Płyty, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Płyty, ostatnie zakupy
Hmmm... Okładka...
No ale dobra, pora już zrobić Czartowi dobrze i napisać o kuferku
Karl Richter: Complete Recordings on Archiv Produktion and Deustche Grammophon (97 CD + 3 Bluray)
Wydawało się, że Karl Richter to nie moja stylistyka. Jakże się myliłem
Oczywiście są to oldskoolowe wykonania (dziś się już tak Bacha nie wykonuje). Oldskulowe, ale jakie piękne! I kantaty, i pasje, i zaskakująco nowocześnie brzmiące koncerty brandenburskie, i piękne koncerty klawesynowe (z cudnym dźwiękiem klawesynu), i dzieła organowe (Richter był dyrygentem, organistą, i klawesynistą).
Wariacji Goldbergowskich nigdy nie trawiłem na klawesynie, a tymczasem tutaj naprawdę mi się podoba!
Czyli podsumowując: nie byłem przekonany, a koniec końców chyba najlepszy kuferek! (Przesłuchałem na razie około 50%)
No i porobiłem foty. Kuferek jest chyba najładniejszy z tych co mam. Wygląd ogólny:
Każdy bok ma inne zdjęcie Richtera:
Dołożona dużego formatu książeczka:
No i to co w kuferkach lubię najbardziej - każda płyta ma oryginalną grafikę z czasów LP:
No ale dobra, pora już zrobić Czartowi dobrze i napisać o kuferku
Karl Richter: Complete Recordings on Archiv Produktion and Deustche Grammophon (97 CD + 3 Bluray)
Wydawało się, że Karl Richter to nie moja stylistyka. Jakże się myliłem
Oczywiście są to oldskoolowe wykonania (dziś się już tak Bacha nie wykonuje). Oldskulowe, ale jakie piękne! I kantaty, i pasje, i zaskakująco nowocześnie brzmiące koncerty brandenburskie, i piękne koncerty klawesynowe (z cudnym dźwiękiem klawesynu), i dzieła organowe (Richter był dyrygentem, organistą, i klawesynistą).
Wariacji Goldbergowskich nigdy nie trawiłem na klawesynie, a tymczasem tutaj naprawdę mi się podoba!
Czyli podsumowując: nie byłem przekonany, a koniec końców chyba najlepszy kuferek! (Przesłuchałem na razie około 50%)
No i porobiłem foty. Kuferek jest chyba najładniejszy z tych co mam. Wygląd ogólny:
Każdy bok ma inne zdjęcie Richtera:
Dołożona dużego formatu książeczka:
No i to co w kuferkach lubię najbardziej - każda płyta ma oryginalną grafikę z czasów LP:
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
No tak, dać Marcinowi ładne pudełko... tfu, kuferek, to i klawesyn polubi.*
Fotka główna kuferka w stylu charakterystycznym dla przełomu lato 50. i 60. Mam kufereczek z francuskim jazzem z tego czasu i fotki z Ulicami Paryżą są bardzo podobne.
*Oby tylko Żenek nie wydał ładnego Kuferek,a bo będziemy mieli kłopot na forum
Fotka główna kuferka w stylu charakterystycznym dla przełomu lato 50. i 60. Mam kufereczek z francuskim jazzem z tego czasu i fotki z Ulicami Paryżą są bardzo podobne.
*Oby tylko Żenek nie wydał ładnego Kuferek,a bo będziemy mieli kłopot na forum
- marcin
Ale jedna rzecz mi nie daje spokoju: Richter to są instrumenty współczesne. To czy to nie powinno być na fortepianie? Klawesyn nie jest chyba częścią współczesnej orkiestry symfonicznej?
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Trochę tak jak z fortepianem: są klawesyny współczesne i są kopie instrumentów historycznych. Tyle że proporcje odwrotne.
- marcin
Aaaaaa
No to już wiem, że wolę brzmienie klawesynu współczesnego
No to już wiem, że wolę brzmienie klawesynu współczesnego
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Miło mi, że przypadł mi zaszczyt inauguracji tego tematu w 2021 (kuferek to był jeszcze 2020)
Zatem zaczynamy:
zakupy styczniowe cz. I
Heinrich Ignaz Franz Biber: Harmonia Artificioso-Ariosa, wyk. Der Musikalische Garten
Piękne nagranie młodego niemieckiego zespołu (2 panów, 3 panie). Niestety zespół urodą nadmiernie nie grzeszy (co można zobaczyć na filmiku - ten kawałek wykonuje 1 pan i 3 panie. W zespole jest jeszcze 1 pan, ale wnosząc z fotek w książeczce - również urodą nie zaskakuje ).
No ale grają bardzo ładnie. Tu można zobaczyć i kawałek odsłuchać -> https://www.youtube.com/watch?v=4HQVv8wAZvU
Zatem zaczynamy:
zakupy styczniowe cz. I
Heinrich Ignaz Franz Biber: Harmonia Artificioso-Ariosa, wyk. Der Musikalische Garten
Piękne nagranie młodego niemieckiego zespołu (2 panów, 3 panie). Niestety zespół urodą nadmiernie nie grzeszy (co można zobaczyć na filmiku - ten kawałek wykonuje 1 pan i 3 panie. W zespole jest jeszcze 1 pan, ale wnosząc z fotek w książeczce - również urodą nie zaskakuje ).
No ale grają bardzo ładnie. Tu można zobaczyć i kawałek odsłuchać -> https://www.youtube.com/watch?v=4HQVv8wAZvU
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
I debiut firmy Coviello u nas Ktoś to dystrybuuje w Polsce?
- Czartogromski
- Kontakt:
Music Island, no proszę. Jakoś mnie ta firma niczym nie zaciekawiła dotąd i była mi nieznana.
- marcin
Tez nie znalem wczesniej tej wytworni. Ja po prostu co jakis czas przegladam nowosci plytowe na empik.com i rzucilo mi sie w oczy.
A plyta zaiste zacna!
A plyta zaiste zacna!
(William Blake)
(William Blake)
- Walpurg
I ładna okładka, jakby tę płytę nagrywał chór Bazyliki Św. Piotra w Watykanie.
- marcin
Zakupy styczniowe cz. II
JS Bach: Concertos for 2 harpsichords (plus koncert WF Bacha) / Helsinki Baroque Orchestra
Koncerty te oczywiście mam, ale głównie na fortepianie, a na klawesynie tylko dawno nagrane (Pinnock, Richter). A tutaj nagranie nowe, naprawdę piękne I co najważniejsze - jest to nagranie kameralne: Helsinki Baroque Orchestra w tym nagraniu to raptem 4 muzyków (!) - więc klawesyny (pięknie brzmiące) są tu w centrum uwagi
JS Bach: Concertos for 2 harpsichords (plus koncert WF Bacha) / Helsinki Baroque Orchestra
Koncerty te oczywiście mam, ale głównie na fortepianie, a na klawesynie tylko dawno nagrane (Pinnock, Richter). A tutaj nagranie nowe, naprawdę piękne I co najważniejsze - jest to nagranie kameralne: Helsinki Baroque Orchestra w tym nagraniu to raptem 4 muzyków (!) - więc klawesyny (pięknie brzmiące) są tu w centrum uwagi
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
... i mamy nowego miłośnika pięknie brzmiących klawesynów
- marcin
Do wszystkiego trzeba widac dojrzec
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
A propos brzmienie klawesynowego...
Płyta o której zapomniałem, wyliczając posiadane "Wariacje Goldbergowskie". A zapomniałem, bo ten prawie kuferek stoi na półce z formatami nietypowymi.
Pierre Hantaï - mistrz subtelnego klawesynu.
Płyta o której zapomniałem, wyliczając posiadane "Wariacje Goldbergowskie". A zapomniałem, bo ten prawie kuferek stoi na półce z formatami nietypowymi.
Pierre Hantaï - mistrz subtelnego klawesynu.
- bolevitch
powyższe nagrania są dostępne na YT. Podoba mi się.
- marcin
A czemu ten Hantai ma taki nietypowy format?
Zakupy styczniowe cz. III
JS Bach: Concertos for 3 and 4 harpsichords / Helsinki Baroque Orchestra
Ta sama seria. I znów piękne brzmienia klawesynów. Dodatkowo koncert JG Muthela (zupełnie mi nieznanego) na dwa klawikordy. Ciekawy dźwięk i ładne to
Zakupy styczniowe cz. III
JS Bach: Concertos for 3 and 4 harpsichords / Helsinki Baroque Orchestra
Ta sama seria. I znów piękne brzmienia klawesynów. Dodatkowo koncert JG Muthela (zupełnie mi nieznanego) na dwa klawikordy. Ciekawy dźwięk i ładne to
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Te twoje nowe zakupy mają nieodróżnialne okładki, było zgrupować w jednym wpisie, bo to wizualnie nudne
Bo to jest bardzo ładny (i równie niepraktyczny) prawie kuferek, z książką formatu przewodnika, sporej objętości jak na booklet. Całą taką serię Naive wydał.
- marcin
Hmmm i co ja mam zrobić, jak dokupię pozostałe części z tej serii?
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Płytoteka ("fragment mojej płytoteczki") Mariusz Szczygła:
https://www.facebook.com/MariuszSzczygi ... 8566478519
https://www.facebook.com/MariuszSzczygi ... 8566478519
- Hebius
Odkupiłeś całą?
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?