Zaraz El Clasico, więc nie obejrzę, ale może jutro mi się uda.
Wcześniej w temacie kinematografii LGBT wyrażałem swoje zdumienie zniknięciem Pryzmatu z polskiego Prime Video i to w całości, bo nie tylko nie pojawił się drugi sezon (mimo premiery na włoskim Prime Video), ale także zniknął pierwszy. Teraz wygląda na to, że twórca pogniewał się na Amazona i zabrał serial z platformy.Zimny prysznic dla fanów kultowego serialu „Prisma” w Prime Video. Międzynarodowa korporacja podjęła decyzję o anulowaniu trzeciego sezonu, nie powstanie on. Twórca Ludovico Bessegato ogłosił to w mediach społecznościowych: „ Nie znam głębszych powodów, dla których platformy podejmują takie decyzje redakcyjne, i nie znam nawet oficjalnych danych. Ale wiem, że drugi sezon był równie udany jak pierwszy i miał większą widownię”.
Według twórcy, polityka platform zmieniła się w ciągu ostatnich dwóch lat: „ Jeśli wcześniej szukali produktów eksperymentalnych, które odróżniałyby się od serii ogólnych , to teraz wydaje się, że chcą poszerzyć grono odbiorców kosztem produktów, które przynoszą alternatywnych narracji na ekranie. Jest to zgodne z prawem, ponieważ są to platformy prywatne, obsługiwane w oparciu o subskrypcje. Ale jako twórca i widz jest mi przykro."
Protesty i petycje w mediach społecznościowych domagają się zmiany decyzji Prime Video. Ale w rzeczywistości zwrot akcji może nastąpić za sprawą innych gigantów wydawniczych, takich jak Netflix czy Disney, gotowych już do wypuszczenia trzeciego sezonu. Krótko mówiąc, sytuacja powtórzyła się w przypadku innego „stworzenia” Bessegato, „Skam Italia”, kiedy pierwsze cztery sezony podpisała firma TIMvision, a od piątego sezonu produkcja przeszła na platformę Netflix.