Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Książki, ostatnie zakupy
"Poczwarki" powinny ci się spodobać.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- marcin
Zakupy i lektury urlopowe cz. II
Druga lektura urlopowa to Silos. Typowa fantastyka postapo, wadą tej gałęzi fantastyki jest mała oryginalność fabuł. Ale na urlop może być

Druga lektura urlopowa to Silos. Typowa fantastyka postapo, wadą tej gałęzi fantastyki jest mała oryginalność fabuł. Ale na urlop może być

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Czartogromski
- Kontakt:
Tylko że to jest w 3 tomach, masz tyle urlopu?
- marcin
Pierwszy tom przeczytałem i póki co średnio mam ochotę sięgać po pozostałe 

- marcin
Zakupy i lektury urlopowe cz. III
Kolejną książką przeczytaną na urlopie była "20:32" Mortki, wspominana już przez Ukeja. Niby temat oklepany (najazd ufoków na ziemię), ale autorowi udało się wycisnąć sporo nowego: akcję śledzimy nie z punktu widzenia ludzkości, ale paru osób (dwóch rodzin, można powiedzieć). Całość czyta się bardzo szybko (mi zajęło dwa dni, a konkretnie dwa wieczory i dwa posiedzenia w kołobrzeskiej kawiarni - nie wiem czy mówiłem, ale ja bardzo lubię czytać książkę w kawiarni). Ogólnie mogę polecić

Kolejną książką przeczytaną na urlopie była "20:32" Mortki, wspominana już przez Ukeja. Niby temat oklepany (najazd ufoków na ziemię), ale autorowi udało się wycisnąć sporo nowego: akcję śledzimy nie z punktu widzenia ludzkości, ale paru osób (dwóch rodzin, można powiedzieć). Całość czyta się bardzo szybko (mi zajęło dwa dni, a konkretnie dwa wieczory i dwa posiedzenia w kołobrzeskiej kawiarni - nie wiem czy mówiłem, ale ja bardzo lubię czytać książkę w kawiarni). Ogólnie mogę polecić

- uzytkownik_konta
To ja skorzystam z okazji, aby też jeszcze raz polecić - to jest przede wszystkim ciekawa koncepcja, jeśli nic innego - i chociażby z tego powodu warta zapoznania się. A że poza tym nie ma żadnych rażących niedociągnięć - fabuła jest skonstruowana poprawie, bohaterowie napisani dość dobrze, akcja wartka, styl akceptowalny - to może to być przyjemna lektura.
- Hebius
Ciekawa koncepcja, że akcję śledzimy nie z punktu widzenia ludzkości, ale paru osób? 

- uzytkownik_konta
Nie - z osadzeniem fabuły w Polsce, w bieżących warunkach. Z tego co pamiętam, kiedy pisałem o tej książce wcześniej, stwierdziłem że przypomina to prozę Kinga przeniesioną do Polski. I moim zdaniem było to ciekawe już z samej tej racji.
- marcin
A tak, słuszna obserwacja, że to taki King trochę w warunkach polskich.
- marcin
Zakupy i lektury urlopowe cz. IV
Przechodzę do książki od której nie mogłem się oderwać i przeczytałem w jeden dzień. Kończyłem w nocy w pensjonacie w Kołobrzegu gdy cały pensjonat spał
ale wiedziałem że nie zasnę, póki nie skończę. To "Dziwne obrazki" autorstwa Uketsu (to pseudonim).
Jest to japoński kryminał, w którym - zgodnie z tytułem - dużą role grają tytułowe obrazki. Dawno już żadna książka aż tak mnie nie wciągnęła. Trudno tu coś napisać, aby nie było spoilerów - zaczyna się tak, że japoński student natrafia na blog w sieci pisany przez młodego męża (jego żona spodziewa się dziecka). Chłopak opisuje kolejne etapy ciąży, zamieszcza też obrazki które jego żona (uzdolniona plastycznie) rysuje. Blog urywa się jednak w dziwny sposób, ostatni wpis jest dziwny, i studentowi nie daje to spokoju. Wraz z przyjacielem zaczynają studiować zamieszczone na blogu obrazki i zauważają w nich coś dziwnego...
Obrazki też są zamieszczone, więc czytelnik może również czytając próbować rozwiązać zagadkę.
Bardzo polecam!

Przechodzę do książki od której nie mogłem się oderwać i przeczytałem w jeden dzień. Kończyłem w nocy w pensjonacie w Kołobrzegu gdy cały pensjonat spał

Jest to japoński kryminał, w którym - zgodnie z tytułem - dużą role grają tytułowe obrazki. Dawno już żadna książka aż tak mnie nie wciągnęła. Trudno tu coś napisać, aby nie było spoilerów - zaczyna się tak, że japoński student natrafia na blog w sieci pisany przez młodego męża (jego żona spodziewa się dziecka). Chłopak opisuje kolejne etapy ciąży, zamieszcza też obrazki które jego żona (uzdolniona plastycznie) rysuje. Blog urywa się jednak w dziwny sposób, ostatni wpis jest dziwny, i studentowi nie daje to spokoju. Wraz z przyjacielem zaczynają studiować zamieszczone na blogu obrazki i zauważają w nich coś dziwnego...
Obrazki też są zamieszczone, więc czytelnik może również czytając próbować rozwiązać zagadkę.
Bardzo polecam!

- Hebius

Jest w zestawie kilka dobrych tytułów, które można kupić tanio, jeśli ktoś jeszcze ich nie miał.
SUMMER BOOK FEST
https://www.znak.com.pl/s/kiermasz

- marcin
A ja załapałem sie na festiwal książek i światła w Ostrołęce. O matko co to było za kuriozum. Np. stoisko miała Poczta Polska ze swoim typowym książkowym repertuarem 

- Hebius
Super atrakcja
Mnie ten kiermasz Znaku oczywiście skusił, ale o swoim upadku
napiszę po odbiorze paczki. Jakiś paczkomat nieimpostowy będę miał okazję przy okazji przetestować, bo darmowa dostawa była do... nie sprawdzę.... Automat GLS... Czy ktoś już korzystał z Automatów GLS?

Mnie ten kiermasz Znaku oczywiście skusił, ale o swoim upadku

- Czartogromski
- Kontakt:
- Hebius

Przechodziłem obok kilka razy (bo po drodze do amfiteatru jeden mam) i z wierchu bardzo toto podobne do paczkomatów InPostu, a jeśli wierzyć informacjom obsługa wygląda prawie identycznie.

- Hebius
Automat paczkowy w obsłudze (jeśli chodzi o odbiór przesyłek) jest nawet prostszy od paczkomatu. Wpisujemy na ekraniku kod z smsa (ewentualnie skanując kod QR) i to wszystko.
A jeśli chodzi o nabytki:
Z sympatii dla autora i dla zainteresowania tematem:

Krzysztof Tomasik, Homolobby. Aktorzy II RP
Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2025
A jeśli chodzi o nabytki:
Z sympatii dla autora i dla zainteresowania tematem:

Krzysztof Tomasik, Homolobby. Aktorzy II RP
Wydawnictwo Krytyki Politycznej, 2025

- Czartogromski
- Kontakt:
Ciekawe, czy doczeka się przeczytania. Teraz powinieneś podarować bibliotece, a potem wypożyczyć. Te z biblioteki czytasz wszystkie 

- Hebius

ale w bibliotece muszę się spieszyć (już mi dwa tytuły, które miałem odłożone do przeczytania kiedyś tam, wypadły z katalogu), a z tymi domowymi w ogóle
Pozycja numer dwa z wakacyjnego zamówienia to zaległa gejowszczyzna (z racji osoby autora, w tekście raczej tego nie będzie widać) tłumaczona przez Dorotę Kozińską, czyli podwójna zachęta:

Robert Byron, Europa w zwierciadle
Wydawnictwo Próby, 2020
O tytule było swego czasu całkiem sporo na Dwójce (PR2)
https://www.polskieradio.pl/8/404/Artyk ... ad-utworem
https://www.polskieradio.pl/8/2222/Arty ... -w-podrozy
&
https://polskieradio24.pl/artykul/26861 ... zce-byrona

- Hebius
Do kompletu (mam Kłamcę jeszcze z wydania Fabryki Słów)

Jakub Ćwiek i... nie wiem, jak ten tytuł zapisywać
Cyngiel niebios
Kłamca
ostatni
Zbiorowa tricksteria (SQN, 2024)
I jeszcze sobie dorzuciłem po taniości (bo lubię pisanie Ćwieka)

Jakub Ćwiek, Dreszcz (SQN, 2023) - to już jest chyba zekranizowane nawet

Jakub Ćwiek i... nie wiem, jak ten tytuł zapisywać
Cyngiel niebios
Kłamca
ostatni
Zbiorowa tricksteria (SQN, 2024)
I jeszcze sobie dorzuciłem po taniości (bo lubię pisanie Ćwieka)

Jakub Ćwiek, Dreszcz (SQN, 2023) - to już jest chyba zekranizowane nawet

- Hebius
Ktoś gdzieś to chwalił (Etgar Keret może?), nie pamiętam kto, ani gdzie, ale zostało mi w pamięci dobre wrażenie i się skusiłem

Iddo Gefen, Jerozolimska plaża (Znak, 2023)
przekład Anna Halbersztat
zbiór opowiadań
CDN

Iddo Gefen, Jerozolimska plaża (Znak, 2023)
przekład Anna Halbersztat
zbiór opowiadań
CDN