To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: To się czyta
Ku własnemu zaskoczeniu wciągnęło mnie
E.M. Forster, Maurycy
Przy okazji okazało się, że jednak pamiętałem z poprzedniej lektury powieści mniej, niż mi się zdawało.
E.M. Forster, Maurycy
Przy okazji okazało się, że jednak pamiętałem z poprzedniej lektury powieści mniej, niż mi się zdawało.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
Czytam Kosmos Sagana
Dobrze się czyta, choć Błękitna kropka tegoż autora była lepsza (a może bardziej mi się podobało, bo tam było mnóstwo zdjęć, a tu malutko)
Dobrze się czyta, choć Błękitna kropka tegoż autora była lepsza (a może bardziej mi się podobało, bo tam było mnóstwo zdjęć, a tu malutko)
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Poległem kiedyś na Kontakcie i raczej już do tego autora nie wrócę.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
Błękitną kropkę mogę śmiało polecić.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
W kętrzyńskich bibliotekach maja tylko Kontakt. Może. Bo niestety elektroniczny katalog, z którego korzystają, jest wiarygodny jedynie w kwestii nieposiadanych pozycji.
- Czartogromski
- Kontakt:
Mój znajomy, na marginesie lektury angielskich Muminków, zastanawia się, czy Muminki miały bieżącą wodę.
W angielskiej "Zimie" stworek z krzaczastymi brwiami mieszka pod zlewem. W polskiej wersji Radamsa mieszka pod kuchenną szafką. Ja osobiście nie przypominam sobie, żeby Tata Muminka miał jakieś kłopoty z hydroforem, więc....?
W angielskiej "Zimie" stworek z krzaczastymi brwiami mieszka pod zlewem. W polskiej wersji Radamsa mieszka pod kuchenną szafką. Ja osobiście nie przypominam sobie, żeby Tata Muminka miał jakieś kłopoty z hydroforem, więc....?
- Hebius
Interesujące zagadnienie
Na planie domu (tom w Dolinie Muminków) na parterze obok kuchni jest duża łazienka. I wydaje mi się, że w tym modelu domu Muminków zrobionym przez Tove jest zlew pod oknem w kuchni.
Na planie domu (tom w Dolinie Muminków) na parterze obok kuchni jest duża łazienka. I wydaje mi się, że w tym modelu domu Muminków zrobionym przez Tove jest zlew pod oknem w kuchni.
- bolevitch
- Hebius
Ja tak szczerze powiedziawszy nie przepadam za jego sposobem pisania. Za każdym razem, gdy sięgam po którąś z jego powieści mam nadzieje, że wreszcie wszystko zrozumiem i się zachwycę stylem Forstera tak, jak mnie zachwycają jego fabuły.
- Czartogromski
- Kontakt:
Właśnie doczytałem:
Marcin Szczygielski: Weronika i zombie
Czyli "Kłamczucha" 40 lat później. Książka Musierowicz jest zbyt znana, by podobieństwo było przypadkowe, zwłaszcza że tu i ówdzie można znaleźć odniesienia (nie nazwę tego aluzjami, bo chyba nie o to autorowi chodziło). W każdym razie książka o kilka długości lepsza do tego, co dzisiaj pisze Szacowna Klasyczka. I, co ważne, dziejąca się w realnym świecie, a nie w odgrodzonej od prawdziwego świata Dolinie Borejków. Miłe, że Szczygielski sam zaprojektował okładkę i wyklejki, szkoda, że nie poważył się na jakieś ilustracje.
Marcin Szczygielski: Weronika i zombie
Czyli "Kłamczucha" 40 lat później. Książka Musierowicz jest zbyt znana, by podobieństwo było przypadkowe, zwłaszcza że tu i ówdzie można znaleźć odniesienia (nie nazwę tego aluzjami, bo chyba nie o to autorowi chodziło). W każdym razie książka o kilka długości lepsza do tego, co dzisiaj pisze Szacowna Klasyczka. I, co ważne, dziejąca się w realnym świecie, a nie w odgrodzonej od prawdziwego świata Dolinie Borejków. Miłe, że Szczygielski sam zaprojektował okładkę i wyklejki, szkoda, że nie poważył się na jakieś ilustracje.
- Czartogromski
- Kontakt:
- Czartogromski
- Kontakt:
- Hebius
A ilustracje czyje?
- Czartogromski
- Kontakt:
Ja bym chciał, żeby były Raczkowskiego
Ale z drugiej strony to niekoniecznie honor znaleźć się w tej książce, w której niektórym kazusom towarzyszą przykładowe ilustracje.
A przy okazji: lektura jednego z fragmentów sprawiła mi pewną przyjemność Bohaterowi fragmentu pewnie też, bo to jednak spore osiągnięcie być podręcznikowym przykładem plagiatora w podręczniku dla studentów
Ale z drugiej strony to niekoniecznie honor znaleźć się w tej książce, w której niektórym kazusom towarzyszą przykładowe ilustracje.
A przy okazji: lektura jednego z fragmentów sprawiła mi pewną przyjemność Bohaterowi fragmentu pewnie też, bo to jednak spore osiągnięcie być podręcznikowym przykładem plagiatora w podręczniku dla studentów
- mare
W koncu mialem troche czasu i lyknalem "poklatkowa rewolucje". Ksiazka autora "slepowidzenia", wiec oczekiwania mialem spore i zostalem zaspokojony Jedna tylko niescislosc: podobno misja nie ma wyznaczonego konca, poki nie dostana rozkazu z Ziemi. W takim razie po co eliminowac ludzi? Skoro nie ma punktu koncowego, nie mozna tez okreslic ze na takim czy innym etapie, ilus tam powinno odpasc. Wrecz odwrotnie: w takich przypadkach, im wiecej ludzi na pokladzie, tym wieksze szanse, ze misja faktycznie bedzie nieskonczona, bo nigdy nie zabraknie zalogi.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- Czartogromski
- Kontakt:
Aleksandra Korczak: Czy to takie smutne? Muminki i śmierć. W: Śmierć w literaturze dziecięcej i młodzieżowej.
- Hebius
I dowiedziałeś się czegoś nowego?
- Czartogromski
- Kontakt:
Hmmm... Powiedzmy, ze dowiedziałem się, jako po naukowemu zapisać to, co i tak wiem
- Hebius
Eeee... To słabo (albo może to ja jestem słaby?). A ja znalazłem dla siebie coś całkowicie odkrywczego. Tyle razy czytałem Dolinę Muminków w listopadzie, a nigdy do głowy mi nie przyszło, że wuj Truj umarł
I teraz wrócą Muminki do domu i znajda chatę wysprzątaną na błysk... i rozkładające się zwłoki w szafie
I teraz wrócą Muminki do domu i znajda chatę wysprzątaną na błysk... i rozkładające się zwłoki w szafie
- Czartogromski
- Kontakt: