Kętrzyn - duchowa stolica forumowiczów
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Baltazar221
Re: Kętrzyn - duchowa stolica forumowiczów
Nowe, nowe, im ten miś je droższy tym nasze 20%...
Stare by dali, jeszcze by za długo wytrzymały...
Trza se było ten słupek lub coś innego wziąć (uratować przed zniszczeniem) i jako wystrój wnętrz użyć.
Stare by dali, jeszcze by za długo wytrzymały...
Trza se było ten słupek lub coś innego wziąć (uratować przed zniszczeniem) i jako wystrój wnętrz użyć.
- Hebius
W albumie kolejowym mam 260 zdjęć, ale może wszystkich wrzucał nie będę, choć każde jedno równie udane, ciekawe i zajmujące. Niestety wiem, ze towarzystwo teraz słabe i by pewnie nie przebrnęło przez nadmiar tego dobra.

Ulica Chopina - kawałek od strony miasta przed przejazdem kolejowym

Przejazd już jest zrobiony. Z tydzień fachowcom to zajęło, albo i dłużej.

Torów jest jak widać tyle, co przez ulicę.
Ulica Chopina - kawałek od strony miasta przed przejazdem kolejowym
Przejazd już jest zrobiony. Z tydzień fachowcom to zajęło, albo i dłużej.
Torów jest jak widać tyle, co przez ulicę.

- Baltazar221
Nie no qrwa, sorry. Ty se jaja robisz? Te trzy zdj. mają cokolwiek odzwierciedlać?
I drobna uwaga. Mniej nieba w zdj., w których chcesz jakąś treść przekazać. Niebo w XII w. było takie samo ja tera. Po co je fotografować?
I drobna uwaga. Mniej nieba w zdj., w których chcesz jakąś treść przekazać. Niebo w XII w. było takie samo ja tera. Po co je fotografować?
- Hebius
Jak wspominałem - mosty kolejowe na Gubrze już są wyremontowane. Na kawałku torowiska, który dziś przeszedłem (2-3 kilometry), jest tych mostów sztuk trzy.

Pierwszy.

Drugi.
Tu jeszcze będą umacniać brzegi Gubra kamieniami.

O, tak teraz się umacnia. Siatka metalowa (nierdzewna?) i kamienie, a pod spodem jakaś włóknina czy coś w ten deseń.

Mój kościół parafialny św. Jerzego, gotycki, obronny. Jak ktoś nie wie i jedzie koleją, zawsze myśli, że to kętrzyński zamek.

Trzeci most jest już kawałek za miastem.
Pierwszy.
Drugi.
Tu jeszcze będą umacniać brzegi Gubra kamieniami.
O, tak teraz się umacnia. Siatka metalowa (nierdzewna?) i kamienie, a pod spodem jakaś włóknina czy coś w ten deseń.
Mój kościół parafialny św. Jerzego, gotycki, obronny. Jak ktoś nie wie i jedzie koleją, zawsze myśli, że to kętrzyński zamek.
Trzeci most jest już kawałek za miastem.

- Hebius
No i cóż, do tego najdalszego mostu jakaś młodzież zdążyła się już dobrać.

- Hebius
A torowisko na całym kawałku który przeszedłem prezentuje mniej więcej taki stan:

Miejscami było ryte sporo poniżej poziomu tłucznia (do pół metra).

Miejscami jest jeszcze stary tłuczeń.

Miejscami tłuczeń jest zgarnięty.

A tutaj macham z pozdrowieniami dla forumowiczów.
Miejscami było ryte sporo poniżej poziomu tłucznia (do pół metra).
Miejscami jest jeszcze stary tłuczeń.
Miejscami tłuczeń jest zgarnięty.
A tutaj macham z pozdrowieniami dla forumowiczów.

- Yoda
Prorosyjskie malunki w Kętrzynie
Co za czasy...

"Filozofowie rozmaicie tylko interpretowali świat; idzie jednak o to, aby go zmienić." - K.Marks
"Cała dotychczasowa historia była historią walk klasowych" - F.Engels
"Cała dotychczasowa historia była historią walk klasowych" - F.Engels
- Hebius
Baltazar221 pisze: ↑17-08-2025 21:55:42 Nie no qrwa, sorry. Ty se jaja robisz? Te trzy zdj. mają cokolwiek odzwierciedlać?
Musi być niebo, żeby zdjęcie było ładne!

Jeśli chodzi o ilość - dostałeś trochę więcej fotek z których widać, że jeszcze zostało trochę do zrobienia.

- Baltazar221
Nie, no spoko. Miło spojrzeć, choć z tym - młodzież dobrała się do najdalszego mostu....
Dobrała się..., tylko go osprejowali. To dziś standard. Taką młodzież wyprodukowaliśmy, czy raczej wyprodukowali na zachodzie, a ona tylko ściągnęła te zachowania, wiync co się przejmować. Przeca to zachód nadaje pewne konwenanse, zachowania, to my (nasza młodzież) je tylko przejmujemy.
I co do zdj. Nie, nie musi tam być tyle nieba. Serio, bez nieba będzie to zdj. żadne?
Dobrała się..., tylko go osprejowali. To dziś standard. Taką młodzież wyprodukowaliśmy, czy raczej wyprodukowali na zachodzie, a ona tylko ściągnęła te zachowania, wiync co się przejmować. Przeca to zachód nadaje pewne konwenanse, zachowania, to my (nasza młodzież) je tylko przejmujemy.
I co do zdj. Nie, nie musi tam być tyle nieba. Serio, bez nieba będzie to zdj. żadne?
- Hebius
Mamy Baltazarze po prostu inne, odmienne gusta i względem facetów, którzy nas pociągają i zdjęć z niebem
Co do tego remontu - pewnie dużo jest zrobione w ziemi, jakieś kable pokładzione, odwodnienie porobione, umocnienia nasypów i inne rzeczy, których się nie widzi, ale są.

Co do tego remontu - pewnie dużo jest zrobione w ziemi, jakieś kable pokładzione, odwodnienie porobione, umocnienia nasypów i inne rzeczy, których się nie widzi, ale są.

- Baltazar221
Darek, opanuj się. Piszemy tu o linii kolejowej, nie o mięśniakach, czy ich wyglądzie. Robisz zdj. linii kolejowej, nie mięśniaków wałęsających się wokół niej, poszukujących złomu (młodzi złomiarze sa piękni, to osobna kwestia).
Nadal uważam, że niebo w XIII w. było takie samo jak dziś. To po co go tyle w zdj. ma być? Co ono ma, w sensie treści, wnieść do zdj.?
Nadal uważam, że niebo w XIII w. było takie samo jak dziś. To po co go tyle w zdj. ma być? Co ono ma, w sensie treści, wnieść do zdj.?
- marcin
Dokładnie tak jest. Przy tego typu inwestycjach najpierw prowadzi się prace ziemne, przekłada instalacje i tak dalej. I tutaj najczęściej są opóźnienia bo w terenie jest powiedzmy jakiś kabel czy rura której nie ma na planach (a takie sytuacje są nagminne przy tego typu remontach) i trzeba wstrzymać prace, ustalić co to jest i tak dalej. Samo układanie podkładów i szyn idzie wbrew pozorom szybko.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- jazzik
W tym na cześć Kadyrowa.

świaszczyca utwierdziła mnie w przekonaniu, że ten cały panslawizm, "jedność Słowian" itp. pachnie Rosją.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
Nie wiadomo do końca, kto to malował, bo autorzy chyba niezbyt pewnie posługiwali się cyrylicą. Ten most był zawsze obsprejmiony przez kibolstwo. Nie wykluczone - a nawet całkiem pewne -, że mam u siebie jakichś fanów Bąkiewicza i Brauna, którzy oficjalnie może się z tym poparciem nie bardzo obnoszą, ale do mazania w miejscach, gdzie ich nikt nie przyłapie, są pierwsi.

- marcin
A czy w Kętrzynie są latem turyści? Z jednej strony miasto zabytki ma, z drugiej brak jezior a wiadomo że głównie po to ludzie jeżdżą na Mazury...
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Hebius
Bywają, głównie przejazdem (zwiedzający Świętą Lipkę albo/i Wilczy Szaniec), ale bywają. Nawet niedawno jakąś parę emerytów, która chciała coś zjeść lepszego, odesłałem do Zajazdu pod Zamkiem zrewolucjonizowanego kiedyś przez Gesslerową. A jezioro z miejską plażą (bezpłatny dojazd miejską komunikacją elektrycznym taborem) od niedawna mamy - ale to kawałek od Kętrzyna.

- marcin
Ale to chyba nie masz na myśli tej kałuży gdzie byliśmy?
Jeziorko, chyba tak to wtedy określiłeś.

- Hebius
Przecież napisałem, że kawałek od Kętrzyna.
Jezioro Mój (niem. Moy - See)

7 km od miasta to raczej niedaleko.

W plażę władowano sporo unijnej kasy, nawet WC jest.
Jezioro Mój (niem. Moy - See)

7 km od miasta to raczej niedaleko.

W plażę władowano sporo unijnej kasy, nawet WC jest.

- marcin
Ładne to jezioro, a jakie ma wymiary? Duże jest?
- Hebius
Powierzchnia 1,163 km² (116,3 ha)
Wymiary
• max długość 2,3 km
• max szerokość 1,0 km
Głębokość
• maksymalna 4,1 m
Rowerem dwa lata temu całe objechałem - to jest ładna okolica. I jak widać bardzo blisko do Gierłoży czyli Wilczego Szańca.
Plażę widać po lewej. Nie jest duża, ale porządnie zagospodarowana. Tutaj są chyba zdjęcia jeszcze sprzed otwarcia obiektu:
https://mazury24.eu/galerie/atrakcje-tu ... o-moj,2489
Wymiary
• max długość 2,3 km
• max szerokość 1,0 km
Głębokość
• maksymalna 4,1 m
Rowerem dwa lata temu całe objechałem - to jest ładna okolica. I jak widać bardzo blisko do Gierłoży czyli Wilczego Szańca.
Plażę widać po lewej. Nie jest duża, ale porządnie zagospodarowana. Tutaj są chyba zdjęcia jeszcze sprzed otwarcia obiektu:
https://mazury24.eu/galerie/atrakcje-tu ... o-moj,2489