Jak będę miał możliwość to zrobię
W ten weekend znów bardziej jestem na urządzeniu mobilnym.
Pewnego rodzaju protoplastą tych krojów dostosowanych do e-papieru był Bitstream Charter autorstwa Matthew Cartera. Miał powstać na potrzeby drukarek ale nim powstał de facto przestał być pytrzebny. W 1992 firma Bitstream podarowała krój za darmo X Consortium czyli de facto społeczności międzynarodowej.
Moje credo dyskusyjne:
1. Należy dyskutować poprzez merytoryczne argumenty, a nie odniesienia do osoby rozmówcy.
2. Ten powinien szukać argumentów na poparcie swych racji, kto coś twierdzi, a nie ten kto temu zaprzecza.
3. Należy domniemywać dobrą wolę.
Ja osobiście mam trochę sentymentu do starych podręczników akademickich składanych antykwami klasycystycznymi. Lubię oglądać te kroje ale użytkowo wolę Minion/Garamond/Palatino.
Moje credo dyskusyjne:
1. Należy dyskutować poprzez merytoryczne argumenty, a nie odniesienia do osoby rozmówcy.
2. Ten powinien szukać argumentów na poparcie swych racji, kto coś twierdzi, a nie ten kto temu zaprzecza.
Einband: Giebelhausen
Printed in Germany
Copr. 1941 by Der Propyläen-Verlag G. m. b. H., Berlin
Książka należała do poprzednich właścicieli naszego domu, dziadek przed wojną studiował filozofię, więc się jej nie pozbył. Ja, w przeciwieństwie do niego, słabo znam niemiecki, więc nigdy jej nie czytałam.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Bardzo ładne przykłady. Gorąco zachęcam do pochwalenia się kolejnymi ciekawymi przykładami szaty edytorskiej.
Moje credo dyskusyjne:
Pamiętam. Krój konkursowy i ładny. Ktoś zarzucał podobieństwo do jakiegoś innego. Z tym krojem mam taki problem, że jest niedostępny. Nie można go tak ot pobrać.
Moje credo dyskusyjne:
viewtopic.php?p=170960#p170960
Nie jest tragicznie ale były pomyłki pisarskie a ponadto nie zostawia się jednoliterowych słów na końcu wersów. Wygląda na to, że dzielenie wyrazów też nie zostało włączone. Ogółem dałoby się to zrobić o wiele lepiej.
Moje credo dyskusyjne:
Biorąc jednak pod uwagę znaczenie tego dokumentu, sieroty to doprawdy skandal. Poza tym interpunkcja nie jest na najwyższym poziomie, ale rozumiem że wynika to z konwencji - polskie akty prawne ogólnie cechują się okropną interpunkcją, która często dodatkowo zaciemnia znaczenie poszczególnych zdań. Podobno jest to zabieg celowy, wynikający z przyjęcia nieco innej roli interpunkcji w aktach prawnych - w rzeczywistości, mam wrażenie, efekt jest gorszy od zamierzonego - pojawiają się wątpliwości co do wykładni tam, gdzie - gdyby interpunkcję zastosowano prawidłowo - by ich nie było.
Ja już zupełnie zatraciłem umiejętność odręcznego pisania.
Moje credo dyskusyjne:
Które fonty według was, pasowały by do miniaturek na youtube? Używałem trochę Celandine, ale mam wrażenie, że on pasuje bardziej do gier o tematyce średniowiecznej/fantasy opartego na średniowieczu
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
A tak na serio, trudno by było to określić w oderwaniu od dwóch kwestii:
tematyki kanału (ja znam, ale ja inni mogą nie wiedzieć) oraz tego, jak ty tę tematykę definiujesz (bo to, co widzimy, nie zawsze musi być docelowym, zamierzonym przez twórcę stanem);
otoczenia, tj. chociażby tego, jak cała identyfikacja tego przedsięwzięcia ma wyglądać (o czym ma świadczyć).
Przyjacielu, udostępniłem link do mojego kanału na forum
Ale mogę się rozpisać
1. Kanał o grach, miniaturki robione według schematu: screen z gry, moje zdjęcie, 3 napisy (nazwa gry + ,,z Bladym", numer odcinka i słowo/wyrażenie mające zwrócić uwagę na jakiś szczegół na screenie w tle) do tego jedna lub kilka czerwonych strzałek, przykład:
Spoiler
Tutaj jest Open Sans
2. Kanał o książkach, na razie jeszcze brak sprecyzowanego stylu miniaturek
A, i dobrze by było jakby font był dostępny w bezpłatnej wersji canva
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Jak się zapatrujecie na krój Apolonia użyty na tej stronie?
Moje credo dyskusyjne:
No właśnie mam bardzo mieszanie odczucia co do tego kroju z wielu względów. Z jednej strony widać nawiązanie do zacnych projektów jak Antykwa Półtawskiego, a z drugiej strony jak patrzę na teksty z tym krojem to nie czyta mi się ich dobrze. Doceniam wkład pracy autora ale nie jestem entuzjastą.
Moje credo dyskusyjne:
No właśnie te mieszane uczucia wynikają też z tego, że niczego grubego konkretnie nie mogę jej zarzucić ale do mnie nie przemawia.
A tak na marginesie to jeszcze doprecyzuję, że mamy tu na ekranie 2 kroje: Apolonia (szeryfowy) i ApoloniaNova (bezszeryfowy). Oba autorstwa dr. Tomasza Wełny.
Moje credo dyskusyjne: