To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Czartogromski
- Kontakt:
Re: To się czyta
No tak, 'Lubiewa" wypadałoby mieć komplet wydań, jeśli się chce poznać dzieło w całości.
- Dorian_Gray
jak bardzo pozmieniał? 5% więcej?
- Hebius
Raczej o wiele więcej.
- marcin
Dopisał sporo, pozmieniał kolejność itd. Choć niekoniecznie te nowe wersje mi się podobają bardziej.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- bolevitch
po lekturze w sumie kilkudziesięciu stron Dziennika zlodzieja Geneta, przyszło mi na myśl, ze Witkowski nie był pierwszy, że być może się tą prozą (za)inspirował - (tzn. przyszło mi do glowy, co teraz piszę, dobrych kilka miesięcy temu. Ale teraz mi się przypomniało)
- Hebius

Philippe Besson, Skończ z tymi kłamstwami
przekład Natalia Zmaczyńska
Aż nabrałem chęci, by wrócić do wcześniejszych powieści Bessona i sobie przypomnieć, czy są równie dobra jak ta.
Ekranizacja może bardziej grała na emocjach, w ujęciu literackim nieuchronność rozwiązania jakie wybrał bohater jest jakaś taka bardziej... akceptowalna? Taki charakter, takie życie, takie czasy, tak to się musiało skończyć, nie inaczej.
A teraz w ramach zaległości będę musiał obejrzeć "Mężczyznę zranionego" (L'homme blessé, 1983). Już sobie ściągnąłem polskie napisy, więc nie będzie z tym większego problemu. Wystarczy tylko się przestawić na standardy niegdysiejszego kina, w którym bohater (Borowiecki się nazywał, czyli mamy też silny polski akcent) niekoniecznie musiał być ładny i nam się podobać. Tu już po pierwszym kwadransie zauważam, że wszystko jest dość ohydne, ale taka była chyba ówczesna rzeczywistość nawet we Francji.
- marcin
Czytam Nową Fantastykę nr 6/2026
(Tutaj w przeciwieństwie do Świata Kolei nie mam opóźnień
)

(Tutaj w przeciwieństwie do Świata Kolei nie mam opóźnień

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.