Scenariusz bazuje na brytyjskiej sztuce Patricka Hamiltona, opartej na historii morderstwa dokonanego przez Leopolda i Loeba w Chicago w 1924 roku.
Filmy/Seriale LGBT
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Filmy/Seriale LGBT
Sznur jest na podstawie autentycznej zbrodni.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- mike
Jeżeli w rzeczywistości było jak na filmie to wiele zdarzeń pozbawionych jest logiki. Chować ciało do skrzyni w głównym salonie, a potem zapraszać gości? Którzy to zaczynają węszyć zbrodnię i na tę skrzynię podejrzliwie się patrzeć Także poza tym, że być może w remake'u pokażą gorące intymne sceny to mam nadzieję, że fabularnie film zostanie lepiej zrealizowany. Stara wersja to taki komedio-dramat, a w założeniu miał być dreszczowiec z prawdziwego zdarzenia.
- Hebius
Z pobieżnej lektury hasła na Wikipedii wynika raczej, że rzeczywista zbrodnia (przez moment określana w USA jako zbrodnią stulecia) ma tyle wspólnego z tą filmową, że w obu przypadkach dwóch chłopców zabiło innego chłopca.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leopold_and_Loeb
https://en.wikipedia.org/wiki/Leopold_and_Loeb
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Nathi
Co mi się wyświetliło w podpowiedziach na insta.
Rekalowal się outfilm i mnie zaciekawiło z wiadomego powodu.
Nie sądziłem, że robią takie filmy, ale to dobrze. I to kino familijne, super.
Bo nie można mówić, że dzieci nie wiedzą jak są małe. Niektóre wiedzą.
Jak będę miał wenę to obejrzę, bo ogólnie ciężko się ogląda takie retrospekcje. Ale wygląda ciekawie i lekko.
Wrzuciłem trailer i jest polski dubbing, dziwne.
https://youtu.be/gJVaokDY_Ik?feature=shared
Rekalowal się outfilm i mnie zaciekawiło z wiadomego powodu.
Nie sądziłem, że robią takie filmy, ale to dobrze. I to kino familijne, super.
Bo nie można mówić, że dzieci nie wiedzą jak są małe. Niektóre wiedzą.
Jak będę miał wenę to obejrzę, bo ogólnie ciężko się ogląda takie retrospekcje. Ale wygląda ciekawie i lekko.
Wrzuciłem trailer i jest polski dubbing, dziwne.
https://youtu.be/gJVaokDY_Ik?feature=shared
- bolevitch
myślę, że Dziennik Andy'ego Warhola na Netfliksie w tym wątku należy umieścić.
- mike
Obejrzałem trzeci ostatni sezon NAUMATT viewtopic.php?p=180967#p180967 którym jestem mega zawiedziony.... scenarzyści dali ciała po całości. Było tak źle, że w pewnym momencie podejrzewałem głównego bohatera-geja o przejście na ciemną stronę mocy i wejście w związek z kobietą, która urodziła dziecko jego partnera, tragicznie zmarłego Dome. Szkoda zmarnowanego potencjału....
- chafre
Kiedys oglądałem. Byłem ciekawy tej burzy twórczej, gdy pracował z Basquiatem. Ciekawy dokument.
J'ai comme une envie de voir ma vie au lit
Comme une idée fixe chaque fois que l'on me dit
Comme une idée fixe chaque fois que l'on me dit
- bolevitch
na pewno barwnie, z dużą ilością nagrań i zdjęć - pytanie czy wiarygodnie? - opowiada w nie mniejszym stopniu niż o samym Warholu jako geju także o sytuacji osób LGBT w Nowym Jorku lat 70-80.
- mike
Jest kolejny zwiastun Queera https://www.youtube.com/watch?v=eknj5_0tF2s z Danielem Graigiem w roli głównej. Bardzo ciekawa zapowiedź.
- mike
https://www.youtube.com/watch?v=rXmY_c4-h_k ...miałem obejrzeć dopiero na święta, jednak oglądam już teraz
- mike
Zakazane smakuje lepiej https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114 ... -roku.html
Po trwającej 2 lata przerwie Daniel Craig powrócił na ekrany w nowej produkcji włoskiego reżysera Luca Guadagnino. Teraz okazuje się jednak, że nie wszystkim będzie dane ją zobaczyć. Zakaz dystrybucji "Queer" wprowadziły władze w Turcji, argumentując decyzję "zagrożeniem porządku publicznego".
O czym jest "Queer"? Craig zachwyca w roli 50-letniego geja
Akcja filmu osadzona jest w latach 50. w Meksyku. Jego głównym bohaterem jest pochodzący z Ameryki ekspat William Lee (Daniel Craig), który usiłuje przełamać nieśmiałość i odnaleźć się wśród lokalnej społeczności. Pewnego razu na jego drodze pojawia się sporo młody student Eugene Allerton (w tej roli Drew Starkey), w którym zakochuje się bez reszty. Mimo różnicy wieku i obaw przed odrzuceniem postanawia zbliżyć się do niego. Mężczyzna szybko odwzajemnia jego uczucia, a rodząca się pomiędzy nimi intymność staje się głównym wątkiem fabuły.
Nowy film z Craigiem zakazany w Turcji. Dystrybutor odpowiedział, odwołując festiwal
W "Queer" nie brakuje gorących scen łóżkowych i to właśnie z tego powodu wyświetlania produkcji zakazano w Turcji, wywołując tym samym międzynarodowe poruszenie. 7 listopada 2024 roku miał nawet wystartować coroczny Mubi Fest Istanbul, na którego otwarcie zaplanowano wyświetlenie filmu z Craigiem, lecz ten ostatecznie został odwołany w ramach strajku na decyzję władzy. – Na kilka godzin przed otwarciem (...) poinformowano nas, że pokaz "Queer", filmu otwierającego festiwal, został zakazany decyzją gubernatora dystryktu Kadikoy w Stambule z uwagi na to, że zawiera prowokacyjne treści, które mogą zagrozić porządkowi publicznemu. Zakaz został nałożony ze względów bezpieczeństwa – oznajmił dystrybutor.
Podkreślono przy tym, że jest to "bezpośrednie ograniczanie sztuki i wolności wypowiedzi", co stoi w sprzeczności do idei organizowania festiwali. – Festiwale to przestrzenie, które celebrują sztukę, różnorodność kulturową i społeczność. Jednoczą ludzi. Ten zakaz nie dotyczy tylko jednego filmu, ale także podważa samą istotę i cel festiwalu – uargumentowano decyzję rezygnacji z wydarzenia, której, podobno, oczekiwali widzowie.
Kontrowersyjny "Queer" podzielił widzów. To najbardziej prowokacyjny film 2024 roku?
Choć zapowiedzi "Queer" były szumne, to produkcja nie zrobiła ani na widzach, ani na krytykach szczególnego wrażenia. Wśród recenzji nie brakuje podziałów. Jedni zachwycają się bowiem poruszoną tematyką i aktorskim kunsztem zaserwowanym przez Craiga, inni zaś wprost przyznają, że to "film o niczym". "Cierpienia starego Wertera. O samotności i nieudolności kochania z perspektywy starzejącego się mężczyzny. Kupuję transowy klimat oraz wybitną rolę Craiga". "Strasznie konserwatywne, klepka odpada za późno i niedostatecznie". "Pęknięty na dwa, tak fabularnie, jak i jakościowo. Momentami zabawny, autoironiczny pastisz, ale czasem kiczowaty i nieprzekonujący"
– pisali krytycy, którzy ocenili dzieło Guadagnino na 5,5 gwiazdek, podczas gdy widzowie wystawili mu niewiele więcej, bo 5,6. Okazuje się jednak, że nie tylko Turcy są oburzeni licznymi łóżkowymi scenami pomiędzy dwójką mężczyzn. Tuż po premierze "Queer" został okrzyknięty przez magazyn "Variety" najbardziej prowokacyjną produkcją 2024 roku.
- mike