Oto moje dzisiejsze nabytki, przy czym przyznaję, że 2/3 nabytków książkowych to efekt zazdrości, że Hebius już je kupił wcześniej.

-
Czas nieprzewidziany. Rozmowa rzeka z Michałem Głowińskim - to oczywiście jedna z najważniejszych postaci mojego polonistycznego świata, więc już mam ochotę ją połknąć.
-
M. Głowiński, Zła mowa - jest tak, jak się ją anonsuje, czytasz teksty pisane w latach 60. i 70., a odnosisz wrażenie, że powstały tydzień temu. Zatoczyliśmy koło.
-
M. Praz, Wspaniałości Rzymu - eseistyczny zachwyt nad Rzymem jednego z wybitniejszych włoskich humanistów, od dawna planowany zakup.
Do tego:
JA - MY - ONI. Poradnik psychologiczny "Polityki", tym razem o
LGBT+
I to jest pozycja obowiązkowa!
Koszt to 16,99 zł i to najlepiej wydane 16,99 złotych!
Zawartość:
- Historie i teorie
trochę teorii o homoseksualizmie i homofobii, słowniczek pojęć związanych z LGBT (zdziwicie się, jak wiele nie wiecie!), kalendarium polskiej homofobii, homoseksualizm wśród zwierząt, podstawy teorii gender i teorii queer, homoseksualizm na przestrzeni wieków
- Fakty i mity
mity o lesbijkach, mity o gejach, podstawy wiedzy o osobach transseksualnych
- Sami o sobie
historie kobiet biseksualnej, pary lesbijek, wywiad z S. Chutnik, wywiad z M. Urbaniakiem, rozmowa z prof. Ewą Graczyk, wyoutowaną literaturoznawczynią, rozmowa z lekarką z Rudy Śląskiej, Adą Rozewicz (o korekcie płci), z Edytą Baker i Lucyferem Jakubowskim o tranzycji, z interpłciową Magdą
- Inni wobec nich
o rodzicach osób LGBT, teoria plus wywiad z rodzicami chłopaka przechodzącego tranzycję, o sytuacji młodzieży LGBT w szkołach
i na koniec... wywiad z Tomaszem Terlikowskim, ale na swój sposób ciekawy, bo choć stoi w wielu miejscach na dawnych pozycjach, widać też w nim pewną zmianę i chyba dlatego warto przeczytać. I w końcu jak osoby hetero mogą pomóc osobom LGBT.
110 stron lektury, trochę jak podręcznik czy leksykon tego wszystkiego, co powinniśmy wiedzieć o sobie a inni o nas.
Bardzo polecam! Biegnijcie do kiosków.
Kupcie sobie, kupcie innym na prezent!