Wypisy z lektur

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Wypisy z lektur

Obrazek
W pobliżu, pod schodami zbudowanego z jasnego kamienia septu, były krzaki. One mi wystarczą. Wymacał drogę za nie i rozwiązał troki spodni. Pęcherz omal mu nie pękł. Lał i lał.

Gdzieś nad nim otworzyły się drzwi. Dunk usłyszał kroki na schodach, zgrzyt butów o kamień (...)
Lord Peake. Dunk wstrzymał oddech... i mocz.(...)

Mówiący się oddalili i głosy ucichły. Mocz Dunka znów zaczął płynąć. Po chwili potrząsnął kutasem i zawiązał spodnie.
George R.R. Martin, Tajemniczy rycerz w: Rycerz Siedmiu Królestw, ilustrował Gary Gianni, przełożył Michał Jakuszewski, Zysk i S-ka, Poznań 2026
s. 312-314
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Moczna rzecz!
Awatar użytkownika
Hebius

Wiem, że wyjdę na jakiegoś fetyszystę, ale to czysty przypadek, że znów będzie o szczaniu :D By jestem prawie pewien, ze ten kawałek prozy Hollinghursta nie jest dobrze przełożony:
Poszedłem do toalety, gdzie kiedyś z bijącym sercem czytałem napisy na ścianach, gdzie cudze oko karmiło się moim widokiem - to tam po raz pierwszy, na wpół przestraszony, wyobrażałem sobie inne miasto, inny świat, świat, w którym mężczyźni są razem, obojętni na zimno i brud, płonący własnym ogniem. Ale gdy stanąłem w progu, okazało się, że toaletę wyremontowano. Po chwili do środka wszedł Hector, stanął tuż obok, objąłem go w pasie i obaj patrzyliśmy, jak dochodzimy.
- Bardzo miło - powiedział, a mnie stopniało serce, bo wiedziałem, ze tak właśnie myślał. - Wracamy do pokoju.
Panowie na bank patrzyli, jak w tym samym czasie kończą szczać i o żadnym innym dochodzeniu nie mogło być tam mowy.

Nasze wieczory, Alan Hollinghurst, przełożyła Katarzyna Makaruk
Filtry, Warszawa 2026
str. 335

Ogólnie (po entuzjastycznej reakcji achima zwłaszcza) spodziewałem się po tej powieści czegoś więcej.
ODPOWIEDZ