Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Książki, ostatnie zakupy
Skończyly mi sie lektury na wakacjach
Na szczęscie Bonito dziala sprawnie. I paczkomaty w Augustowie też
Na szczęscie Bonito dziala sprawnie. I paczkomaty w Augustowie też
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Dorian_Gray
"Książka Podróżnicza" Fryka
myślałem, ze to cieńsze będzie ...
a to cegła ponad 400 stron
myślałem, ze to cieńsze będzie ...
a to cegła ponad 400 stron
- Czartogromski
- Kontakt:
Nie wiem, czy już zauważyłeś, ale to dopiero pierwszy tom
- Dorian_Gray
- Walpurg
Dzisiaj wśród autorów wyłącznie krakowscy profesorzy, w tym dwaj niestety nieżyjący.
- Jacek Baluch, Powiedz coś po czesku! - znany bohemista, niegdyś ambasador RP w Czechach, jeden z największych po Szymborskiej twórców limeryków w Krakowie, i zmarły niedawno profesor UJ w formie haseł opowiada o języku czeskim, o tym, dlaczego nas śmieszy, jak go wymawiać, jakie pułapki czekają na nas, gdy myślimy, że rozumiemy jakieś słowo a ono znaczy coś zupełnie innego. Fajna lekka forma choć podbudowana wyjaśnieniami językoznawczymi i dająca sporo wiedzy o Czechach i Czechach (ha, ha, o państwie i ludziach). Obowiązkowa lektura dla czechofilów!
- Paweł Dybel, Nieświadome na scenie. Witkacy i psychoanaliza - trochę bałem się i miałem opory przed kupieniem tej książki, bo czytałem już książkę tego autora i była nie do przejścia, w sensie strasznie zmanierowanego języka. Tym razem jest ok, język zrozumiały i treść ekscytująca.
- Henryk Markiewicz, Pisma ostatnie - zapowiedź książki i spis treści znalazłem bodaj w niedzielę, gdy zmarła Maria Janion, a tam m. in. tytuł "Amica Janion, amica Szczuka, sed..." (to oczywiście odwołanie do słynnego zdania Arystotelesa: Amicus Plato, sed magis amica veritas - Platon przyjacielem, ale większą przyjaciółką jest mi prawda) - było dla mnie oczywiste, że to jakiś rozrachunek z dwoma tomami wywiadu rzeki Kazimiery Szczuki z prof. Janion (książką skandalicznie złą! - recenzowałem ją dla Homików i ówczesny naczelny poprosił mnie o wycięcie kilku akapitów, żeby nie dobijać tej pozycji zupełnie). No i nie pomyliłem się. Markiewicz na 7 stronach wytyka błędy faktograficzne obu paniom Wspominam o tym, bo to jest coś, co w Markiewiczu do końca zachwycało. Gdy inni robili dobre miny, on zawsze potrafił wykazać w tekście błędy, niekonsekwencje i braki warsztatu czy niedostatki logiki. Podczas gdy zmorą humanistyki są recenzje pisane "po sympatii", Markiewicz potrafił publicznie sprowadzić do parteru nawet swoich dawnych studentów a dzisiaj profesorów na UJ: tak było, gdy w Tekstach Drugich wprost napisał, że nowy poemat Miłosza jest zupełnie niezrozumiały a tłumaczenia młodszych kolegów nie bronią się, albo gdy lansowaną kolejnymi tomami tzw. kulturową teorię literatury uznał za bełkot. No i ten gruby tom to właśnie takie polemiki, ostre, ale zawsze podparte solidnymi argumentami i niewyobrażalną erudycją autora.
No i kilka pocztówek oraz zakładek - stały prezent od Universitas.
- Jacek Baluch, Powiedz coś po czesku! - znany bohemista, niegdyś ambasador RP w Czechach, jeden z największych po Szymborskiej twórców limeryków w Krakowie, i zmarły niedawno profesor UJ w formie haseł opowiada o języku czeskim, o tym, dlaczego nas śmieszy, jak go wymawiać, jakie pułapki czekają na nas, gdy myślimy, że rozumiemy jakieś słowo a ono znaczy coś zupełnie innego. Fajna lekka forma choć podbudowana wyjaśnieniami językoznawczymi i dająca sporo wiedzy o Czechach i Czechach (ha, ha, o państwie i ludziach). Obowiązkowa lektura dla czechofilów!
- Paweł Dybel, Nieświadome na scenie. Witkacy i psychoanaliza - trochę bałem się i miałem opory przed kupieniem tej książki, bo czytałem już książkę tego autora i była nie do przejścia, w sensie strasznie zmanierowanego języka. Tym razem jest ok, język zrozumiały i treść ekscytująca.
- Henryk Markiewicz, Pisma ostatnie - zapowiedź książki i spis treści znalazłem bodaj w niedzielę, gdy zmarła Maria Janion, a tam m. in. tytuł "Amica Janion, amica Szczuka, sed..." (to oczywiście odwołanie do słynnego zdania Arystotelesa: Amicus Plato, sed magis amica veritas - Platon przyjacielem, ale większą przyjaciółką jest mi prawda) - było dla mnie oczywiste, że to jakiś rozrachunek z dwoma tomami wywiadu rzeki Kazimiery Szczuki z prof. Janion (książką skandalicznie złą! - recenzowałem ją dla Homików i ówczesny naczelny poprosił mnie o wycięcie kilku akapitów, żeby nie dobijać tej pozycji zupełnie). No i nie pomyliłem się. Markiewicz na 7 stronach wytyka błędy faktograficzne obu paniom Wspominam o tym, bo to jest coś, co w Markiewiczu do końca zachwycało. Gdy inni robili dobre miny, on zawsze potrafił wykazać w tekście błędy, niekonsekwencje i braki warsztatu czy niedostatki logiki. Podczas gdy zmorą humanistyki są recenzje pisane "po sympatii", Markiewicz potrafił publicznie sprowadzić do parteru nawet swoich dawnych studentów a dzisiaj profesorów na UJ: tak było, gdy w Tekstach Drugich wprost napisał, że nowy poemat Miłosza jest zupełnie niezrozumiały a tłumaczenia młodszych kolegów nie bronią się, albo gdy lansowaną kolejnymi tomami tzw. kulturową teorię literatury uznał za bełkot. No i ten gruby tom to właśnie takie polemiki, ostre, ale zawsze podparte solidnymi argumentami i niewyobrażalną erudycją autora.
No i kilka pocztówek oraz zakładek - stały prezent od Universitas.
- Walpurg
- Ryziński R., Moje życie jest moje - książka chwalona, tematyka ekscytująca, więc postanowiłem sprawdzić i przeczytać.
- Heger H., Mężczyźni z różowym trójkątem - gdzieś mi umknęła ta pozycja wcześniej a bardzo chciałem ją mieć i przeczytać.
- Środa M., Obcy, inny, wykluczony - obszerna formatowo i i gruba pozycja, wydaje się solidną książką filozoficzną o tematyce bardzo nam bliskiej. Nie mogę się doczekać lektury.
- marcin
Historia kina, wyd. Arkady
Rzecz z tej samej serii co kupiona już dawno "Historia sztuki"
Rzecz z tej samej serii co kupiona już dawno "Historia sztuki"
(William Blake)
(William Blake)
- jazzik
Historia kina a na okładce Al Pacino jako Michael Corleone.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- marcin
Klasyka SF z Rebisu tak mi sie podoba, ze zakupilem tez zestaw klasyki z Vespera
(William Blake)
(William Blake)
- marcin
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Kto tłumaczył tego Drakulę?
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Ło matko i córko Marcin sie chyba starzeje, bo zaczyna czytać książki, które ja też znam*. Od dawna.
*Z wyjątkiem "Amityville".
- marcin
Jakoś ostatnio klasyka podoba mi się bardziej, niż nowości Może to faktycznie objaw starości
@Hebius
Magdalena Moltzan-Małkowska
@Hebius
Magdalena Moltzan-Małkowska
(William Blake)
(William Blake)
- Czarek90
Och, zastanawiam się nad książką Magdaleny Środy! Przeglądałem niedawno spis treści.Walpurg pisze: ↑30-08-2020 08:50:32
- Ryziński R., Moje życie jest moje - książka chwalona, tematyka ekscytująca, więc postanowiłem sprawdzić i przeczytać.
- Heger H., Mężczyźni z różowym trójkątem - gdzieś mi umknęła ta pozycja wcześniej a bardzo chciałem ją mieć i przeczytać.
- Środa M., Obcy, inny, wykluczony - obszerna formatowo i i gruba pozycja, wydaje się solidną książką filozoficzną o tematyce bardzo nam bliskiej. Nie mogę się doczekać lektury.
Daj, proszę, znać, jak Twoje wrażenia! (Wtedy i ja w nią zainwestuję!).
- jazzik
"Mężczyźni z różowym trójkątem" byli swego czasu do pobrania za darmo ze strony, chyba, KPH.
Planuję przeczytać "Moje życie jest moje".
Planuję przeczytać "Moje życie jest moje".
- Czarek90
Na marginesie "Mojego życia (...)" Ryziński zabiera się teraz za książkę o Akcji Hiacynt.
Widziałem gdzieś dwa dni temu na którymś jego profilu w SoMe,
że szuka jeszcze jakichś materiałów.
Widziałem gdzieś dwa dni temu na którymś jego profilu w SoMe,
że szuka jeszcze jakichś materiałów.
- jazzik
Po materiały, to by trzeba było, jak sądzę, udać się na przetrzepanie chatek dawnych ubeków, daczy poetki Kiszczakowej itd.
Dla mnie to jest cholernie intrygujące, co się stało z tymi materiałami i czy ktoś nadal tym gra w charakterze haków. Np. Stonoga coś pobąkiwał, że dowiedział się od pewnego starego ubeka o teczce Kaczyńskiego, pochodzącej z akcji Hiacynt, ale nic poza tym napomknięciem nie upublicznił.
Dla mnie to jest cholernie intrygujące, co się stało z tymi materiałami i czy ktoś nadal tym gra w charakterze haków. Np. Stonoga coś pobąkiwał, że dowiedział się od pewnego starego ubeka o teczce Kaczyńskiego, pochodzącej z akcji Hiacynt, ale nic poza tym napomknięciem nie upublicznił.
- Czarek90
Ryziński grzebie w IPNie. Niekoniecznie w "różowych teczkach". Jak czytałem jego "Foucaulta", to pisał, że długo starał się tam na coś trafić, aż poprosił o zbiór dokumentów z kategorii "homoseksualizm". Być może dotarł przy okazji do innych tematów. I tak po nitce, po nitce... Zobaczymy. Choć przyznaję osobiście, że nie przepadam za jego stylem pisania i tym "gdybaniem" przekraczającym stopień dopuszczalności ... "gdybania"
- marcin
Zakupiłem "Listy" Tolkiena
Nowość Zysku, wydanie przepiękne. Wreszcie Zysk nauczył się, jak ładnie wydawać książki. Cała ich tolkienistyka jest pięknie wydana
Nowość Zysku, wydanie przepiękne. Wreszcie Zysk nauczył się, jak ładnie wydawać książki. Cała ich tolkienistyka jest pięknie wydana
(William Blake)
(William Blake)
Z tematu wydzielono nowy wątek Aseksualność. Czy to czwarta orientacja? >>>
Post marcina, od którego się zaczęło:
W tym wątku kontynuujemy rozmowy o Książkach i ostatnich zakupach.
Post marcina, od którego się zaczęło:
W tym wątku kontynuujemy rozmowy o Książkach i ostatnich zakupach.