Z tego co pamiętam z drugim numerem redakcja chce zdążyć na najbliższą warszawską Paradę Równości.QueerStoria. Biblioteka i Archiwum Lambdy Warszawa na FB pisze:W pierwszym – inauguracyjnym numerze QueerStorii znajdziecie:
- przedruk artykułu "Jesteśmy inni" z Polityki z 1985 r autorstwa Krzysztofa Darskiego (Dariusza Proroka) - pierwszy głos osoby nieheteronormatywnej w polskiej prasie.
- „Nikt wam na złotej tacy tego nie da. Musicie wywalczyć to sobie sami” - wywiad z Leszkiem Truchlińskim - założycielem wrocławskiego Etapu, pierwszej polskiej organizacji LGBT+.
- wspomnienia Andrzeja Selerowicza – prekursora polskiej prasy gejowsko-lesbijskiej oraz przedruki jego pierwszych "Biuletynów" z 1983 roku
- tekst Sławka Kirdzika o EEIP (Eastern Europe Information Pool) przy ILGA (1981-1990)
- „Lata 1970. – spojrzenie nieco idiolektyczne” - tekst Krzysztofa Zabłockiego o dekadzie Gierka oraz zdjęcia Wolfganga Johlinga z lat 1974-1980
- wywiad z Remigiuszem Ryzińskim i niepublikowany wcześniej fragment jego książki "Dziwniejsza historia"
- „Oczywiście nieoczywiste: Queerowe (nie)pomniki w Polsce i USA” - tekst Katarzyny Wojnickiej o warszawskiej „Tęczy” i nowojorskim „Gay Liberation Monument”
- zdjęcia Jana Snarskiego z pierwszych dziesięciu Marszów Równości we Wrocławiu.
oraz
linia czasu - przegląd najważniejszych wydarzeń z historii polskiego ruchu / polskiej społeczności LGBT+ z lat 1918-2018.
QueerStorię można nabyć w siedzibie Lambdy Warszawa bądź wysyłkowo (tutaj prosimy o kontakt pod adresem mailowym: skirdzik@lambdawarszawa.org).
Nasze działania można również wesprzeć poprzez przekazanie 1% podatku:
http://lambdawarszawa.org/lambdawarszawa/1procent/…
QUEERSTORIA dzieje się codziennie!
QueerStoria
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
QueerStoria
Zakładając optymistycznie, że na jednym numerze się nie skończy, inicjuję topik poświęcony nowemu czasopismu LGBT+ w Polsce.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- jazzik
Re: QueerStoria
Ktoś zdecydował się zamówić QS?
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- bolevitch
- Hebius
Tak, kupiłem numer i prawie już przeczytałem. Z zainteresowaniem większym, niż nowe numery Repliki.
Przed zakupem (15 zł odbiór w siedzibie lambdy, 20 zł z wysyłką) wysłałem wiadomość na facebookowej stronie archiwum warszawskiej Lambdy żeby się upewnić, że numer nadal jest
https://www.facebook.com/archiwumlambdy/
Przed zakupem (15 zł odbiór w siedzibie lambdy, 20 zł z wysyłką) wysłałem wiadomość na facebookowej stronie archiwum warszawskiej Lambdy żeby się upewnić, że numer nadal jest
https://www.facebook.com/archiwumlambdy/
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Prussian blue
Również nabyłem drogą kupna ten zeszyt (i też mam nadzieję, że na jednym, spóźnionym nie koniec).
Ogólnie ok, choć myślę sobie, że polskie pisma lgbt mogłyby nieco zrezygnować z jakości papieru na rzecz ilości kart.
W środku kilka ciekawych tekstów historycznych i całkiem współczesnych komentarzy uczestników opisywanych wydarzeń. Źródła można nieco lepiej opisać a fotografie lepiej zaaranżować (nie lubię tyle światła na stronie, choć obecnie to popularne jeśli gdzieś pojawi się fotoreportaż).
Trochę gorzej z Genetem, doczepionym ze względu na książkę Ryzińskiego. Rozmowa z (polskim ) autorem mało ciekawa i mało aktualna. Już lepiej gdyby znalazł się w tym miejscu wywiad z Jöhlingiem (ciekawe archiwum prywatne, aż się prosi o rozmowę o życiu prywatnym party mężczyzn w PRL).
Redakcja jeszcze nie szuka oficjalnych darczyńców, ale wzorem Repliki pewnie tak zrobi. Jeśli będą wydawać kolejne zeszyty.
Ogólnie jest dobrze z nadzieją na jeszcze lepiej.
Ogólnie ok, choć myślę sobie, że polskie pisma lgbt mogłyby nieco zrezygnować z jakości papieru na rzecz ilości kart.
W środku kilka ciekawych tekstów historycznych i całkiem współczesnych komentarzy uczestników opisywanych wydarzeń. Źródła można nieco lepiej opisać a fotografie lepiej zaaranżować (nie lubię tyle światła na stronie, choć obecnie to popularne jeśli gdzieś pojawi się fotoreportaż).
Trochę gorzej z Genetem, doczepionym ze względu na książkę Ryzińskiego. Rozmowa z (polskim ) autorem mało ciekawa i mało aktualna. Już lepiej gdyby znalazł się w tym miejscu wywiad z Jöhlingiem (ciekawe archiwum prywatne, aż się prosi o rozmowę o życiu prywatnym party mężczyzn w PRL).
Redakcja jeszcze nie szuka oficjalnych darczyńców, ale wzorem Repliki pewnie tak zrobi. Jeśli będą wydawać kolejne zeszyty.
Ogólnie jest dobrze z nadzieją na jeszcze lepiej.
Nie każ mu czekać. Wyślij wiadomość!
- jazzik
Zamawiałam jakiś czas temu, w okolicach 20-tego a jeszcze nie dostałam, może po raz pierwszy listonosz mi ukradł, co nigdy nie miało miejsca w przypadku "Repliki".
- Hebius
jazzik @
I jak się zakończyła sprawa? Numer doszedł?
Bo Lambda Warszawa pisze właśnie na FB:
I jak się zakończyła sprawa? Numer doszedł?
Bo Lambda Warszawa pisze właśnie na FB:
Hurra!
Drugi - podwójny numer QueerStorii jest wreszcie w drukarni. W przyszłym tygodniu 1000 pachnących farbą egzemplarzy trafi do naszej siedziby.
W numerze - między innymi - rozmowy z Ryszardem Kisielem, Izabelą Morską (i jej nigdy nie publikowane opowiadanie "Dotknięcia"), Pauliną Pilch i Wolfgangiem Jöhlingiem. Znajdziecie też wspomnienie Tadeusza Olszewskiego (pióra Tomasza Kaliściaka) i jego słynną "Inną miłość" z "Polskiej Miedzi". Treści dopełnia cykl "Strefy" Barta Staszewskiego, zdjęcia z Białegostoku i tęczowych flag z warszawski ulic.
- jazzik
Doszedł, już nawet zdążyłam zapomnieć o problemie.
- Hebius
No bo to jednak rok temu było
W nowym numerze będzie tekst Kuby Gawrona (Strefy wolne od LGBT), który na starym forum działał dawno temu jako murich.
W nowym numerze będzie tekst Kuby Gawrona (Strefy wolne od LGBT), który na starym forum działał dawno temu jako murich.
- Hebius
Drugi - podwójnym (2/3 - 148 stron) numer QueerStorii jest już do kupienia w siedzibie Biblioteki i Archiwum Lambdy Warszawa. Albo prze Internet, po wpłaceniu 30 zł na ich konto (z dopiskiem w tytule płatności: darowizna QS + adres do przesyłki)
https://www.facebook.com/archiwumlambdy ... 6582746332
https://www.facebook.com/archiwumlambdy ... 6582746332
- Czarek90
Ooo! Super!
A jest gdzieś spis treści? Z ciekawości?
A jest gdzieś spis treści? Z ciekawości?
- Hebius
Proszę:
str. 3 - Krzysztof Kliszczyński, Stowarzyszenie Grup Lambda 1990-1996
str. 14 - Młodzi ludzie podejmują aktywność, bo mają to w sobie. Wywiad z Ryszardem Kisielem
str. 24 - Najmłodsza w Lambdzie. Wywiad z Pauliną Pilch
str. 31 - Raport o dyskryminacji ze względu na orientację seksualną w Polsce. 1994
str. 42 - Stonewall'25. Nowy Jork, 26 czerwca 1994
str. 45 - Nowoczesna pani profesor ze skomplikowaną przeszłością. Wywiad z Izabelą Morską
str. 55 - Izabela Filipiak (Morska), Dotknięcia. Opowiadanie
str. 70 - Inicjatywa Gdańska
str. 72- Krzysztof Kliszczyński, Białystok. 20 lipca 2019
str. 80 - Joanna Hańderek, Miasteczka
str. 84 - Jakub Gawron, Strefy wolne od LGBT
str. 86 - Miasto Świdnik wolne od ideologii LGBT. Uchwała Rady Miasta
str. 89 - Rezolucja PE w sprawie dyskryminacji osób LGBTI
str. 95 - Bartosz Staszewski. Projekt "Strefy"
str. 96 - Chciałem im dać poczucie dumy. Wywiad z Wolfgangiem Jöhlingiem
str. 112 - Tomasz Kaliściak, Obywatel Seledyn. Wspomnienie o Tadeuszu Olszewskim
str. 120 - Tadeusz Olszewski, Inna miłość. Przedruk
str. 127 - Tomasz Kaliściak, Fałszywy Święty. Genet a sprawa polska
str. 136 - Kronika wydarzeń. Czerwiec 2019-grudzień 2020
str. 144 - Nabytki Archiwum Lambdy
str. 3 - Krzysztof Kliszczyński, Stowarzyszenie Grup Lambda 1990-1996
str. 14 - Młodzi ludzie podejmują aktywność, bo mają to w sobie. Wywiad z Ryszardem Kisielem
str. 24 - Najmłodsza w Lambdzie. Wywiad z Pauliną Pilch
str. 31 - Raport o dyskryminacji ze względu na orientację seksualną w Polsce. 1994
str. 42 - Stonewall'25. Nowy Jork, 26 czerwca 1994
str. 45 - Nowoczesna pani profesor ze skomplikowaną przeszłością. Wywiad z Izabelą Morską
str. 55 - Izabela Filipiak (Morska), Dotknięcia. Opowiadanie
str. 70 - Inicjatywa Gdańska
str. 72- Krzysztof Kliszczyński, Białystok. 20 lipca 2019
str. 80 - Joanna Hańderek, Miasteczka
str. 84 - Jakub Gawron, Strefy wolne od LGBT
str. 86 - Miasto Świdnik wolne od ideologii LGBT. Uchwała Rady Miasta
str. 89 - Rezolucja PE w sprawie dyskryminacji osób LGBTI
str. 95 - Bartosz Staszewski. Projekt "Strefy"
str. 96 - Chciałem im dać poczucie dumy. Wywiad z Wolfgangiem Jöhlingiem
str. 112 - Tomasz Kaliściak, Obywatel Seledyn. Wspomnienie o Tadeuszu Olszewskim
str. 120 - Tadeusz Olszewski, Inna miłość. Przedruk
str. 127 - Tomasz Kaliściak, Fałszywy Święty. Genet a sprawa polska
str. 136 - Kronika wydarzeń. Czerwiec 2019-grudzień 2020
str. 144 - Nabytki Archiwum Lambdy
- Czarek90
- Hebius
Ja już opłaciłem i czekam na swój egzemplarz.
- Hebius
I już mam zakupiony egzemplarz
Na bogato wysyłali, z tęczowymi wlepkami, z pocztówkami Brat/Siostra bądź sobą Lubię takie drobiazgowe dodatki.
Na bogato wysyłali, z tęczowymi wlepkami, z pocztówkami Brat/Siostra bądź sobą Lubię takie drobiazgowe dodatki.
- Czarek90
- Czarek90
Z okazji 25lecia Lambdy Warszawa
kilka informacji dot. wprost Biblioteki i Archiwum "Queerstoria":
1. Czwarty numer czasopisma "Queerstoria"
2. Nowa strona archiwum wraz z dostępem do licznych materiałów
LINK: https://www.facebook.com/lambda.warszaw ... QCqRwRgn1l
3. Otwarcie QueerMuzeum w Warszawie (planowane otwarcie: lato 2023)
LINK: https://www.facebook.com/lambda.warszaw ... VZdhvkjFQl
kilka informacji dot. wprost Biblioteki i Archiwum "Queerstoria":
1. Czwarty numer czasopisma "Queerstoria"
2. Nowa strona archiwum wraz z dostępem do licznych materiałów
LINK: https://www.facebook.com/lambda.warszaw ... QCqRwRgn1l
3. Otwarcie QueerMuzeum w Warszawie (planowane otwarcie: lato 2023)
LINK: https://www.facebook.com/lambda.warszaw ... VZdhvkjFQl
- Hebius
O, wreszcie dali adres, w niedzielę miał już być.
edit.
Ekhem... chyba jestem jakiś ograniczony, bo nadal nic tam nie widzę oprócz zapowiedzi
edit.
Ekhem... chyba jestem jakiś ograniczony, bo nadal nic tam nie widzę oprócz zapowiedzi
- Czarek90
Nooo, nadal są jedynie zapowiedzi
Chociaż myślałem, że te zapowiedzi wcześniej podane
wraz z dniem świętowania się zmaterializują
Ale widzisz...
ZA TO jest kolejna ZAPOWIEDŹ pomysłu.
Chociaż myślałem, że te zapowiedzi wcześniej podane
wraz z dniem świętowania się zmaterializują
Ale widzisz...
ZA TO jest kolejna ZAPOWIEDŹ pomysłu.
Z radością ogłaszamy ustanowienie QueerBooka - Nagrody Literackiej Lambdy Warszawa, którą od przyszłego roku wręczać będzie powołana przez nas Kapituła. Nagroda przyznawana będzie w następujących kategoriach:
- proza polska
- proza zagraniczna - nagroda za przekład
- książka non-fiction (reportaże, itp.)
- książka dla dzieci i młodzieży.
Regulamin, terminy i zasady przyznawania Nagrody podamy na początku stycznia 2023 roku!
- Hebius
Tak, zdążyłem już o tym wspomnieć w Gejowszczyźnie