Fantastyka, moja miłość
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Fantastyka, moja miłość
Przyjrzałem się dziś kolejnemu tomowi w saloniku (jeszcze nie kupiłem). To jest zrobione straszliwie po taniości - niby twarda oprawa ale widać że jest to wszystko naprawdę niskiej jakości. Choć jeśli książka w twardej kosztuje mniej niż 18 zł (a w necie można kupić za jeszcze mniej), to czego się spodziewać?
To jest reklamowane jako wersja kolekcjonerska ale ja to inaczej rozumiem. Wersja kolekcjonerska to dla mnie np. Diuna w opracowaniu graficznym Siudmaka a nie produkt zrobiony najniższym kosztem, aby był jak najtańszy.
To jest reklamowane jako wersja kolekcjonerska ale ja to inaczej rozumiem. Wersja kolekcjonerska to dla mnie np. Diuna w opracowaniu graficznym Siudmaka a nie produkt zrobiony najniższym kosztem, aby był jak najtańszy.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- mare
Oglądacie «Koło czasu» na Amazonie?
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- Hebius
Nie.
Oglądam "Wiedźmina" na Netflixie.
Nawet fajny.
Chociaż Jaskier strasznie gejowski. I z tymi czarnymi elfami poutykanymi wśród białych, to tak bez sensu jednak. Byłoby bardziej logicznie, gdyby wszystkie były czarne.
Oglądam "Wiedźmina" na Netflixie.
Nawet fajny.
Chociaż Jaskier strasznie gejowski. I z tymi czarnymi elfami poutykanymi wśród białych, to tak bez sensu jednak. Byłoby bardziej logicznie, gdyby wszystkie były czarne.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
Decyzja podjęta.
Czartogromski może otwierać szampana
Czartogromski może otwierać szampana
(William Blake)
(William Blake)
- gaynau
- mare
O, to, to, w ostatnim odcinku coś tam przy ognisku się działo. Ale ogólnie to serial też i dla dzieci, za wiele bym się nie spodziewał, choć trzeba dostrzegać jego zalety normalizacyjno-edukacyjne.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- gaynau
Nie widziałem jeszcze 4go odcinka, chodziło mi raczej o żarty Karczmareczki imputowane w stronę rudego.
Chyba, że nieuważnie oglądałem
Chyba, że nieuważnie oglądałem
- marcin
Re Pratchett
Zdecydowałem się na wersję klasyczną. Jednak wersja kioskowa na półce razi moje poczucie estetyki, a poza tym nie do zniesienia jest myśl, że mam czytać kioskowe książki
Wiem. Snobizm. Trudno. Każdy ma jakieś wady
Zdecydowałem się na wersję klasyczną. Jednak wersja kioskowa na półce razi moje poczucie estetyki, a poza tym nie do zniesienia jest myśl, że mam czytać kioskowe książki
Wiem. Snobizm. Trudno. Każdy ma jakieś wady
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Że tak sam siebie zacytuję:
W necie będzie oczywiście ze zniżką 25-30%, ale i tak nadal będzie drogo
To będzie świetny album, ale z ceną chyba wydawca przesadził. Okładkowa 500 zł
W necie będzie oczywiście ze zniżką 25-30%, ale i tak nadal będzie drogo
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
Wydawnictwo BOSZ opublikowało filmik promujący ów wypasiony album Beksińskiego:
https://www.youtube.com/watch?v=2Jn9wlQkIWg
I teraz sprawa wygląda tak, bo pokusiłem się o obliczenia:
w wydaniu 4-tomowym (co mam ja i Pysio, dzięki Nathiemu ) jest ok. 400 reprodukcji obrazów. W tym nowym tomie jest nieco większy format i reprodukcji jest 530. Zgadza się to zatem z tym, co anonsował Bosz, że w tym nowym wydaniu ok. 30% reprodukcji będzie nowych, dotychczas w Polsce niepublikowanych.
Czy zatem warto? Hmm. Waham się.
https://www.youtube.com/watch?v=2Jn9wlQkIWg
I teraz sprawa wygląda tak, bo pokusiłem się o obliczenia:
w wydaniu 4-tomowym (co mam ja i Pysio, dzięki Nathiemu ) jest ok. 400 reprodukcji obrazów. W tym nowym tomie jest nieco większy format i reprodukcji jest 530. Zgadza się to zatem z tym, co anonsował Bosz, że w tym nowym wydaniu ok. 30% reprodukcji będzie nowych, dotychczas w Polsce niepublikowanych.
Czy zatem warto? Hmm. Waham się.
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
A teraz coś dla fanów Diuny, do których i ja się zaliczam
Panowie Herbert & Anderson nie powiedzieli ostatniego słowa i już w styczniu pierwsza część całkowicie nowej trylogii Oczywiście w opracowaniu graficznym Siudmaka.
Panowie Herbert & Anderson nie powiedzieli ostatniego słowa i już w styczniu pierwsza część całkowicie nowej trylogii Oczywiście w opracowaniu graficznym Siudmaka.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Stanisław Lem: Śledztwo
Tytuł pasujący do tematu tylko osobą autora, bo to thriller-kryminał. Mroczny, mroczny, onirycznie mroczny miejscami. Ciekawe jest odnalezienie w książce ukończonej w 1958 roku scen, które pasowałby np. do "Twin Peakes".
Jak na lekturę po wielu latach zaskoczenie (bo okazuje się, że już nic pamiętałem).
- Hebius
To o tych nieboszczykach ginących z kostnic?
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
- Hebius
No to jednak coś zapamiętałem, a czytałem chyba w podstawówce.
Jeden z tytułów, które mnie wtedy zniechęciły do Lema
Jeden z tytułów, które mnie wtedy zniechęciły do Lema
- Czartogromski
- Kontakt:
Drugi raz w tym roku: Stanisław Lem: Głos Pana
Planowałem coś więcej na ten temat napisać na blogu, ale raczej nic z tego nie będzie. Więc żeby mi się lektura nie zmarnowała, wrzucam tutaj. I okraszam jednym z wynotowanych cytatów, który akurat nie mówi nic o tej książce, ale mnie ubawił.
"[...] jakiś wybitny prawnik z FBI uznał, że Kosmos, jako leżący poza granicami Stanów, w kompetencje Biura Federalnego nie wchodzi, podlega natomiast CIA, bo ta właśnie poświęca się problemom zagranicznym".
- marcin
I mamy już grudniową Nową Fantastykę, a w niej świetne opowiadanie Cztery spotkania z Brianem Hellermanem (drugiego jeszcze nie przeczytałem). W ogóle chyba tak jest lepiej - mniej opowiadań, za to dłuższych nie jestem fanem opowiadań mających jedną stronę.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Przeczytałem na razie tylko wywiad z Sapkowskim, w którym, nie ma nic ciekawego, ani nowego. Dawno nie czytałem równie słabego wywiadu.
- jazzik
Sapkowski wreszcie jest wolny od konieczności pisania, przecież zawsze to powtarzał, że siada do tego wówczas, gdy zaczyna mu brakować pieniędzy.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- marcin
Tak, nie wiem po co z nim robić wywiady, to od lat wygląda tak samo. Inna sprawa, że nie wiem też po co kolejny raz robić wywiady z twórcami czy aktorami serialu (i to już od poprzedniego numeru!). Te wywiady są nudne po prostu.
@jazzik, tak, nie ma co liczyć że Sapkowski jeszcze cokolwiek napisze.
(William Blake)
(William Blake)