QueerStoria

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Awatar użytkownika
Czarek90

Re: QueerStoria

Nie wiedziałem, czy dać to do wideo lgbt (bo jednak to tylko krótki materiał), czy tu.
Więc trafia tu jako element naszej wielkiej i dłuuuuugiej queerstorii ;))

Trafiłem dziś przypadkiem. Kilka słów o św. Sebastianie
tu https://www.arte.tv/pl/videos/101311-00 ... king-8-10/
i tu: https://www.arte.tv/pl/videos/086962-050-A/gimnastyka/
;)
Awatar użytkownika
Hebius

Przeglądam tęczowe archiwum QueerStorii - jeszcze w powijakach, z niewielką ilością skanów, ale nie przypuszczam, by zasób informacji odnoście portalu Gejowo jakoś się poszerzył ponad to, co tam już jest. A jest tylko tyle:
Obrazek
InterHom #4 z 2004, reklama na stronie 47

W InterHom zaczęli cykl artykułów poświęconych polskim portalom gejowskim. Niestety pismo padło po czterech numerach. Gdyby dociągnęło do dziesięciu pewnie i artykuł o Gejowie ktoś by popełnił. A tak w tęczowej historii zapisały się:
www.kasss.com
www.lesbijka.org
www.homopak.pl (zapomniałem, że był taki portal)
www.gaylife.pl
A Gejowo w najlepszym wypadku znajdziemy w jakimś przypisie.
Obrazek
InterHom #1 z 2004, str. 13
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
Hebius

Mam już najnowszy numer QueerStorii.
nr 4 - Styczeń/Grudzień 2021

Numer ciekawy, poświęcony historii Parad Równości - od pierwszej do jubileuszowej XX (19 czerwca 2021). Niestety cena 40 złotych to zdecydowanie za dużo jak na taki periodyk. jak ktoś sobie tego nie zracjonalizuje (20 zł za treść + 20 złotych na wsparcie działalności archiwalnej Lambdy) to się zniechęci i nie kupi.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
gaynau

to nie jest zadna cena, tylko darowizna

bedzie z tego unikania podatkow imba jakas, zobaczycie...
Awatar użytkownika
Czarek90

Hebius pisze: 12-01-2023 21:22:47 Mam już najnowszy numer QueerStorii.
nr 4 - Styczeń/Grudzień 2021

Numer ciekawy, poświęcony historii Parad Równości - od pierwszej do jubileuszowej XX (19 czerwca 2021). Niestety cena 40 złotych to zdecydowanie za dużo jak na taki periodyk. jak ktoś sobie tego nie zracjonalizuje (20 zł za treść + 20 złotych na wsparcie działalności archiwalnej Lambdy) to się zniechęci i nie kupi.

Czyli wszystko, wszystko kręci się wokół tematyki parad i marszów?
A jest tam jakiś spis treści do sfotografowania? ;)
Awatar użytkownika
Hebius

Spróbuję, ale nie wiem, czy będzie dobrze widać. Parada to temat, który zajmuje chyba najwięcej miejsca. I materiały związane z "Inaczej.
Awatar użytkownika
Czarek90

Prawdopodobnie sprawa ta pojawi się za rok lub dwa również w wątku "Gejowszczyzna książkowa" ;) Póki co jednak tę (między innymi) gejowszczyznę w obszarze queerstorii zapowiadają przyznane na dniach stypendia artystyczne prezydenta Wrocławia. Wśród stypendystów i stypendystek są: Joanna Ostrowska i Mathias Foit:
9. Mathias Foit (literatura)
Absolwent filologii angielskiej na Uniwersytecie Wrocławskim. Jest doktorantem na Wolnym Uniwersytecie Berlińskim i stypendystą niemieckiej Fundacji im. Róży Luksemburg. Bada queerową historię byłych terenów niemieckich od początku XX w. do lat dyktatury nazistowskiej. Najbardziej interesują go przestrzenie i organizacje queerowe, jak również związki niemieckiego ruchu homoseksualnego z nacjonalizmem.
Tytuł przedsięwzięcia stypendialnego: „Odmieńcy. Queerowy Wrocław w latach 1871- 1949” (część I).
13. Joanna Ostrowska (literatura)
Doktora nauk humanistycznych w zakresie historii, zajmuje się tematyką zapomnianych ofiar nazizmu. Obecnie należy do najważniejszych badaczek i badaczy zbrodni nazistowskich na świecie. Studiowała również produkcję filmową i telewizyjną oraz współtworzyła liczne przedstawienia teatralne.
Tytuł przedsięwzięcia stypendialnego: „Odmieńcy. Queerowy Wrocław w latach 1871- 1949” (część II).
W obu przypadkach (domyślam się, że to wspólne działania podzielone na rzecz otrzymania stypendiów na dwie części) projekt
zakończy się stworzeniem archiwum queerstorycznego miasta Wrocławia i Dolnego Śląska, publikacją wyników badań oraz serią wydarzeń kulturalno-artystycznych popularyzujących historię queer na Dolnym Śląsku w XX wieku.

Link do artykułu: https://www.wroclaw.pl/dla-mieszkanca/s ... -laureatow
Link do listy z projektami: https://www.wroclaw.pl/beta2/files/doku ... ojekty.pdf
Awatar użytkownika
Hebius

Co mi przypomina, że któregoś roku dofinansowałem (nawet już nie pamiętam gdzie, na Wspieram.to?) powstawanie historii queerowej Górnego Śląska, ale chyba nie dożyję finalizacji projektu.
Awatar użytkownika
Czarek90

Wprawdzie jeszcze z zeszłego roku, ale właśnie wpadło mi w oczy, skacząc między linkami ;)

Tęczowe lata dwudzieste na Górnym Śląsku
Autor: Mathias Foit
Spotykały ich nieprzyjemności, szykany, a nawet prześladowania prawne. Mimo to na Górnym Śląsku po Wielkiej Wojnie nieśmiało rodził się regionalny ruch osób nieheteronormatywnych.
Nie mam prenumeraty, więc kto ma, ten więcej przeczyta w Wyborczej ;)
https://katowice.wyborcza.pl/katowice/7 ... lasku.html
Awatar użytkownika
Czarek90

QueerMuzeum w Warszawie
oddolna, otwarta przestrzeń spotkań z historią społeczności LGBTQ+, miejsce gromadzenia i udostępniania dokumentów, artefaktów i świadectw. Pierwotnie otwarcie było planowane na lato 2023, ale może teraz, z rocznym poślizgiem, wreszcie się uda!
:pride:

Kilka słów o nim jest też w innym wątku (Hebius pisał o tym w Bieżączkach LGBT), ale dla porządku jeszcze wrzucam do QueerStorii, tym bardziej, że w zbiorach będzie m.in. zin z 1956 roku (!), a o zinach i czasopismach tutaj już trochę pisaliśmy. PS Ktoś z Was słyszał wcześniej o "Efebie Polskim"? :)
Ostatnio dostaliśmy też wspaniały dar – ręcznie robione czasopismo gejowskie z 1956 roku pt. „Efeb Polski, czyli Nowe Ateny”. Odnaleziono je we Wrocławiu podczas likwidowania mieszkania zmarłej pary mężczyzn. To bardzo cenne znalezisko, bo symbolicznie łączy okres międzywojenny, w którym już pojawiały się artykuły, z – dziś powiedzielibyśmy – queerowymi wątkami, a wspominanym rokiem 1983 i „Biuletynem” Selerowicza.
https://www.vogue.pl/a/w-warszawie-rusz ... ueermuzeum

QUEERMUZEUM:
FB: https://www.facebook.com/archiwumlambdy
IG: https://www.instagram.com/queermuzeum/
Awatar użytkownika
Hebius

I sama QueerStoria - czasopismo - będzie teraz podpięta i wydawana przez muzeum.
Awatar użytkownika
Hebius

QueerMuzeum Warszawa na FB pisze:🌈 Historyczny moment dla historii LGBTQIAP+ w Polsce!

🌏 Z radością ogłaszamy wielkie otwarcie warszawskiego Queer Muzeum! To pierwsze w Polsce i piąte na świecie miejsce poświęcone historii queerowej społeczności!

🗓️ Data otwarcia: Piątek, 6 grudnia 2024 r.
🎉 W tym wyjątkowym dniu odsłonimy:
👉 Wystawę stałą: Linię czasu, kronikę bogatej, złożonej historii społeczności queer w Polsce.
👉 Wystawę czasową: „Dary”, eksplorację 6 osobistych historii i artefaktów udostępnionych przez społeczność LGBTQIAP+.

✨ Ale to nie wszystko!
Zaledwie trzy tygodnie później, 27 grudnia 2024 r., uruchomimy nasze Queer Archiwum, żywe repozytorium queerowej historii i wydamy piąty numer naszego magazynu QueerStoria!

💖 Dołącz do nas, świętując to przełomowe wydarzenie i pomóż nam nadal budować przyszłość, w której historia queer jest zachowana i celebrowana dla przyszłych pokoleń!
Awatar użytkownika
Elfin

No i super!
Awatar użytkownika
Czarek90

Loża Polska Gejów: LUBOSZE
Magazyn Społeczno-Kulturalny
z 2003 roku.

(Nie wiem, czy popranie odczytałem kolejność wyrazów w tytule :P
A może to bardziej "Loża Polska: Lubosze Gejów?").

W każdym razie jedno z archiwów szuka więcej info o tymże:
https://www.facebook.com/historiaLGBTQ/ ... Bv9BBB3Kml

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Taki klasyczny zin :D
Awatar użytkownika
Czarek90

Miesiąc historii LGBTQ?

Na portalu osiemtrzy.pl pojawił się artykuł: "Październik miesiącem historii LGBT(Q+)". Nie sprawdzałem informacji zawartych w tekście; przyznaję też, że pierwszy raz wszedłem na ten portal (za linkiem na forum LGBTQ+ na FB). Niemniej jest w temacie QUEERSTORII, więc tu przeklejam. (Choć dla mnie miesiąc historii mógłby zawierać się w czerwcu, bez tworzenia i rozdrabniania się na kolejne, niczym trzy tegoroczne parady w stolicy, zamiast jednej z przytupem, jednoczącej wszystkich. Acz to tylko moje zdanie :P). CAŁOŚĆ tu: https://osiemtrzy.pl/lgbtq/pazdziernik- ... gbtq-13334
Miesiąc Historii LGBTQ to czas poświęcony celebrowaniu historii, kultury i osiągnięć społeczności LGBTQ na całym świecie. W różnych krajach obchodzony jest w różnych miesiącach, jednak najbardziej znany jest z obchodów w październiku, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Australii. Jego celem jest edukacja społeczeństwa na temat wkładu osób LGBTQ w historię, naukę, sztukę, politykę i wiele innych dziedzin życia.
Głównym celem Miesiąca Historii LGBTQ jest promowanie zrozumienia, akceptacji i szacunku dla osób LGBTQ poprzez edukację i upamiętnianie ich historii oraz wkładu w społeczeństwo. Wiele osób nie jest świadomych roli, jaką osoby LGBTQ odegrały w kształtowaniu historii, nauki, kultury i polityki.
To smutne, że w Polsce nie obchodzimy Miesiąca Historii LGBTQ, ponieważ byłaby to doskonała okazja do zwiększenia świadomości społecznej na temat wkładu osób LGBTQ w naszą kulturę, naukę i historię. Taki miesiąc mógłby pomóc w budowaniu zrozumienia i akceptacji, ukazując, jak ważną rolę osoby LGBTQ odgrywają w naszym społeczeństwie. Wprowadzenie go mogłoby również stanowić ważny krok w walce z uprzedzeniami i dyskryminacją, promując otwartość, tolerancję oraz szacunek dla różnorodności.
Awatar użytkownika
Elfin

To ciekawe, że w Australii też w pażdzierniku, bo w Syndey był australijski odpowiednik Stonewall z tego co pamiętam.
Awatar użytkownika
Hebius

A kto jest odpowiedzialny za platformę? Bo jest tylko info
Strona osiemtrzy.pl to platforma internetowa, która koncentruje się na tematach związanych z kulturą, sztuką, modą i nowoczesnym stylem życia, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących społeczności LGBTQ+. Publikowane na niej artykuły, wywiady oraz analizy poruszają istotne kwestie związane z tożsamością, równouprawnieniem i widocznością osób LGBTQ+ w przestrzeni publicznej i popkulturze. Treści na stronie są tworzone zarówno przez ludzi, jak i hybrydowo przy wykorzystaniu sztucznej inteligencji, co pozwala na połączenie autentycznego głosu twórców z nowoczesnymi technologiami, zapewniając różnorodność perspektyw i świeżość spojrzenia na współczesne tematy.
I dane o wydawcy:
RDK IDEA
VAT-ID: PL8671979311
REGON: 361243303
https://www.rdkidea.com
DIGITAL PUBLISHING • CONSULTING FOR DIGITAL PUBLISHERS
RDK IDEA provides websites that learn and entertain. We also develop websites for clients. Consulting for web publishers with focusing on the native, video and display advertising.
Tam piszą jacyś żywi ludzie, czy treści dostarcza AI?
Awatar użytkownika
Elfin

Podrzucę Wam wydarzenie. Pewnie z drugiego końca Polski nieiwielu będzie chciałow wpaść, ale na forum są lokalsi, więc zapodaję:

https://www.facebook.com/events/3928700 ... &ref=notif

Obrazek

❓Gdzie spotykały się osoby nieheteronormatywne w przedwojennym Breslau?
❓Jaką rolę w lokalnym queerowym ruchu społecznym odgrywały kobiety?
❓Kim była „męska narzeczona” z Wrocławia?
❓W jakie skandale byli zamieszani arcybiskup wrocławski, kardynał Georg von Kopp oraz dyrektor sądu krajowego August Hasse?
❓Jaki związek z Wrocławiem miał Magnus Hirszfeld, pionier badań nad ludzką seksualnością?
❓W którym wrocławskim teatrze grano najwięcej sztuk o tematyce queerowej?
❓I w końcu: jak badać i opowiadać przemilczane polsko-niemieckie historie?
ɴᴀ ᴛᴇ ɪ ɪɴɴᴇ ᴘʏᴛᴀɴɪᴀ ᴢɴᴀᴊᴅᴢɪᴇᴄɪᴇ ᴏᴅᴘᴏᴡɪᴇᴅᴢɪ ᴡ ᴘʀᴏɢʀᴀᴍɪᴇ „ᴡʀᴏᴄłᴀᴡꜱᴋɪᴄʜ ᴅɴɪ Qᴜᴇᴇʀꜱᴛᴏʀɪɪ”.
Celem jest popularyzacja wrocławskiej i dolnośląskiej historii queerowej, czyli historii osób LGBTQIA+, która bardziej niż jakakolwiek inna wymaga bliskiej, polsko-niemieckiej współpracy.
Tematem wydarzeń organizowanych w ramach „Wrocławskich dni queerstorii” są zarówno odkrywane na bieżąco historie osób, miejsc, lokali i organizacji społeczno-politycznych, jak również opowieść o tym, jak prowadzić polsko-niemieckie badania queerstoryczne.
„Wrocławskie dni queerstorii” stanowią część projektu pt. „Odmieńcy. Queerowy Wrocław w latach 1871–1949”, prowadzonego przez Mathiasa Foita i Joannę Ostrowską, a finansowanego w ramach stypendium artystycznego Prezydenta Wrocławia za rok 2024.
PROGRAM
𝟏𝟏 𝐩𝐚ź𝐝𝐳𝐢𝐞𝐫𝐧𝐢𝐤𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐫., 𝐠𝐨𝐝𝐳. 𝟏𝟕.𝟑𝟎–𝟏𝟗.𝟑𝟎
Panel dyskusyjny „Głosy z przeszłości". Dyskusja o wspólnej (polsko-niemieckiej) historii queerowej
Paneliści i panelistka:
🔹Karl-Heinz Steinle,
🔹Joanna Ostrowska
🔹Mathias Foit
Spotkanie odbędzie się w języku polskim i języku niemieckim (będzie tłumaczone konsekutywnie).
Karl-Heinz Steinle – jeden z czołowych badaczy niemieckiej historii queer, zwłaszcza XX-wiecznej; studiował historię i slawistykę na Uniwersytecie w Heidelbergu i na Wolnym Uniwersytecie Berlińskim. Na swoim koncie ma liczne publikacje, szczególnie dotyczące biografii i przestrzeni queerowych. Uczestniczył też w wielu lokalnych i regionalnych projektach badawczych z dziedziny queerstorii (Tybinga, Badenia-Wirtembergia).
Dr Joanna Ostrowska – doktora nauk humanistycznych w zakresie historii, zajmuje się tematyką zapomnianych ofiar nazizmu. Do tej pory wydała trzy autorskie publikacje: Przemilczane. Seksualna praca przymusowa w czasie II wojny światowej, „Mój Führerze!” Ofiary przymusowej sterylizacji na Dolnym Śląsku w latach 1934–44 oraz Oni. Homoseksualiści w czasie II wojny światowej. Za tę ostatnią w 2022 roku otrzymała Nagrodę Nike Czytelników i Czytelniczek.
Dr Mathias Foit – ukończył filologię angielską na Uniwersytecie Wrocławskim i uzyskał doktorat z historii queer na Wolnym Uniwersytecie Berlińskim. Stypendysta niemieckiej Fundacji im. Róży Luksemburg i zdobywca głównej nagrody Polskiego Towarzystwa Studiów Amerykanistycznych za najlepszą pracę magisterską w dziedzinie amerykanistyki w roku 2018. Niedawno wydał swoją pierwszą książkę, która ukazała się w języku angielskim - Queer Urbanisms in Wilhelmine and Weimar Germany. Of Towns and Villages.
Miejsce: Klubokawiarnia „Barbara”, ul. Świdnicka 8b, Wrocław. Wstęp wolny

𝟏𝟐 𝐩𝐚ź𝐝𝐳𝐢𝐞𝐫𝐧𝐢𝐤𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐫., 𝐠𝐨𝐝𝐳. 𝟏𝟎.𝟎𝟎–𝟏𝟑.𝟏𝟓
„Przez archiwa w różowych okularach”. Warsztaty z badania i pisania queerstorii
Warsztaty skierowane są do wszystkich grup wiekowych, bez względu na to, czy ich uczestnicy mają doświadczenie akademickie czy też nie. Prowadzone przystępnym językiem i w luźnej, sprzyjającej wymianie myśli atmosferze, mają na celu omówienie źródłowych i metodologicznych wyzwań związanych z „odkopywaniem” historii queer. Łącząc w sobie elementy wykładu, dyskusji oraz ćwiczeń, przybliżają osobom uczestniczącym teorię i przede wszystkim praktykę queerstoryczek i queerstoryków. W ramach warsztatów przewidziana jest również praca grupowa.
Prowadzenie:
🔹Mathias Foit
🔹Joanna Ostrowska
Miejsce: budynek Urzędu Miejskiego, Wrocław, Rynek 13, I piętro (sala konferencyjna) Zapisy do 10.10.2024 na adres: rowne.traktowanie@um.wroc.pl

𝟏𝟐 𝐩𝐚ź𝐝𝐳𝐢𝐞𝐫𝐧𝐢𝐤𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐫., 𝐠𝐨𝐝𝐳. 𝟏𝟒.𝟎𝟎-𝟏𝟔.𝟎𝟎
Spacer queerstoryczny „Śladami wrocławskich »inwertytów«. Tęczowa historia przedwojennego Breslau”
Zapraszamy w podróż do świata balów, występów „kobiecych naśladowców”, sekretnych mieszkań i blaszaków oraz komisariatów. Spacer poprowadzi Mathias Foit, udział wezmą także Ewa Pluta i Joanna Ostrowska.
Początek: fontanna przed Dworcem Głównym PKP
Koniec: plac Uniwersytecki

Organizator: Biuro ds. Równego Traktowania Urzędu Miejskiego Wrocławia
Awatar użytkownika
Hebius

Program wygląda atrakcyjnie.
ODPOWIEDZ