Fantastyka, moja miłość
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Fantastyka, moja miłość
Ja przeczytałem tylko pierwszy tom i podeszlo mi średnio. Dalej nie kupowałem i nie kontynuowałem.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Dorian_Gray
zakupiłem "trylogię" napisaną przez autora w latach 50tych,Czartogromski pisze: ↑01-05-2024 15:20:16 Kiedyś mi się bardzo podobało. Ilość tomów nie za duża. Niestety, potem dorobili do tego ileś tam tomów prequeli i sequeli chyba też.
tych prequeli i sequeli nie brałem
- marcin
Vesper się chwali:
No nie wiem... Kiedyś czytałem "Piekło..." i "Klejnot..." w wydaniu MAG-a i pamiętam, że podobało mi się raczej umiarkowanie. Było to dużo słabsze od cyklu szererskiego.Ta informacja, którą możemy się w końcu z Wami podzielić, sprawia nam szczególną radość. Po kilku miesiącach negocjacji udało się zamknąć kwestie formalne, a my możemy pochwalić się już oficjalnie: Do grona autorów, których będziemy publikować w Vesperze, dołącza Feliks. W Kres. Tego nazwiska nie musimy przybliżać fanom polskiej fantastyki. To jeden z najsłynniejszych przedstawicieli gatunku w Polsce, należy do najpopularniejszych, najbardziej docenianych i poczytnych pisarzy fantastyki w naszym kraju.
W przyszłym roku wznowimy napisany przez niego cykl "Zjednoczone Królestwa", w skład którego wchodzą trzy powieści: "Strażnicza istnień", "Piekło i szpada" oraz "Klejnot i wachlarz". Co więcej, posłowia do każdego z tomów przygotuje dla nas inny, niezrównany pisarz - Arkady Saulski.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Chyba mam kupioną całość, ale tylko Strażniczkę Istnień przeczytałem (i to chyba w jakimś wcześniejszym wydaniu) - bez większego zachwytu. A może po lekturze Strażniczki zrezygnowałem z kupna kontynuacji? Nie chce mi się sprawdzać.
Vesper w zapowiedziach ma wznowienie powieści "W dół do ziemi" Roberta Silverberga - polecam jeśli jeszcze nie czytałeś.
Vesper w zapowiedziach ma wznowienie powieści "W dół do ziemi" Roberta Silverberga - polecam jeśli jeszcze nie czytałeś.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
nie czytałem, szkoda że Vesper nie ma ebooków (obiecują je od kilku lat i póki co nic z tego nie wychodzi)
(William Blake)
(William Blake)
- Dorian_Gray
Po świetnej "Fundacji", teraz kolejny tom: "Fundacja i Imperium"
- marcin
Ooo ciekawe
A mi Fundacja w ogóle nie podeszła
A mi Fundacja w ogóle nie podeszła
(William Blake)
(William Blake)
- Dorian_Gray
czasami jest tak, że jakiś autor nie podchodzi
na przykład: lubię książki S. Lema, R.R. Martina, F. Herberta
ale Sapkowskiego już nie
na przykład: lubię książki S. Lema, R.R. Martina, F. Herberta
ale Sapkowskiego już nie
- Czartogromski
- Kontakt:
Liu Cixin: Problem trzech ciał.
Przekład: Andrzej Jankowski, z angielskiego tłumaczenia Kena Liu. Czyta Wojciech Stagenalski.
Legimi głosem Wojciecha Stagenalskiego całkiem ładnie przeczytało mi tę powieść. Duże zaskoczenie: nie przypuszczałem, że pisze się jeszcze taką 100% science fiction, w której autor poważnie traktuje pierwszy człon nazwy gatunkowej.
Serial na pewno zacząłem oglądać na Netflixie, ale już nawet nie pamiętam, czy dotarłem do końca. Książka lepsza.
Przekład: Andrzej Jankowski, z angielskiego tłumaczenia Kena Liu. Czyta Wojciech Stagenalski.
Legimi głosem Wojciecha Stagenalskiego całkiem ładnie przeczytało mi tę powieść. Duże zaskoczenie: nie przypuszczałem, że pisze się jeszcze taką 100% science fiction, w której autor poważnie traktuje pierwszy człon nazwy gatunkowej.
Serial na pewno zacząłem oglądać na Netflixie, ale już nawet nie pamiętam, czy dotarłem do końca. Książka lepsza.
- marcin
Czarną chmurę przeczytaj od Rebisu
Fajna fantastyka ale momentami jak traktat naukowy, nawet wzory matematyczne są
Fajna fantastyka ale momentami jak traktat naukowy, nawet wzory matematyczne są
(William Blake)
(William Blake)
- kaylan
Czy czytał ktos Ziemiomorze Ursuli K. Le Guin? Co sadzicie, warto, do czego jest ten cykl podobny?
- Hermes
Ja czytałem tylko pierwszą część, ale podobała mi się. Muszę w końcu przeczytać resztę
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Hebius
Warto. Ciężko powiedzieć, do czego to podobne, bo to klasyka fantasy... i w sumie nawet nie bardzo kojarzę, żeby się spotkała z masowym naśladownictwem. Z Polaków może Ewa Białołęcka inspirowała się lekko Ziemiomorzem, z zachodnich Rowling? Z tym, że tylko "Czarnoksiężnik z Archipelagu" nadaje się na lekturę dla dzieci.
Może sięgnij najpierw po zbiór opowiadań Wszystkie strony świata - będziesz miał dobry przegląd twórczości i stylu Ursuli K. Le Guin.
Może sięgnij najpierw po zbiór opowiadań Wszystkie strony świata - będziesz miał dobry przegląd twórczości i stylu Ursuli K. Le Guin.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
Przy czym Ziemiomorze to jest raczej taka oldskulowa fantasy, niezbyt skomplikowana.
Spodziewaj się bardziej czegoś w stylu Hobbita (mówię o stopniu skomplikowania fabuły) niż Eriksona czy Sandersona.
Spodziewaj się bardziej czegoś w stylu Hobbita (mówię o stopniu skomplikowania fabuły) niż Eriksona czy Sandersona.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Jeśli niezbyt skomplikowana to przewaga psychologii nad wartkością akcji i bogactwem opisów świata przedstawianego to tak, Ziemiomorze jest niezbyt skomplikowaną fantasy
- marcin
No bo tak jest.
Bardzo podobny cykl (w sensie nacisku na psychologię kosztem akcji) jest autorstwa Robin Hobb.
Bardzo podobny cykl (w sensie nacisku na psychologię kosztem akcji) jest autorstwa Robin Hobb.
(William Blake)
(William Blake)
- kaylan
Dzięki za odpowiedzi, Jako fan kryminałów Agaty Christie albo z bardziej ambitnej literatury slepowidzenia nie uznaje dominacji psychologii nad akcją za wadę. Choć uczasem miks tych dwóch sfer daje najciekawszy efekt jak np w sadzę lodu i ognia albo panie lodowego ogrodu
- Hebius
W cyklu Hain (Ekumena) Le Guin z powodzeniem łączy psychologię z bogactwem akcji. Lewą rękę ciemności przeczytaj przynajmniej, Planetę wygnania i Świat Rocannona (powieści łączy tylko uniwersum, więc można sięgać po nie w dowolnej kolejności).
- Nathi
- kaylan
Piękne wydanie muszę przyznać ja to głównie czytałem w różnych wydaniach na przestrzeni lat a najwięcej na kindlu