Czego teraz słucham.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Re: Czego teraz słucham.

Elfin pisze: 18-12-2024 17:26:47
Ralph Kaminski x Smolik – Cheri Cheri Lady [Lady Love & Max]
Słuchamy! Wy też. Bez ociągania i do końca.

Obrazek

I co sądzicie? Która wersja bardziej Wam leży a która mniej? Dlaczego?
Dajecie!
Jednak wzięte już w cudzysłów, więc lepsze, a Ralph jak zwykle the best.

Modern Talking jednak obciachowy był :)
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Czartogromski pisze: 18-12-2024 20:22:59 .... Molta - sęk puę :mrgreen:
sęk puę?
nie ferszteję
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Malta - cinq points. W pamięci z oglądanych Eurowizji pozostało mi głównie podawanie punktacji po francusku ;) :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

a teraz to ferszteję
Awatar użytkownika
Nathi

Dorian_Gray pisze: 18-12-2024 19:52:41 ja to nawet wiem, kto to Sanah
Absolutnie nie wiem kto to.

Smolika znam, Ralfpha znam tylko dlatego, że się z niego nabijają w internecie. Ale zupełnie nie znam jego muzyki, nie poznałbym głosu.

A Sanath totalnie znienzne z niczego.
Hekabe

Sanah to taka laska co śpiewa Słowackiegi Norwida pod wspólczesnego odbiorcę. Nawet daje radę i może dobrze, że nie pisze za dużo swoich tekstów. Widziałem bilety na jej koncerty po 400 czy 600 zł, więc się ceni.

Ralpha Kamińskiego lubię, po głosie poznałebym zawsze, jest pracowity, konsekwentny i utalentowany. Paszport "Polityki" dostał zasłużenie.
Ale tutaj miałem problem. Odkryłem na nowo oryginał Modern Talking i tego się nie da odzobaczyć. Mokasyny, pagony, solarka, błyszczyk na ustach, wielki napis NORA godny jakiegoś rapera i ten wszech obecny kicz na wypasie dla mas - ujęło mnie to, bo tam nie ma żadnego cudzysłowia. Tam po prost to tak było pomyślane.
A to czasy premiery Golfa II, gdzie szczyteme marzeń nie tylko nastolatków było BMW M3 (E30) 1985 - 1992, a większość cieszyła się jak mogłą kupic europejski samochód roku czyli Uno (w Polsce nie można zaś było kupić nic, bo to 2 lata po stanie wojennym).
Obrazek
Hekabe

Słuchajcie, znalazłem płytę z czasów, gdy CD było naprawdę na topie.
Jak sobie przypomniałem, że będąc szczylko-twinkiem skakałem przy tym jak opętany, to mi się taaaaki banan 🍌 robi na buzi.

Ktoś to pamiętam?
Mam oryginalne CD 😁 Możemy robić imprezkę.
A nie ma na Spoty. Jest za to radio:
https://open.spotify.com/episode/6rDxwS ... I9UHBLXQXA

Obrazek

https://youtu.be/DZ8PfXOV1fU?si=J7Jkz1n0_JnG_P61
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Hm, w tym czasie to ja już chyba usunąłem z głównego nurtu słuchania zespoły 4AD, bo zaczęły mi się wydawać zbyt rozrywkowe :D ;)
Hekabe

A ten alternatywny rock na granicy z jakimś gotykiem przeniknął też jakoś do Twojego wizerunku? Były choćby muśliny lub konronkowe rękawiczki do łokcia, a może gładkie czarne skóry i włos matowy mroczny i gładki a przy tym nielśniący (korzystam z okazji i wciąż poprawnej pisowni opcjonalnie rozdzielnej, bo od 01 stycznia 2025 już poprawnie nie będzie - po co komu ta reforma?)?

A Cocteau Twins bardzo, bardzo przyjemne, ale to na depresji pogłębienie, a nie do poskaknia.
Ale mogę z Tobą ponucić i porecytować:

Forty feet
Forty Franks
Fish fate
Fiss fate
Clean fish
Formidiable
Formidiable
Formidiable
Formidiable
Formidiable
Formidiable
Hekabe

Jejku, rozrywka dla tłumów w amfiteatrze w Weronie, gdzie na co dzień to prędzej operę mozna obejrzeć.

https://youtu.be/4ZjehGIO87I?si=B6RcNcZqjXcy-iQL&t=454

To tutaj :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Elfin pisze: 19-12-2024 22:58:12 A ten alternatywny rock na granicy z jakimś gotykiem przeniknął też jakoś do Twojego wizerunku? Były choćby muśliny lub konronkowe rękawiczki do łokcia, a może gładkie czarne skóry i włos matowy mroczny i gładki a przy tym nielśniący (korzystam z okazji i wciąż poprawnej pisowni opcjonalnie rozdzielnej, bo od 01 stycznia 2025 już poprawnie nie będzie - po co komu ta reforma?)?
Szczytem ekstrawagancji była u mnie różowa bluza :mrgreen:
(wbrew pozorom były czasy, kiedy taki kolor nie był sweet-popowy).
Hekabe

Teraz różowa to norma u chłopaka, i to właściwie każdy rodzaj różu, ale kiedyś to pewnie było przełamywanie Joe tylko kanonu ale i dobrego obyczaju.

Errata: "włos nie lśniący" miałem napisać z "nie" oddzielenia, a autokorekta już mi dokleiła , a ja przyklepałem. Głupia ja. 😡
Awatar użytkownika
Hebius

Nie chce mi się zakładać nowego tematu, wiec wrzucę tutaj.

Przez najbliższe cztery wieczory radiowa Trójka (PR3) będzie przypominać Tomasza Beksińskiego.

Obrazek
PR3 pisze:Tomasz Beksiński - idealny przewodnik po świecie muzyki, charyzmatyczny głos, z którym można spędzać samotne noce, a może dziennikarz, który jak nikt inny potrafił zaczarować radiową opowieścią? Mija 25 lat od jego śmierci, a dla wielu fanów jego zarejestrowany przed laty głos jest nieustająco ważny. Kim stał się dla słuchaczy, którzy nadal słuchają jego archiwalnych audycji? Mówimy o prawdziwym fenomenie.

Radiowa Trójka, w której Beksiński prowadził kilka audycji, w tym kultową "Trójkę pod księżycem", postanowiła zbliżyć się do tajemnicy dziennikarza i jego muzycznego uniwersum. Przygotowaliśmy cykl audycji, w których z jednej strony opowiadamy o Tomaszu Beksińskim, a z drugiej przypominamy słuchaczom Trójki jak brzmiał prowadząc programy w naszym studiu.

W poniedziałek, 23 grudnia, o godzinie 20 w "Klubie Trójki. Audiodokumencie" Anna Dudzińska zaprasza na spotkanie z Magdaleną Grzebałkowską, autorką książki "Beksińscy. Portret podwójny" i z Ireneuszem Białkiem, autorem reportażu radiowego "Romantycy muzyki rockowej". Zaczniemy od reportażu - powstałej w 2001 roku opowieści udało się zatrzymać opowieści Joanny, Grzegorza, Kuby, którzy, podobnie jak autor reportażu, postrzegają Tomasza Beksińskiego jako najważniejszego przewodnika po świecie muzyki. Reportaż otrzymał tytuł Radiowej Audycji Roku Programu Trzeciego Polskiego Radia.

We wtorek, 24 grudnia, o godz. 23 Jacek Hawryluk, wielki fan radiowej działalności Beksińskiego, spotka się z innymi fanami - Anetą Awtoniuk, Wiesławem Weissem, Tomaszem Szachowskim i Zbyszkiem Błasiakiem. To będzie wyjątkowa rozmowa o tym, jak audycje radiowe mogą zmieniać świat i realnie wpływać na życie słuchaczy i słuchaczek.

Zaś dwie świąteczne noce należeć będą do samego Tomasza Beksińskiego, którego oryginale audycje przypomnimy na antenie.

W środę, 25 grudnia, od północy dwugodzinna audycja z 25 grudnia 1992 roku, oparta na poezji Edgara Allana Poego i T.S. Eliota. Pojawią się m.in. wiersze "Annabel Lee", "Miasto w morzu" i "Próżni ludzie", a muzycznie Fields of the Nephilim, Closterkeller, The Doors, Camel i The Cure. Od godz. 2 dwugodzinna audycja z 27 listopada 1994 roku, nadana w dniu 36. urodzin autora. Będzie można usłyszeć m.in. Pink Floyd, The Who, Budgie i Petera Hammila.

W czwartek, 26 grudnia, od północy czterogodzinna audycja z 27 września 1998, poświęcona Zofii Beksińskiej, zmarłej kilka dni wcześniej matce autora. Posłuchamy muzyki takich zespołów, jak Camel, The Moody Blues, Fleetwood Mac czy Simon & Garfunkel.

To będzie prawdziwa magia radia!
Kto należy do rasy ludzkiej, ten chodzi do opery.
Świnie i psy nie słuchają opery.
Kto nie chodzi do opery, ten nie jest człowiekiem.
Hekabe

Wszystko jest na chomikuj.
Hekabe

Awatar użytkownika
jazzik

Mam wrażenie, że 3/4 legendy Tomasza to osoba Zdzisława + samobójcza śmierć. Słuchanie tych audycji po latach mnie żenuje. Nie czułam wówczas, że to jest takie "emo" na poziomie nastolatka, który właśnie poznał pojęcie Weltschmerzu i/lub liznął kilka cytatów z Schopenhauera.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Hebius pisze: 23-12-2024 14:24:35(...)

W środę, 25 grudnia, od północy dwugodzinna audycja z 25 grudnia 1992 roku, oparta na poezji Edgara Allana Poego i T.S. Eliota. Pojawią się m.in. wiersze "Annabel Lee", "Miasto w morzu" i "Próżni ludzie", a muzycznie Fields of the Nephilim, Closterkeller, The Doors, Camel i The Cure. Od godz. 2 dwugodzinna audycja z 27 listopada 1994 roku, nadana w dniu 36. urodzin autora. Będzie można usłyszeć m.in. Pink Floyd, The Who, Budgie i Petera Hammila.(...)
... a ja wczoraj wrzuciłem sobie do słuchania album grupy Camel: The Snow Goose z 1975 roku
Camel to grupa zaliczana do nurtu zwanego: rockiem progresywnym
ale Camel nie jest jakiś mocno progresywny i eksperymentujący jak na przykład Yes
melodie przyjemne, pastelowe ...

tutaj więcej o najpopularniejszych prog pockowych grupach:
https://hellomusictheory.com/learn/famo ... ock-bands/

ktoś na forum słucha tego typu muzyki jak ja?
Hekabe

Awatar użytkownika
mike

Awatar użytkownika
Dorian_Gray

rano trochę metalu leciało ... a teraz rock progresywny z Kanady

Rush - 2112: Overture / The Temples Of Syrinx / Discovery / Presentation / Oracle: The Dream / Soliloquy / Grand Finale
https://www.youtube.com/watch?v=w5jwxrTqoEA
ODPOWIEDZ