To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Re: To się czyta
@Bolevitch Chyba chodzi o pokazanie że nie być to śmierć ito symbolizuje ta czaszka
- bolevitch
nie, to raczej nieznajomość sztuki. w Hamlecie jest scena, pod koniec, w której tytułowa postać trzyma czaszkę wykopaną właśnie z grobu, ale tam nie ma tego monologu.
- bolevitch
nie w teatrze, tylko w memach w internecie etc czy podobnych rysunkach
- Walpurg
Nie, ale to faktycznie jakiś taki mem, że jak Hamlet i "Być albo nie być" to musi trzymać czaszkę. I to ma miejsce nie w teatrach, ale na plakatach czy scenkach filmowych, kabaretowych i innych mających przywołać "Hamleta". W teatrze nigdy czegoś takiego nie widziałem, a kilka "Hamletów" zdarzyło mi się zobaczyć.
Hamlet faktycznie trzyma czaszkę, ale wspomina wtedy swojego dawnego piastuna ("biedny Yorick").
Hamlet faktycznie trzyma czaszkę, ale wspomina wtedy swojego dawnego piastuna ("biedny Yorick").
- Walpurg
Dzisiaj Hamlet kojarzy się już inaczej, przynajmniej oglądającym telewizję:
- Hamlecie, jak twoje zdrowie?
- Kaszel suchy czy mokry? Oto jest pytanie!
- Teraz nie musisz znać odpowiedzi na nie.
- Hamlecie, jak twoje zdrowie?
- Kaszel suchy czy mokry? Oto jest pytanie!
- Teraz nie musisz znać odpowiedzi na nie.
To jest na czasie. Na co mu znać jaki kaszel czy cokolwiek. I tak kowid.
- Hebius
HAMLET
O rany, jak ciemno!
Co stanie się ze mną?
Onegdaj zmarł tato -
ojczyma mam za to
I zmartwień mam nawał,
bo drania to kawał.
Lecz cóż to za zjawa
ponura i krwawa
po zamku się pęta?
DUCH KRÓLA
zjawia się
Już mnie nie pamiętasz?
Tatusia, szantrapo?!
HAMLET
O rany, to papo!
DUCH KRÓLA
Nie papo - duch jego
z powietrza pustego.
HAMLET
Dlaczegóż to, duchu,
zażywasz dziś ruchu?
DUCH KRÓLA
Bo muszę wyjawić, nim kury zapieją,
straszliwe cierpienia, co w duchu szaleją.
Twój ojczym i stryjo, a brat mój - ropucha -
gdym kimał, trucizny mi nalał do ucha.
HAMLET
Trucizny? A skądżeż, tatusiu, to wiecie?
DUCH KRÓLA
Bom zaraz na tamtym obudził się świecie.
I tak mnie ten oprych zakopał w grób wąski,
by zaraz z królową połączyć się w związki
i tronu używać z występną niewiastą!
HAMLET
Tfu! Swołocz, łachudra, śmierdzące plugastwo!
Kur pieje.
DUCH KRÓLA
Kur zapiał. Dla duchów to rodzaj budzika.
Pamiętaj o zemście! Ja muszę już znikać.
Znika z odgłosem.
HAMLET
Ha! W zemście po dziurki się będę zanurzać!
O, stryjku szarpany! O, twarz twoja kurza!
Lecz któż to tu zmierza?... To w bieli Ofelia,
co profil ma cudny jak rżnięta kamelia.
A tutaj masz resztę zwięzłego streszczenie
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
Głowy bym nie dał, ale zdaje mi się, że w LO "przerabialiśmy" Hamleta
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hermes
Ja omawiałem Makbeta w liceum, Hamleta nie
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Achim
Jest chyba jeden dramat Szekspira do wyboru.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- Achim
„ Jeszcze kocham…. Zapiski intymne „ Anny Świrszczyńskiej
Tomik zapisków Poetki, opatrzony wstępem , zakończeniem i przypiskami Wioletty Bojdy to kolejny powrót trochę zapomnianej Autorki do krwiobiegu literackiego. Najpierw Maria Peszek zaśpiewała „ Sukę „ , potem Monika Borzym wydała fantastyczną płytę „ Jestem przestrzeń „pod egidą Muzeum Powstania Warszawskiego.
„ Jeszcze kocham „ to zapiski prywatne, intymne, ukazujące szczęście miłosne i spełnienie erotyczne Pisarki jako dojrzałej już kobiety. Uczucie było skryte, bo partner był żonaty i dla świata zewnętrznego pozostawali jedynie przyjaciółmi . Bolało to Autorkę, ale zakończyć związku nie potrafiła. Józef był dla Niej także oparciem w sprawach codziennych, bytowych . Świrszczyńska docenia ten aspekt związku, po jego śmierci napisze, że zmarły kochanek był także Jej najlepszym przyjacielem. W życiu codziennym Pisarka potrzebowała bowiem wsparcia nieustannie, obarczona rodziną, opuszczona przez męża, zajęta chałturami pisała nieustannie o zapomogi i pożyczki. Z drugiej strony Świrszczyńska jawi się jako prekursorka nowej kobiecości : wegetarianka, biegaczka, kobieta niezależna finansowo, wygłaszająca już w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku swoje feministyczne poglądy. Miłosz nazwał Ją „ Telimeną wyzwoloną” i myślę, że Jej poezja mogłaby stać mottem aktualnych ruchów kobiecych. |
Tomik zapisków Poetki, opatrzony wstępem , zakończeniem i przypiskami Wioletty Bojdy to kolejny powrót trochę zapomnianej Autorki do krwiobiegu literackiego. Najpierw Maria Peszek zaśpiewała „ Sukę „ , potem Monika Borzym wydała fantastyczną płytę „ Jestem przestrzeń „pod egidą Muzeum Powstania Warszawskiego.
„ Jeszcze kocham „ to zapiski prywatne, intymne, ukazujące szczęście miłosne i spełnienie erotyczne Pisarki jako dojrzałej już kobiety. Uczucie było skryte, bo partner był żonaty i dla świata zewnętrznego pozostawali jedynie przyjaciółmi . Bolało to Autorkę, ale zakończyć związku nie potrafiła. Józef był dla Niej także oparciem w sprawach codziennych, bytowych . Świrszczyńska docenia ten aspekt związku, po jego śmierci napisze, że zmarły kochanek był także Jej najlepszym przyjacielem. W życiu codziennym Pisarka potrzebowała bowiem wsparcia nieustannie, obarczona rodziną, opuszczona przez męża, zajęta chałturami pisała nieustannie o zapomogi i pożyczki. Z drugiej strony Świrszczyńska jawi się jako prekursorka nowej kobiecości : wegetarianka, biegaczka, kobieta niezależna finansowo, wygłaszająca już w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku swoje feministyczne poglądy. Miłosz nazwał Ją „ Telimeną wyzwoloną” i myślę, że Jej poezja mogłaby stać mottem aktualnych ruchów kobiecych. |
- Walpurg
Bardzo niedoceniona. Wróciła, choć i tak za słabo, chyba dopiero po książce Czesława Miłosza o Świrszczyńskiej "Jakiegoż to gościa mieliśmy".
- Achim
Wróci mocniej, bo Jej poezja bardzo współgra z tym, co się teraz w Pl dzieje.
- Czartogromski
- Kontakt:
Fejsbuk przypomniał mi, że 9 lat temu pojawiło się się polskie tłumaczenie "Finneganów trenu" Joyce'a. Nie powiem, żebym od tego czasu bardzo zbliżył się do końca , ale podczytuję sobie od czasu do czasu. I dzisiaj, kiedy wziąłem książkę do ręki, zobaczyłem, że mam tam zaznaczony cytacik, którego na forum chyba nie sprzedałem dotąd. Więc sprzedaję, zamieniwszy na formę słownikową dla łatwiejszego wykorzystania
łachy spermanentnie plamione relaksacją
Ostatnio zmieniony 31-01-2021 19:53:37 przez Czartogromski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Walpurg
O!
Jak ładnie to przetłumaczone!
Jak ładnie to przetłumaczone!
- marcin
A ja czytam Wichry Diuny
Kolejna część Diuny, i nadal mi się podoba, i nadal nie mam dość
Kolejna część Diuny, i nadal mi się podoba, i nadal nie mam dość
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Dorian_Gray