O. Gitkiewicz: Nie zdążę
Świetny reportaż o wykluczeniu komunikacyjnym. Uświadomiłem sobie, jak ja bardzo za oczywistość przyjmuję, że wyjdę z domu i mam samochód, tramwaje, autobusy, koleje i niedaleko lotnisko. A jak bardzo to dla wielu osób nie jest oczywiste.
Książkę powinien też przeczytać Shane, co to uważa, że wolny rynek wszystko załatwi.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
G. Kopiec: Eksperyment
Cóż, w końcu nawet najlepsze wydawnictwo musi zawieść.
Spoilery:
Spoiler
Pomysł fabularny jest świetny (pisarze horrorów porywają swoich fanów, aby np. sprawdzić, czy jak opisał w swojej książce obcięcie nogi i człowiek się nie wykrwawił, to czy w rzeczywistości faktycznie tak jest. Jesli człowiek jednak umrze, to wiadomo, że trzeba powieść skorygować), zupełnie niepotrzebnie jednak dodał autor kolejne pomysły (cały wątek z żyjącym Lovecraftem to pomyłka).
Literacko też jest to dość średnie.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Obiecałem sobie, że «Most Ikara» kupię, kiedy cena spadnie poniżej 20 zł lub ściągnę z chomikowa. Już kilka razy cena spadła do 20,5 zł, ale jakoś mentalnie nie mogę się przełamać, bo inne lektury czekają i nie chce mi się pieniędzy wydawać na ten chłam.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Dezorientacje. Antologia polskiej literatury queer
Pierwsze wrazenie: ladnie wydane, ze smakiem, nawet tasiemka-zakladka pod kolor (fioletowa). Mimo ze to 1000 stron i twarda oprawa to jest zaskakujaco lekka i dobrze trzyma sie w dloniach
A w tomie tak rozni autorzy jak Adam Mickiewicz czy Mikolaj Milcke. Sa przypisy pokazujace dana rzecz w kontekscie i duza bibliografia.
Ostatnio zmieniony 22-09-2021 18:13:57 przez marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślałem, że w rocznicowym roku będzie wznowienie, ale nic z tego. Od dawna chciałem mieć, zakupiłem na allegro zatem (oczywiście najpierw się upewniłem, czy nie ma pieczątek itp., a samą książkę odebrałem osobiście )