Gejowszczyzna książkowa.
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Gejowszczyzna książkowa.
Marcin jest niedostatecznie empatyczny i wypowiada się ze stanowiska uprzywilejowanego mężczyzny, któremu nie przeszkadzała dotychczasowa polszczyzna, w której liczba mnoga rzeczowników męskoosobowych obejmowała grupy płciowo mieszane, a osoby bezpłciowe w ogóle były niewidoczne i nie miały swoich osobnych określeń.
- bolevitch
nie zawsze. w tekstach kościelnych był zwrot "bracia i siostry", a litania do wszystkich świętych kończy się: "wszyscy święci i święte boże"
ale postulat, by nazwy zawodów, funkcji spolecznych miały oprócz formy męskiej i żeńskiej (co była zasadą dawnej polszczyzny) formę "nijaką" jest nie do spełnienia...
- Hebius
Nie zawsze, ale ogólnie nawet w KK jest to przyjęte, bo to jednak może i jest niesprawiedliwe ale bardzo upraszcza życie i posługiwanie się językiem.
- marcin
Przepraszam a co to są osoby bezpłciowe?Hebius pisze: ↑14-03-2026 17:42:44 Marcin jest niedostatecznie empatyczny i wypowiada się ze stanowiska uprzywilejowanego mężczyzny, któremu nie przeszkadzała dotychczasowa polszczyzna, w której liczba mnoga rzeczowników męskoosobowych obejmowała grupy płciowo mieszane, a osoby bezpłciowe w ogóle były niewidoczne i nie miały swoich osobnych określeń.
Otóż płeć każdy ma, owszem bywa tak że płeć fizyczna może być niezgodna z płcią mózgową (wtedy mówimy o transach) ale płeć każdy ma.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Hebius
Osoby, które nie identyfikują się z żadną płcią pozwoliłem sobie - nieempatycznie zapewne - nazwać osobami bezpłciowymi.
Ujmując problem inaczej: jaką płeć ma osoba, która nie identyfikuje się z żadną płcią?
Ujmując problem inaczej: jaką płeć ma osoba, która nie identyfikuje się z żadną płcią?
- marcin
Skoro nie identyfikuje się z żadną to na potrzeby prawne i inne to ma taką jaką ma wpisaną do peselu czyli zapewne biologiczną.
Ostatnio zmieniony 14-03-2026 20:36:46 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- marcin
Poza tym kontynuując:
A jak za chwilę objawi się ktoś kto stwierdzi że nie identyfikuje się z człowiekiem, tylko powiedzmy z drzewem (a jest tylko kwestią czasu coś takiego), to co, zaczniemy pisać "osoby i drzewa autorskie"?
A jak za chwilę objawi się ktoś kto stwierdzi że nie identyfikuje się z człowiekiem, tylko powiedzmy z drzewem (a jest tylko kwestią czasu coś takiego), to co, zaczniemy pisać "osoby i drzewa autorskie"?
- Hebius
Empatia i życie towarzyskie, a potrzeby prawne (wymagania urzędnicze) to odrębne zagadnienia.
Dla potrzeb prawnych osoby, które nie znają swojego ojca są zmuszane do kłamstwa i podawania fikcyjnych danych jako prawdziwych, nawet w sądzie, pod przysięgą.
Dla potrzeb prawnych osoby, które nie znają swojego ojca są zmuszane do kłamstwa i podawania fikcyjnych danych jako prawdziwych, nawet w sądzie, pod przysięgą.
- marcin
Empatia empatią ale zachowajmy jakieś sensowne proporcje. Rubryka "O Autorze/Autorce" by strasznie skrzywdziła takie osoby? No bez jaj 
- Hebius
Być może tak. Nie tkwimy w skórze tych osób i zwyczajnie nie potrafimy tego zrozumieć. Ja to przynajmniej ogarniam, ten brak możliwości zrozumienia, bo jednak jestem trochę bardziej empatyczny 
- marcin
Dobrze ale to jest jakiś promil promili. Należy przebudowywać cały język bo jakiś promil czuje się urażony zwrotem "autor/autorka"? A co jak kogoś za chwilę będzie urażać zwrot "osoba autorska", bo jak napisałem, on/ona/ono/onx/on_ czuje się drzewem?
- Czartogromski
- Kontakt:
B. D. Bisha: Rok Elfa. - Empik Selfpublishing, 2026. - 428 stron (książka papierowa i e-book).
Premiera: luty 2026.

https://bdbisha.pl/rok-elfa/
Premiera: luty 2026.

https://bdbisha.pl/rok-elfa/
Po ciężkiej walce z chorobą, Ben “Szpila” Szpilewski wraca do Polski, do Warszawy z jednym celem — zacząć wszystko od nowa.
Nowa praca, nowe mieszkanie, nowi znajomi, nowa rutyna — wszystko, by zostawić przeszłość za sobą i odzyskać kontrolę nad życiem.
Na majówkowej imprezie spotyka Oliwiera Kruszyńskiego — tajemniczego, przystojnego, wytatuowanego mężczyznę z własnym bagażem doświadczeń i brakiem umiejętności społecznych. Ich pierwsze spotkanie było nieporozumieniem pełnym napięcia i wzajemnej niechęci, jednak ich drogi coraz częściej się krzyżują, a wzajemna chemia jest niezaprzeczalna. Jedno odkrycie z przeszłości Oliego, prowadzi do układu — udawanej relacji. Jednak to, co zaczęło się jako plan zemsty, szybko przestało być tylko grą. Kiedy choroba Bena powraca, prawdziwa walka dopiero się zaczyna — razem muszą odnaleźć w sobie siłę, by nie poddać się przeciwnościom.
“Rok Elfa” to historia o miłości, zaufaniu i szansie na szczęście nawet w obliczu największych trudności. Odkrywanie siebie, budowanie nowych więzi i walka o życie — w każdej formie ma znaczenie.
- Czarek90
Uzupełniam, bo to, co wtedy było zapowiedzią na FB Autorki, jest już na stronie wydawnictwa:
https://monde-diplomatique.pl/ksiegarni ... lewiatana/

ORAZ na stronie jej projektu naukowego FRAGMENT książki:
https://hiacynt.info/pl/fragment_ksiazki/
- Hebius
Niestety nie jestem targetem. Przeczytałem:
I mózg mi się wyłączył i już więcej nie chcę czytać.Książka podejmuje temat oporu w i wobec archiwów oraz perwersji instytucjonalnej troski o populację, oferując transwersalną, queerową, krytyczną teorię państwa, inspirowaną Heglem.
- Czarek90
Nieee, pomiń opisy, przeczytaj wstęp autorki
Przeczytałem z ciekawością, bo rzuca nowe/inne światło na te "legendarne" różowe teczki.
A przy tym klasycznie na problem dotarcia do informacji, nawet wtedy, kiedy akta są opisane jako dostępne, a w rzeczywistości odmawia się ich pokazania. ... No więc WSTĘP (wyżej dałem link) przeczytaj, warto, jeśli akcja Hiacynt Cię ciekawi.
(Co do treści książki się nie wypowiadam, bo poza wstępem nie czytałem).
Przeczytałem z ciekawością, bo rzuca nowe/inne światło na te "legendarne" różowe teczki.
A przy tym klasycznie na problem dotarcia do informacji, nawet wtedy, kiedy akta są opisane jako dostępne, a w rzeczywistości odmawia się ich pokazania. ... No więc WSTĘP (wyżej dałem link) przeczytaj, warto, jeśli akcja Hiacynt Cię ciekawi.
(Co do treści książki się nie wypowiadam, bo poza wstępem nie czytałem).
- Hebius
Spróbuję wieczorem.
- Hebius
ZAPOWIEDŹ

Miłosz Ławniczak
Tylko z tobą jestem sobą
Wydawnictwo Magia Słów, Warszawa 2026
str. 350
Data premiery: 2026-04-28
55,90 zł – cena sugerowana przez wydawcę
ISBN 9788368229585
Nowa szkoła miała być dla Mikołaja szansą na świeży start i ucieczkę od bolesnych wspomnień z przeszłości. Zamiast tego przynosi spotkanie, które zmienia wszystko. Franek — charyzmatyczny, nieprzewidywalny — szybko staje się kimś więcej niż tylko kolegą z klasy, a rodząca się między nimi więź zmusza Mikołaja do konfrontacji z własnymi lękami i pytaniami o to, kim naprawdę jest. W świecie nastolatków pełnym pierwszych imprez, przyjaźni, presji i rodzinnych problemów, ich relacja staje się schronieniem — i jednocześnie największym wyzwaniem. Ciepła, pełna humoru, ale też refleksyjna opowieść o przyjaźni, która może przerodzić się w coś więcej – i o odwadze, jakiej potrzeba, by się do tego przyznać, nawet przed samym sobą. Bo nowy początek nie zawsze oznacza spokój.

Miłosz Ławniczak
Tylko z tobą jestem sobą
Wydawnictwo Magia Słów, Warszawa 2026
str. 350
Data premiery: 2026-04-28
55,90 zł – cena sugerowana przez wydawcę
ISBN 9788368229585
https://www.instagram.com/miloszlawniczak/Pasjonat gotowania, muzyki oraz śpiewania pod prysznicem i w samochodzie. Na co dzień zajmuje się marketingiem i sprzedażą, udowadniając, że pasję i pracę da się połączyć. Jego pierwszą przeczytaną książką był Dziennik Bridget Jones – i to od niej zaczęła się literacka miłość. Dziś najbliższe są mu powieści queerowe, które zainspirowały go do pisania własnych historii. „Tylko z Tobą, jestem sobą” to jego literacki debiut.
- marcin
Widzę że literatura gejowska zaczyna się robić fabularnie podobnie oryginalna jak milionowy hamburger w macu