czasu widziałem film, ale dawno. Książka świetna
2. M. Brennan: Zwrotnik węży
Kontynuacja serii "Pamiętnik Lady Trent". To takie połączenie fantasy z naukami przyrodniczymi, a wszystko w czasach quasi-wiktoriańskich. Nie jest to nic ambitnego, ale na wakacje dobre
3. M. Milcke: Nie w moim typie
Część 3 serii. Muszę powiedzieć, że z tomu na tom autor wyrabia się literacko i czyta się to coraz przyjemniej
4. Cixin Liu: Piorun kulisty
SF o dość nierównym poziomie, są momenty bardzo dobre i są średnie, ale ogólnie na plus.
5. T. Sweterlitsch: Świat miniony
Nr 1 tegorocznego urlopu Nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie fakt, że w jednej NF była to książka miesiąca. Świetna lektura, jeśli ktoś szuka dobrego SF ryjącego mózg, to niech śmiało bierze
Opisy przywoływały mi momentami w pamięci Hyperion Simmonsa (te ukrzyżowania...). Do tego rzecz jest znakomicie przetłumaczona.
6. P. Shepherd: Księga M
Reklamowane w NF; jest to takie nietypowe postapo: ludzie tracą pamięć i wspomnienia. Ogółem czuć, że napisała to kobieta. Powiem tak: świetny początek, świetne zakończenie (naprawdę dobre!) i nieco nudnawy środek. Ale ogólnie na plus.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- mare
Potwierdzam, fajna lektura. Ciekawie przedstawia zawiłości podróży w czasie.
Niedroga na czytnik.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- marcin
M. Szczygielski, Poczet królowych polskich
Bardzo dobra powieść, kto wie, czy nie najlepsza tego autora
Bardzo dobra powieść, kto wie, czy nie najlepsza tego autora
(William Blake)
(William Blake)
- Achim
- Hebius
Po lekturze powieści muszę stwierdzić, że jeśli okładka kogoś odstraszy/zniechęci do lektury, wyjdzie mu to tylko na dobre. Człowiek tak wrażliwy nie powinien sięgać po najnowszą powieść Dehnela.Czartogromski pisze: ↑18-07-2019 18:40:32 Okładka "Ale z naszymi umarłymi" grzeszy na poziomie podstawowym, rzemieślniczym: jest nieczytelna. A szkoda, bo to bardzo atrakcyjne czytadło*.
*Komplement może wątpliwy, ale tak jest: czyta się dobrze, ale jest to nie tylko czytadlo - wyjaśnie na wszelki wypadek
Dawno (a może wręcz nigdy?) nie czytałem czegoś równie antypolskiego i trafnego w swojej ocenie.
I naszła mnie taka refleksja, że jakby wszystkich Polaków wytruć, a obszar który zamieszkujemy zalesić, ludzkość by tylko zyskał. Tylko bieda, że tyle polactwa wyemigrowało, rozpełzło się już po świecie.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Wytrujemy się sami. I to zanim światowa Apokalipsa nas wytruje, zaczniemy po najbliższych wyborach.
- Achim
Bardzo krytyczna wypowiedź Hebiusa, ale wypowiem się po lekturze Dehnela, choć już rozumiem, o czym On pisze
- jazzik
Jak dla mnie to jest rekomendacja, w każdym bądź razie Hebius zaciekawił mnie tą książką.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Czartogromski
- Kontakt:
Recenzja Hebiusa nie wydaje mi się krytyczna, a raczej nie książki jako takiej krytyczność dotyczy
- mare
A, tam. Pomysł zabawny, ale książka sprawia wrażenie niedopracowanej, napisanej w pośpiechu.
Ja teraz czytam trzecią część przygód Szczupaczyńskiej i to jest dopiero przyjemna i zabawna lektura, dowód, że autor potrafi pisać, jeśli się tylko przyłoży.
Ja teraz czytam trzecią część przygód Szczupaczyńskiej i to jest dopiero przyjemna i zabawna lektura, dowód, że autor potrafi pisać, jeśli się tylko przyłoży.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- Walpurg
Autorka, znaczy się autorzy.
- mare
Ta współpraca zdecydowanie wyszła książce na korzyść. Niektóre fragmenty są bardzo śmieszne.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- marcin
M. Milcke, Trzy po trzy
Ostatni (póki co) tom przygód Geja w wielkim mieście.
Zatem podsumowanie:
Tak, literacko to jest kiepskie (choć autor się wyraźnie coraz bardziej wyrabia), bohaterowie wkurzają swoją naiwnością i całkowitą irracjonalnością zachowań, do tego korekta wzięła hajs nie wiem za co.
Ale...
To się świetnie czyta i człowiek chce więcej!
Ostatni (póki co) tom przygód Geja w wielkim mieście.
Zatem podsumowanie:
Tak, literacko to jest kiepskie (choć autor się wyraźnie coraz bardziej wyrabia), bohaterowie wkurzają swoją naiwnością i całkowitą irracjonalnością zachowań, do tego korekta wzięła hajs nie wiem za co.
Ale...
To się świetnie czyta i człowiek chce więcej!
(William Blake)
(William Blake)
- Dorian_Gray
kryminały zaczynam czytać (chyba mój pierwszy od dwudziestu lat)
Jo Nesbo "Pierwszy Śnieg"
Jo Nesbo "Pierwszy Śnieg"