Gejowszczyzna książkowa.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Gejowszczyzna książkowa.

Mnie już odrzuca to prowokacyjne (?) pisanie "śm*erci i samob*jstwa". Nie można napisać normalnie po ludzku? :roll:
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Jak wspomniałem:
Czartogromski pisze: 01-04-2025 18:18:44 Oprę się perwersyjnej pokusie sprawdzenia, czy jest to równie katastrofalnie niedobre jak debiut autora. :twisted:
albowiem już samo połączenie wspomnianych "śm*erci i samob*jstwa" z tańcem i Barceloną sprawia, że wieje grozą (kto nie czytał poprzedniej książki, nie zrozumie w pełni). :mrgreen:

(A notka przygotowana zapewne z myślą o mediach społecznościowych, więc gwiazdki po to, żeby nie obcinało zasięgów).
Awatar użytkownika
Hebius

Eeee... Do maja przejdzie ci i jeszcze się pewnie skusisz :D

Tak, notka jest z FB i wydawca oszukiwał automaty od cenzury.
Awatar użytkownika
jazzik

marcin pisze: 01-04-2025 18:35:38 Mnie już odrzuca to prowokacyjne (?) pisanie "śm*erci i samob*jstwa". Nie można napisać normalnie po ludzku? :roll:
Niby można, ale wtedy wpis ma shadowbana na Facebooku, bo algorytm wychwyci te słowa i nie wyświetla się tak często a te wpisy marketingowe są pisane pod sociale właśnie.

Ma być miło, lekko i przyjemnie. Gdy ktoś pisze o wojnie na Ukrainie, wstawia zdjęcia zniszczonych budynków itd. to też ma shadowbana przez algorytm, że wstawia drastyczne treści. Twardoch na to ostatnio narzekał.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Awatar użytkownika
Hebius

Pomyślałem żeby sprawdzić autora. W fotkach na Instagramie ma pokój z tęczową flagą na drzwiach. I cieszył się, że były w zeszłym roku tłumy na marszu równości w Krakowie ("Jeszcze raz dzięki za wspaniałe wydarzenie, pełne fantastycznych ludzi - niezależnie od płci, orientacji, wieku, narodowości! Dziękuję wszystkim znajomym, którzy pojawili się na marszu! Miałem przyjemność pierwszy raz uczestniczyć w takim wydarzeniu i nie żałuję! Tak trzymać! Polska jest dla wszystkich, nie dla wybranej grupy! Liczba osób była wręcz oszałamiająca, co niesamowicie cieszy!"). I się pokazuje na najnowszych fotkach z ładnym chłopakiem. Więc chyba wrzucę to i do gejowszczyzny:

Poezja.
Być może także gejowska.

Obrazek
Adam Jaworski, Baśń o zwichnięciu stawu biodrowego (Biuro Literackie, 2025)
Adam Jaworski
Rocznik 1995. Poeta, arachnofil. Laureat projektu „Połów. Poetyckie debiuty 2024”. Pochodzi z Łysakowa pod Lublinem. Mieszka w Krakowie.

W debiutanckim tomie Adama Jaworskiego zwichnięciu ulega nie tylko tytułowe biodro, ale także sama baśń, język próbujący opowiedzieć o traumie i kolejne relacje, które deformuje straumatyzowana pamięć. Wiersze Jaworskiego, niczym obraz Andrzeja Kuliga na okładce, łączą erotyczne uwodzenie z bolesną koniecznością patrzenia na przemoc, która przeszywa codzienność męskiego podmiotu.

Autor z odwagą przedstawia obrazy przemocy, brutalność wsi i napięcia związane z tożsamością bohatera, który w kolejnych tryptykach i dyptykach negocjuje własne ocalenie przeciw roli ofiary. Język tej antybaśni jest zarazem poetycki i surowy, ujawniając bezkompromisowość w portretowaniu krzywdy i próby odzyskiwania siebie.

Baśń o zwichnięciu stawu biodrowego to przejmujący debiut poetycki, który zmusza czytelnika do konfrontacji z przemocą, pamięcią i mechanizmami wyparcia. Dzięki odwadze i literackiej świadomości autora książka staje się ważnym głosem, który prowokuje do rozmowy o męskości, tożsamości i wykluczeniach społecznych.
https://www.biuroliterackie.pl/biuletyn ... iodrowego/
Awatar użytkownika
Hebius

No i już jestem ciut mądrzejszy:
Adam Jaworski o debiutanckim tomie pisze:Tę książkę można próbować przeczytać jako gejowski posthorror, ponurą wiejską telenowelę, koszmarny sen o idolatrii, powieść flirtującą z chwytami literatury young adult czy też absurdalny apokryf heretyckiej ewangelii. Można też uczepić się jednej z najważniejszych dla tomu figur i pójść „ścieżką angelologiczną”, począwszy od spojrzenia w oczy rozsiane na skrzydłach wielu gatunków malachim czy też może – co jest jeszcze bardziej porywające – widzących kół rodem z Ezechiela, by skończyć na wizjerach zboczonego anioła stróża, kanalizującego pragnienie, innego z ważnych bohaterów mojej książki.
I próbka twórczości poetyckiej Adama Jaworskiego:
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Bełkot.
Ale co kto lubi.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

Podwójny komunikat "Pull up, Pull up" oznacza, że niebezpieczeństwo jest bardzo duże. Przed sygnałem "Pull up" pojawia się "Terrain ahead" ("Ziemia z przodu") - piloci słyszą te ostrzeżenia w słuchawkach, na tablicy przyrządów zapala się też lampka ostrzegawcza.
Spoko luz. Jak pisała Poetka "Niektórzy lubią poezję. Niektórzy – czyli nie wszyscy. Nawet nie większość wszystkich, ale mniejszość". A z tych co lubią nie wszyscy muszą wszystko rozumieć i lubić. Autor wygląda całkiem sympatycznie, więc cię rozgrzeszę w jego imieniu.
Awatar użytkownika
jazzik

Do Grabaża by się nadawał - on też tworzy takie nonsensowne teksty, może do Comy jeszcze, która po roku 2000 królowała w radiu, bo generalnie jest to poziom tekstów typu "herbata wzniosła krzyk u sąsiada", ale żeby to zaraz nazywać poezją? 🤔
Awatar użytkownika
Hebius

Na górze róże, na dole fiołki,
się o poezji mądrzyły kołki.

Cieszcie się, że macie jeszcze okazję obcować z prawdziwą poezją wyszłą spod prawdziwych paluszków i wyrosłą z bebechów prawdziwego poety, a nie z bezdusznym produktem AI.
Awatar użytkownika
bolevitch

tu chyba chodzi budowanie bluźnierczego, obrazoburczego, szokującego ciągu skojarzeń.. kiedyś czytałem wiersz... w Brulionie(?) o toi-toiach ustawionych dla uczestników mszy papieskiej, "aby nawet przy robieniu kupy nie zapomnieli o bogu" - i brzmi to sensowniej niż płynne przechodzenie od Smoleńska do seksu analnego z wykorzystaniem boźych jelit
Awatar użytkownika
Hebius

Aaa... że jelita kiełbasą... Dopiero teraz do mnie dotarło, o co chodzi poecie :D
Kupiłbym ten tomik poezji.
Awatar użytkownika
bolevitch

dodajmy, że to samolot z ludźmi wnika do bożych jelit jak mięso
mowa o zmartwychwstaniu - kiełbasę robi się na święta, święci w koszyczku
katastrofa była chyba tydzień po Wielkanocy

a Terrain ahead to sygnał mówiący, by jak najszybciej wybrać miejsce spustu?
ale może też być głosem sumienia ostrzegającym przed moralnym upadkiem...

Sam tytuł tomiku odnosi się oczywiście do biblijnej sceny walki Jakuba z aniołem
Gdy zaś wrócił i został sam jeden, ktoś zmagał się z nim aż do wschodu jutrzenki, a widząc, że nie może go pokonać, dotknął jego stawu biodrowego i wywichnął Jakubowi ten staw podczas zmagania się z nim.
Awatar użytkownika
jazzik

To ma być walka? Myślałam, że to jakiś kolejny wariant św. Sebastiana przebitego strzałami (mężczyzna jest związany, więc trudno tu o walkę) przez postać z Avatara. :D
Awatar użytkownika
bolevitch

możliwe, ze tytuł i okładka nie idą w parze
ODPOWIEDZ