A tu ciekawostka (choć może nie dla Hebiusa, który ma już jedną płytę z głosem tego pana):
Tytuł raczej żartobliwy, bo Michael Spyers jest baritenorem (czyli może śpiewać i tenorem, i barytonem).
Magdalena Łoś* w dzisiejszym poranku zaprezentowała w jego wykonaniu bardzo efektowną arię En butte aux fureurs de l'orage: https://www.youtube.com/watch?v=YBgETgtCxJo
*Szczęśliwie jeszcze nie wszystkie niedzielne poranki okupują panowie Dębski & Furtak.
Tak, zastanawiałem się nad zakupem CD (na pana zwrócili w radiu uwagę już przy albumie Baritenor), bo ładny repertuar.
Ale chwilowo chyba będę musiał się z tym wstrzymać*.
* Bo jak się sypie, to wszystko co się da. We wtorek mamy spotkanie wspólnoty - podmyte fundamenty bloku w jednym miejscu zaczęły pękać po remoncie kanalizacji deszczowej (co ma być oczywiście czystym przypadkiem) - w zeszłym roku kasa z funduszu poszła na naprawę, a teraz coś słyszałem, że ten remont został spieprzony.
Mój blok to tak właściwie dwa połączone budynki i problemy są z tym drugim, więc jakby co raczej w katastrofie budowlanej nie zginę. Ale finansowo po kieszeni mnie trzepnie.
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
Prowadzi Marcin Majchrowski
Georg Friedrich Händel Tolomeo re d’Egitto – opera w trzech aktach HWV 25 [retransmisja]
Festiwal Katowice Kultura Natura 2023 „Pejzaż” – koncert zespołu Il Pomo d’Oro pod dyrekcją Francesca Cortiego, soliści: Jakub Józef Orliński – kontratenor (Tolomeo), Giuseppina Bridelli – mezzosopran (Elisa), Mélissa Petit – sopran (Seleuce), Andrea Mastroni – bas (Araspe), Paul-Antoine Bénos-Djian – kontratenor (Alessandro) [Katowice, 11.05.2023]
Było zadziwiająco chłodno na tym retransmitowanym koncercie. Ile razy publiczność zaklaskała po ładniejszych ariach? Ze dwa w sumie?
Na stronie NOSPRu są fajne podkasty - polecam do odsłuchu:
- rozmowa z Jakubem Józefem Orlińskim (w przerwie koncertu)
- esej autorstwa Doroty Kozińskiej poświęcony programowi koncertu
Czartogromski pisze: ↑18-05-2023 17:38:45
Bym chciał, skąd wiedziałeś?
Tym razem pewnie będzie trochę dłużej.
I musisz mi wybrać ładne zdjęcie na okładkę. Myślałem, że wykorzystam coś z NOSPR-u, co wrzucili na FB ale tam nic ciekawego nie było.
Kontratenor Nicolò Balducci (mamy z Hebiusem jego płytę) ma wszelkie warunki, nie tylko głosowe, by zadomowić się na naszym opiniotwórczym i intelektualnym forum Tak przynajmniej wynika z tego, co czasem pojawia się na FB.
W Opéra Orchestre National w Montpellier wystawienie opery Sartoria "L'Orfeo". Reżyseruje Philippe Jaroussky. Mnie zastanowiło, czy to wystawienie to nie rodzaj zemsty kontratenora na tenorach*. To zdjęcie (sympatycznego skądinąd) tenora Zacharego Wildera pokazuje, że niewykluczone.
Dopisek: ten drugi to Kangmin Justin Kim, kontratenor, więc moja teoria zemsty na tenorach się chwieje
Ale tenorzy chyba lubią takie przebieranki. Marcela Beekmana obserwuje na FB i on się zawsze chwali, gdy ma okazję wystąpić jako szykowna dojrzałą kobieta