Gejowszczyzna książkowa.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Gejowszczyzna książkowa.

Chyba warto zacząć już podawać grafików odpowiedzialnych za okładkę, bo za chwilę będzie pewnie można zacząć coraz częściej pisać: "AI to się tutaj nie popisało".
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

To jest już osobna sprawa, bo (bezpłatne? tanie?) AI zwyczajnie ma gust ujemny.
żmij
Forumowe Ciacho

Bardzo polecam "Ojczyznę moralnie czystą. Początki HIV w Polsce" Bartosza Żurawieckiego.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Bartosz Brzeziński: Skok do gwiazd. - Wydanie II poprawione. - Empik Selfpublishing, 2024.
Powieść gejowsko-sportowo-młodzieżowa. 16+, czyli kwalifikuje się do Young Adult.

Obrazek
Okładka: Maksym Czajkowski

Książka, która trafia tutaj w odwrotnej kolejności niż zwykle, bo najpierw wspominałem o niej w temacie To się czyta (czyli tutaj >>>> viewtopic.php?p=217108#p217108). Dzisiaj mam w ręku jej wydanie papierowe, a jest to wydanie drugie i – co ważne – poprawione. :D
Wygląda na to, że słuchający wersji dźwiękowej obcują z wydanie pierwszym niepoprawionym. Okazuje się redaktorskie niedoróbki w książkach dostrzegam nie tylko ja, no bo jednak ktoś dostrzegł je w tej książce i część z poprawił. Na czele z niedoróbką główną: Maurizio* (na ponad 600 stronach) jest już odmieniany! Wydaje się, że poprawek jest więcej, ale trudno na szybko zestawić tekst czytany z pisanym.

*
Pisałem:
Jedna z wpadek, które irytują przez cały czas słuchania: Mauricio - imię jednego z bohaterów. Autor miał do wyboru sporo łatwiejszych w odmianie imion, wybrał jednak to i pozostawił imię nieodmieniane. Tymczasem zwłaszcza autorzy literatury LGBT+ powinni mieć na uwadze, że np. formę „idę z Mauricio” należy zarezerwować dla osoby niebinarnej, a w przypadku cisgeja napisać „idę z Mauriciem”.
Awatar użytkownika
marcin

A ta taśmowa produkcja gejowskich young adult to w ogóle jest jeszcze tworzona przez człowieka, czy już bardziej przez AI (podobnie jak okładki tychże książek)?
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

Bartosz raczej jest człowiekiem.
autor w biogramie w Encyklopedii Fantastyki pisze:Jestem Bartek, znany w Internecie także jako Silver. Za pisanie zabrałem się w 2009 roku i od tego czasu staram się doskonalić własny styl i warsztat pisarski. Lubuję się w fantastyce oraz mitologii słowiańskiej, które przeplatam z romansem, choć i samym romansem nie pogardzę. Wierzę, że miłość można przedstawić w książkach na niezliczone sposoby! Uwielbiam tworzyć bohaterów, ich historie i zależności między innymi postaciami. Staram się, aby każde z moich opowiadań lub książek miało morał, niosło naukę i skłaniało do przemyśleń. W każdym z opowiadań znajdziecie reprezentację LGBTQ+, którą to społeczność wspieram!

W większości tekstów (a już na pewno w serii Szepty i Wilczy Gryz) ukryłem kilka symboli, nawiązań i sekretów, byś Ty, Drogi Czytelniku, miał z czytania dodatkową frajdę!

Prywatnie mam kota Oliwiera, zasłuchuję się we Florence + the Machine, wiernie wracam do Harry’ego Pottera i gram na konsolach.
https://encyklopediafantastyki.pl/index ... Brzeziński

A tu jego instagram i FB:
https://www.instagram.com/autor.bartosz.brzezinski
https://www.facebook.com/AutorBartoszBrzezinski
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Z ciekawości zacząłem inną książkę autora (młodzieżowe fantasy "Szepty - Chłopiec ze snów") i jest to lepsze od niektórych rzeczy autorstwa pracowitych autorek wydających papierowe książki w wydawnictwach.
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

... i okazuje się (co niestety jest spoilerem), że powyższa książka to pełnoprawna gejowszczyzna. A więc odhaczam:

Bartosz Brzezicki: Szepty. T. 1, Chłopiec ze snów. - Audiobook i e-book: EmpikGo, 2023.

Obrazek

Całkiem zgrabne młodzieżowe fantasy z wątkami mitologii jakby słowiańskiej, ale potraktowanej nie do końca poważnie; do tego szeptuchy, wiedźmy i czarownicy. Jak wspomniałem, samo umieszczenie tego tomu w gejowszczyźnie jest już spoilerem, bo opis i początkowe rozdziały tego nie zapowiadają.

A teraz następne 40 % spoilera:
Spoiler
Pierwszy gej w powieści bierze się stąd, że pewna wiedźma, rozczarowana mężczyznami, zapragnęła (zresztą szantażując pewnego czarodzieja) stworzyć mężczyznę idealnego. I tym ideałem miał być jej syn. Ale z magią trzeba ostrożnie - chłopak miał być miły dla pań i żadnej nigdy nie skrzywdzić, no i okazało się po latach, że w związku z tym jest gejem. :lol: :lol: :lol:
W kwestii gejowszczyzny można by jeszcze spoilerować, ale dla uzasadnienia wystarczy powyższe. :mrgreen:

Książka jest częścią cyklu, niestety autor nie zadbał, żeby wyraźnie oznaczyć kolejność części.
Awatar użytkownika
Hebius

Bartosz Brzeziński

Szepty
1. Chłopiec ze snów 2017
2. Klątwa Licha 2018
3. Rzeka życia 2022
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Aaaa, bo inne tytuły ("Pieśń Bałtyku", "Wilczy gryz") to inne cykle. Okładki dość podobne. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hebius

Ciekawe czym się różni New adult od Young adult - jeśli Czartogromski się skusi i przeczyta może nam wyjaśni.

New adult (tak gatunek opisał wydawca)

Martyna Petas, My kontra świat
Miłość, wstyd, gniew i cisza — wszystko boli bardziej, gdy dorastasz.

Te wakacje będą inne niż wszystkie. Nikt z Fantastycznej Czwórki nie jest już dzieckiem, a każdy z nich prowadzi własną wojnę z życiem, które właśnie wymyka się spod kontroli.

Aleks desperacko stara się utrzymać wizerunek porządnej dziewczyny, choć coraz częściej nie poznaje samej siebie.

Julia samotnie dźwiga ciężar sekretu, którym nie potrafi się z nikim podzielić.

Kacper próbuje zrozumieć uczucia, jakie budzi w nim przyjaciel z dzieciństwa.

Oliwia angażuje się w nową relację, choć wie, że zbudowała ją na kłamstwie.

W tym całym chaosie mają tylko siebie. Jednak czy to wystarczy, gdy cały świat wydaje się być przeciwko nim?

– Kacper. – Popatrzyła mu prosto w oczy. – Musisz mi coś obiecać.
– Hmm?
– Muszę mieć pewność, że kiedy już znajdziesz osobę, która będzie dla ciebie ważna, to kimkolwiek by ona była, zbudujesz z nią bazę z koców – oznajmiła, starając się nie bełkotać. – I na dowód masz wysłać mi zdjęcie, rozumiesz?
– Okej? – odparł Kacper, marszcząc brwi. – Dość specyficzna prośba, ale okej.
– Wiesz, o czym mówię – powiedziała, patrząc mu prosto w oczy. – Bądź sobą. Bo jesteś super.

15+
Obrazek

Wydawnictwo Novae Res,
Warszawa 2025
str. 306

Cena sugerowana przez wydawcę 39,99 zł

ISBN 978-83-8373-924-3
Data premiery: 2025-08-20
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Pachnie Kingiem.
On się lubuje w takich historiach gdzie dorośli często wspominają czasy gdy byli dziećmi.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Hebius pisze: 25-08-2025 16:23:11 Ciekawe czym się różni New adult od Young adult - jeśli Czartogromski się skusi i przeczyta może nam wyjaśni.

Data premiery: 2025-08-20
Nie wiem, czy renoma wydawcy wystarczy, by mnie skusić :mrgreen:

New adult - young adult
Sami wydawcy (zwłaszcza polscy) bardzo tu ostatnio mieszają, ale w uproszczeniu:
- young adult to literatura młodzieżowa, o i dla dorastającej młodzieży; siłą rzeczy zahacza czasem o problemy młodych dorosłych;
- new adult to literatura o i dla młodych osób dorosłych.

Oznaczenia wiekowe na książkach w praktyce nie są z powyższym ściśle związane; oznaczenie 16+ może mieć książka new adult (czyli dla dorosłych) ze względu na sceny erotyczne. W praktyce czytelniczej i zawodowej spotykam się z książkami, które są oznaczone 18+ ze względu na przemoc i seks, ale traktują o dorastającej młodzieży i przez nią są czytane.
Awatar użytkownika
marcin

I jakie praktyczne i prawne znaczenie ma oznaczenie na książce 18+? Pytam z ciekawości. Sprzedawca w empiku ma obowiązek zapytać o dowód jak kupujący nie wygląda na 18 lat?
Awatar użytkownika
Hebius

Myślę, że to raczej tylko podpowiedź dla rodziców - o ile są jeszcze rodzice kupujący nastoletnim dzieciom książki. Albo taka zakamuflowana zachęta dla samych nastoletnich czytelników. 18+ czyli bierz, bo momenty będą.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Nawet nie sprawdzałem, czy są jakieś szczegółowe przepisy na ten temat. Na pewno są w sprawie książek 3+ - jak przy zabawkach: książki z ruchomymi elementami muszą być oznaczone jako 3+ (i stosowny rysuneczek).

Pewne zobowiązania nakładają na wydawców ogólne przepisy o bezpieczeństwie produktów.

Z moich obserwacji wynika, że od jakiegoś czasu wydawcy są nadgorliwi (asekuracyjni?) w kwestii oznaczania 16+ / 18+ , gdy chodzi o seks i przemoc. Natomiast gdy tego elementu nie ma, bardzo chętnie zaniżają rekomendacje wiekowe w dół. No i dość powszechnie w książkach dla dzieci i młodzieży pojawiają się ostatnio trigger warnings.
Ostatnio zmieniony 26-08-2025 19:34:22 przez Czartogromski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

[A tu mi się wpis zdublował :oops: ]
Awatar użytkownika
Hebius

No cóż, to zaniżanie rekomendacji wiekowej w dół to było od dawna. Nasza Księgarnia wydała przecież "Dolinę Muminków w listopadzie" jako zwykłą książkę o Muminkach :D
Obrazek
ODPOWIEDZ