Książki, ostatnie zakupy

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Książki, ostatnie zakupy

"Dar anomalii" Pawła Zbroszczyka ma tylko trzy i stanowi zamkniętą całość. Jak masz wspierać autorów średniej klasy, to mógłbyś chociaż naszych, rodzimych :D
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Obrazek
Obrazek
Rok w Dolinie Muminków. - Harper Collins Polska, 2025.
Awatar użytkownika
Hebius

Komercyjny chłam!
I takie dziecko, które przeczyta jako dziecko to to coś, sięgnie później jeszcze po oryginał Tove Jansson?
Awatar użytkownika
Mazemi

:brawa: :brawa: :brawa:
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Zakupiłem i przeczytałem:

"Zimowy monarcha" B. Cornwell

Z książek arturiańskich pamiętam świetne "Mgły Avalonu" Marion Zimmer Bradley. Ta książka też jest znakomita, choć to retelling całkowicie innego typu - autor bardziej skupia się na prawdzie historycznej i - w odróżnieniu od tamtej książki - skupia się raczej na perspektywie mężczyzn (rewelacyjne opisy bitew!).

Na końcu jest coś w rodzaju posłowia, gdzie autor pisze o tym co faktycznie ustalili historycy - nie ma żadnego dowodu, że istniał jakiś "król Artur" (a już Okrągły Stół to z całą pewnością legenda nie mają nic wspólnego z prawdą), natomiast źródła wydają się potwierdzać, że był wódz imieniem Artur, zjednoczył plemiona Brytów i walczył z najeźdźcą (plemionami Anglów i Sasów). Oczywiście to tak odległe dzieje, przed powstaniem angielskiej państwowości, że to bardziej spekulacje niż ścisła historia oparta na źródłach.

W swojej kategorii (książka historyczno-przygodowa) to książka wybitna, bez dwóch zdań.

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Hebius pisze: ↑25-09-2026 12:39:05 Komercyjny chłam!
I takie dziecko, które przeczyta jako dziecko to to coś, sięgnie później jeszcze po oryginał Tove Jansson?
Po pierwsze, dziecko nie musi czytać, bo to nie jest książka do czytania. To bardzo starannie zrobiona książka obrazkowa. W dużej mierze od rodziców zależy, jaki będzie z niej pożytek dla dziecka. Założenie, że będzie to pierwszy i jedyny "komercyjny chłam", na jaki natknie się dziecko, jest naiwne. Przeciętne dziecko, zanim dorośnie do wieku, w którym może samodzielnie przeczytać książkowe "Muminki", spotka mnóstwo muminkowo-książkowej galanterii. Jest sporo książek o Muminkach, które udają, że są literaturą. Ta książka tego nie robi, to książka obrazkowa. Będzie dobra do wspólnego oglądania przez rodziców z dziećmi; dzieci mogą opowiadać, co widzą na obrazkach. Wyobrażam sobie nawet czytanie dzieciom fragmentów prawdziwych "Muminków" jako ilustracji słownej. Do tego cała książka jest bardzo starannie zrobiona, zakomponowane są trzy plany ilustracji. Osoby, które czytały powieści, mogą odnajdywać w zakamarkach ilustracji cytaty graficzne z książek.
Komentarz Hebiusa zdecydowanie nie do tej książki.
Awatar użytkownika
Mazemi

Moja interpretacja posta Hebiusa (całkiem możliwe, że niezgodna z intencją Hebiusa), jest taka, że to oczywiste, że książka dla małych dzieci, to produkt zupełnie inny, niż książki Tove Jansson. Ale odniósł się on do krytyki, jaka spada na serial Lalka (2026), który rzekomo nie umywa się książce Lalka. Tylko, że to dwa zupełnie różne produkty.

W tym kontekście jego wypowiedź jest bardzo zabawna, sarkastyczna i w żaden sposób nie obraża wydania książki o Muminkach, tylko krytyków Lalki (2026).
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

OK, czuję się upomniany i naprowadzony na właściwą drogę. Przepraszam za mój nieprzemyślany wpis.
ODPOWIEDZ