Hmm, ciekawe podejście. To chyba ja jestem bardzo niecierpliwa, bo zdarzało mi się czytać 3 różne książki jednocześnie....
To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- rainbow
Re: To się czyta
"I'm just a natural flirt, but I don't see it in a sexual way. A lot of the time I'm like an overexcited puppy." (KAM)
- Czartogromski
- Kontakt:
Na Facebookowym forum The Librarianologist uczestniczka prezentuje swój księgozbiór:
Się obśmiałem, że tu aż 11 kompletów "Harry'ego Pottera".
(A potem pomyślałem, że ja przecież "Alicji" mam ponad 20.)
(A potem pomyślałem, że ja przecież "Alicji" mam ponad 20.)
- Hebius
Nowy polski przekład (Przygody Alicji w Krainie Dziwów) też już masz?
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Ostatnio przestałem nadążać. A raczej załamałem się, bo okazało się, że teraz już nawet Greg ma własne tłumaczenie. A jak tu kupować takie badziewie, naj jeśli tylko za 7 PLN????
Albo z tej samej półki:
Ale gdy się otrząsnę ze stuporu, to będę nadrabiał zaległości.
Albo z tej samej półki:
Ale gdy się otrząsnę ze stuporu, to będę nadrabiał zaległości.
Ostatnio zmieniony 25-02-2024 11:39:02 przez Czartogromski, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcin
Przecież to są tanie wydania dla uczniów szkół, często z jakimś dodatkowym omówieniem i streszczeniem. Greg zawsze z tego słynął.
Ostatnio widzę że za klasykę, poza MG, wzięło się także wydawnictwo SBM (znane do tej pory z różnego rodzaju albumów). Ciekaw jestem jaka tu będzie jakość.
Ostatnio widzę że za klasykę, poza MG, wzięło się także wydawnictwo SBM (znane do tej pory z różnego rodzaju albumów). Ciekaw jestem jaka tu będzie jakość.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Walpurg
Tylko nie kupuj tych z MG w ramach poznawania klasyki.
Dzisiaj przeżyłem szok. W Dzień Dobry TVN (oglądam przy śniadaniu) była sonda wśród posłów na Sejm. Sonda o lektury. To, że nie wiedzieli jak nazywa się ukochana Wokulskiego mogę jeszcze zrozumieć, ale oni nie wiedzieli jakie tytuły noszą części Trylogii Sienkiewicza! I to posłowie z PiS! Mało tego, Rafał Bochenek nie wiedział, kto napisał "Kamienie na szaniec", a tyle robili rabanu, gdy przed laty ktoś zasugerował interpretację homoseksualnej natury relacji łączącej głównych bohaterów.
Dzisiaj przeżyłem szok. W Dzień Dobry TVN (oglądam przy śniadaniu) była sonda wśród posłów na Sejm. Sonda o lektury. To, że nie wiedzieli jak nazywa się ukochana Wokulskiego mogę jeszcze zrozumieć, ale oni nie wiedzieli jakie tytuły noszą części Trylogii Sienkiewicza! I to posłowie z PiS! Mało tego, Rafał Bochenek nie wiedział, kto napisał "Kamienie na szaniec", a tyle robili rabanu, gdy przed laty ktoś zasugerował interpretację homoseksualnej natury relacji łączącej głównych bohaterów.
- marcin
A SBM?
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
I owszem, ale oba wydawnictwa mają swoje, nowe tłumaczenia, w tym szkopuł (dla wymagającego kolekcjonera). Jacka Drewnowskiego, tłumacza wydania wydawnictwa SBM, na półgodzinną audycję zaprosił był nawet do Dwójki Wacław Cholewiński (po znajomości chyba), ale ani słówko nie padło, w jakiej formie tłumaczenie się ukazuje
- Czartogromski
- Kontakt:
Od dłuższego czasu się zastanawiam, bo to niby są tłumaczenia Antoniego Marianowicza, ale tytuły mi nie pasują do tego Marianoqwicza, którego przekłady znam.
- Czartogromski
- Kontakt:
SBM nęci "Szkołą Twórczego Czytania". Może i chcą dobrze, ale efekt w sumie podobny.
- Czartogromski
- Kontakt:
- marcin
Poproszę specjalistę o bardziej wyczerpującą odpowiedźCzartogromski pisze: ↑25-02-2024 13:41:29SBM nęci "Szkołą Twórczego Czytania". Może i chcą dobrze, ale efekt w sumie podobny.
(William Blake)
(William Blake)
- Achim
„ Polak”
Doskonale napisana proza noblisty J.M. Coetzeego to studium uczucia dwojga dojrzałych osób. W tej historii miłosnej nic nie jest oczywiste : wiek protagonistów, ich sytuacja życiowa. Oboje są samotni, niespełnieni, ale uczucie nie może przynieść ukojenia. Miłość staje się tu katalizatorem tego, co wyparte, ukryte, nieświadome. Autor myli tropy, podsuwa rozwiązania z historii literatury czy szerzej sztuki. Uczucie nie staje się ukojeniem, ono wyzwala w bohaterach pokłady niespełnienia. „ Polak” to wiwisekcja psychologiczna, co staje się, kiedy kochamy, a co, kiedy jesteśmy kochani. Poza wszystkimi tropami, podsuwanymi przez Autora, nie sposób nie przypomnieć Listu św. Pawła do Koryntian.
To intrygująca, gęsta od znaczeń i tropów świetnie napisana proza.
Doskonale napisana proza noblisty J.M. Coetzeego to studium uczucia dwojga dojrzałych osób. W tej historii miłosnej nic nie jest oczywiste : wiek protagonistów, ich sytuacja życiowa. Oboje są samotni, niespełnieni, ale uczucie nie może przynieść ukojenia. Miłość staje się tu katalizatorem tego, co wyparte, ukryte, nieświadome. Autor myli tropy, podsuwa rozwiązania z historii literatury czy szerzej sztuki. Uczucie nie staje się ukojeniem, ono wyzwala w bohaterach pokłady niespełnienia. „ Polak” to wiwisekcja psychologiczna, co staje się, kiedy kochamy, a co, kiedy jesteśmy kochani. Poza wszystkimi tropami, podsuwanymi przez Autora, nie sposób nie przypomnieć Listu św. Pawła do Koryntian.
To intrygująca, gęsta od znaczeń i tropów świetnie napisana proza.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- Czartogromski
- Kontakt:
Wystarczy spojrzeć na te ilustracje. A Uzdański trafnie wykpił ten rodzaj prezentowania tekstu.
Takie kawałkowanie tekstu niszczy literaturę, każdy tekst zamienia w narzędzie do piłowania ucznia.
- marcin
Hmmm
Chyba mówimy o czymś innym.
Ta nowa seria klasyki z SBM to są (chyba) normalne wydania, a nie ze ściągą dla uczniów.
Chyba mówimy o czymś innym.
Ta nowa seria klasyki z SBM to są (chyba) normalne wydania, a nie ze ściągą dla uczniów.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Lektura z Opracowaniem - jak widać.
- marcin
Nie, mówimy o czymś innym.
Jak będę na kompie to wrzucę kilka fotek.
Jak będę na kompie to wrzucę kilka fotek.
(William Blake)
(William Blake)
- Nathi
O 11 za dużo. Dobrze, że nigdy nie wydałem na jej książki ani grosza, bo dzisiaj bym sponsorował jej wendete.Czartogromski pisze: ↑
- Czartogromski
- Kontakt:
To nie jest taki wyjątkowy i jedyny przypadek, że twórca nie dorasta do swoich dzieł.
- marcin
O tych wydaniach mówię, to chyba nowość w ofercie SBM, kilka przykładów:
(William Blake)
(William Blake)