Hebius pisze: ↑09-02-2026 16:36:02 Wrzucę może tutaj.
Malin Szczęsne przepisało kilka lat temu rękopis pamiętnika publikowany w dwóch ostatnich numerach Repliki i udostępniło w sieci. Cały tekst można znaleźć na Substacku pod adresem:
Twój niewolnik (1913-1914)
https://rpsoss6596i.substack.com/p/boss ... -pamietnik
Na zachętę, bo momentami styl tego pamiętnika jest nieznośny i męczący w lekturze*:Marzę n. p. jak by to można urządzić, żebyś Ty spał, żebyś był głęboko uśpiony, a ażeby mimo tego był dzień, ażeby było jasno! Tak, ażebym ja mógł, znalazłszy się u Ciebie pod kołdrą, widzieć Twego powoli naprężającego się członka, brać go w usta, widzieć Twoje włosy między nogami i bez końca je całować. A dopiero potem chciałbym, ażebyś Ty obudziwszy się /czy też nibyto obudziwszy się/ sam przystąpił do swobodnego działania
Hebius pisze: ↑10-02-2026 23:47:52 Adres był w Replice, w tekście o queerze na Dolnym Śląsku, bo ten pamiętnik był na wystawi jako jeden z eksponatów.
Z ciekawości porównałem końcowy fragment, który na Substacku jest też sfotografowany. Takie jedno porównaniu to za mało, ale w tym akurat fragmencie transkrypcja z Repliki wydaje się mniej wierna.
W Replice zamiast naszego szczęścia jest własnego szczęścia.Przed mojemi oczyma stanęła Twoja postać z przed kilku lat. Słodko rozpamiętywałem przeżyte z Tobą chwile i wrażenia.
Lecz nie wróci już to, co minęło.
Ty sam potargałeś przędzę naszego szczęścia. Zrobiłeś to lekkomyślnie, zapomniałeś, że niszcząc tę przędzę, niszczysz to, co w życiu naszem było najistotniejszem. –
Taki drobiazg jak uwspółcześnienie pisowni pomijam.
Jeśli kogoś ten pamiętnik zainteresował, to w nowej Replice (nr 120) jest tekst z rozkminą, kim prawdopodobnie jest Stach z "Pamiętnika homoseksualisty". Czyli nawet jeśli to fikcyjne wyznanie, to bohater okazuje się prawdziwy.