Teraz oglądam "Dracula A.D. 1972". I właśnie była ciekawa scena - sługa Draculi domaga się mocy i nieśmiertelności, czyli również chce być wampirem. W tym celu Dracula oczywiście musi go ukąsić, co w końcu robi. I tutaj się robi ciekawie, bo to ugryzienie nie jest pokazane. Dlaczego? Prawdopodobnie dlatego, że ukąszenie ma tutaj wydźwięk erotyczny. W całej serii pokazano wiele ukąszeń kobiety przez mężczyznę, zdarzały się chyba ukąszenia mężczyzny przez kobietę, ale nie przypominam sobie ukąszenia "jednopłciowego" (choć to muszę jeszcze sprawdzić).
Edycja: drugie ukąszenie męsko-męskie nie zostało pokazane.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
No, nam na studiach pani na zajęciach z filmu pokazywała fragmenty "Nosferatu – symfonia grozy" Murnaua i też mówiła o homoseksualnych interpretacjach Draculi. Potem oglądałem ten film w całości i faktycznie coś w tym jest. Młody atrakcyjny gość przybywa do samotnie mieszkającego gościa a ten wpija mu się w szyję.
Od razu przypominają się sytuacje, gdy starsze ciotki atakują młodych chłopaków w saunach, na plażach itp.
No, Murnau zresztą sam był gejem.
Ale właśnie w tych produkcjach Hammera ten homoseksualizm jest wymazywany. Muszę wreszcie przeczytać powieść Stokera i zobaczyć, czy tam coś jest.
Od razu przypominają się sytuacje, gdy starsze ciotki atakują młodych chłopaków w saunach, na plażach itp.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Nie wiem czemu, ale wolę europejskich albo inaczej, nieamerykańskich organistów, bo ci z Ameryki mają jakąś dziwną manierę grania, taką "amerykańską", nie umiem tego opisać. Europejczycy grają jakoś bardziej klasycznie, co mi również bardziej odpowiada.
Kwestia bardziej budownictwa organowego. Po prostu w Ameryce najczęściej słychać organy teatralne, czyli w stylu amerykańskim, jakich się w europie nie buduje. Mają wiele głosów, które w europie nie istnieją nawet w 1 egzemplarzu. Dla porównania Amerykański organista Balint Carlosi w Connecticut improwizuje na organach w stylu baroku niemieckiego na temat ,,Ein feste burg" (,,Warownym grodem") czyli hymnu reformacji autorstwa Martina Lutra https://youtu.be/iN20PPw0z8s
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II