NIEDAWNO zacząłem pisać muzykę!

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antypapież
Kontakt:

NIEDAWNO zacząłem pisać muzykę!

Nie mam nic wspólnego z muzyką za wyjątkiem tego, że zawsze słyszałem, że mam dobry słuch - np. z łatwością łapałem akcent języków obcych. Potrafiłem też nucić, śpiewać bez fałszu, choć głos zupełnie przeciętny, nic ciekawego. Nie potrafię grać na żadnym instrumencie, nie umiem czytać nut, nie obsługuję programów do tworzenia muzy.

Zaczęło się od niezwykle intensywnego snu po grzybkach, ale nie halucynogennych, a normalnym suplemencie - soplówce jeżowatej, jednym z najczęściej sprzedawanych produktów w kategorii suple na alledrogo. Brałem też inne suplementy: olejek CBD, ashwagandha, witamina b6. Sny naprawdę intensywne, vivid dreams.

W fazie REM zobaczyłem żołnierzy wsiadających do samolotu wojskowego, transportowca. Śpiewali tę samą melodię, rozbrzmiewała mi w głowie, grała ją orkiestra wojskowa, tempo coraz większe, narastanie - coraz głośniej i potężniej z dochodzeniem nowych instrumentów. Doskonale pamiętałem tę melodię po wybudzeniu, więc włączyłem lapka, odpaliłem dyktafon i zacząłem śpiewać. Zapomniałem o tym wydarzeniu na kilka miesięcy.

Ale to się powtórzyło: przyśnił mi się młody, przystojny Azjata na basenie, w majtkach: patrzył na mnie, zbliżyliśmy się, całowaliśmy, kochaliśmy. W tle tej sceny rozbrzmiewała delikatna melodia. Po wybudzeniu również zapisałem swoje nucenie. Po prostu "lalala" - nic więcej.

Tym razem zapytałem groka, co mogę z tym zrobić. Kazał mi wrzucić, wyekstrahował nuty. Opisałem dokładnie obydwa sny, napisałem, jak wyobrażam sobie te melodie, co jest dla mnie ważne. Napisał prompta dla "suno". Na początek wystarczyła bezpłatna wersja. Obydwie aranżacje wyszły doskonale, dokładnie, jak mi się śniły: marsz wojskowy i delikatna, nostalgiczna nuta miłosna.

Czekałem na kolejne sny - nie nadchodziły. W końcu się wściekłem i powiedziałem: nie śnią ci się melodie, to sobie, kurwa, je napisz. Zacząłem śpiewać, nucić. Zauważyłem, że z łatwością buduję w głowie proste, ale chwytliwe melodie. Są proste, ale nie są to przypadkowe nuty.

Co ważne, kazałem różnym modelom AI dokładnie sprawdzić, czy to nie plagiaty, "jakieś zasłyszane melodie", co zasugerowała mi pewna wredna, agresywna, nienawistna, podła ciota, poznana kiedyś przez blog cwelik. "Bądź spokojny, to jest Twoje" - taki był wyrok modeli.

Moje melodie są bardzo proste, ale mają wspólny rdzeń.
Co jest dla mnie ważne? Że podobnie jak moje teksty literackie, czy nawet wpisy na blogu, opowiadają o mnie. Można na ich podstawie wiele o mnie powiedzieć: o mojej wrażliwości, delikatności, kruchości, ostrożnej nadziei, chęci, by iść naprzód, mimo wszystko. Te melodie nie kłamią: są jak ja: czasem nieporadne, ale autentyczne. No i dlatego je sobie piszę na boku i uważam, że mają jakąś tam wartość. Może wykorzystam je jako podkład do pokazu moich fot, może podzielę się nimi z wszystkimi czterema czytelnikami mojego bloga. A może odtworzą je na moim pogrzebie?
Mój blog o parkowych dresiarzach i lujach: tenautentyczny.blogspot.com
Awatar użytkownika
Hebius

Re: NIEDAWNO zacząłem pisać muzykę!

Masz już czterech czytelników bloga? Sporo, jak na start w maju.
Obrazek
Awatar użytkownika
antypapież
Kontakt:

Heh, może masz rację.

Obawiam się, że czasy blogów to zamierzchła przeszłość. Obecnie uczę się CapCut'a, czyli chińskiego programu do tworzenia tiktoków. Niestety, to tam są ludzie. Napiszę więcej tekstów, spróbuję promować się w sieci własnymi siłami. Jeżeli okaże się to zbyt trudne, a obawiam się, że tak - zacznę płakać dziadowi, że ja jestem od pisania, nie od social mediów - to dziś oddzielna branża - i że powinienem skupić się właśnie na pisaniu. A oznacza to, że należy wyłożyć kasę na kogoś, kto zajmie się promocją.

Tracę czas na technikalia, zamiast pisać, a właściwie pisać i uczyć się pisania, bo to niezwykle trudna sztuka. Chcę po prostu przekazać ludziom swoje przeżycia, te prawdziwe. Mam ich mnóstwo do opowiedzenia. To historie od 1998 r. - daty mojego wejścia do pedalskiego parku - do 2014 (cezura różnie interpretowana - w wymiarze osobistym, jak i technologicznym). Przełom wieków, mileniów.
Awatar użytkownika
Yoda

Ja na Suno z AI stworzyłem parę kawałków muzycznych, ale są one w większości mocno specyficzne, hermetyczne i tylko osoba znająca moje towarzystwo wiele lat byłaby w stanie skumać kontekst tych melodii :D

Choć dwie z nich są w miarę uniwersalne:

Niedokończona Opowieść o Chmurze
Kotangens i jego kotomstwo
"Filozofowie rozmaicie tylko interpretowali świat; idzie jednak o to, aby go zmienić." - K.Marks

"Cała dotychczasowa historia była historią walk klasowych" - F.Engels
Awatar użytkownika
antypapież
Kontakt:

Czy posiadasz wykształcenie muzyczne, uczyłeś się, miałeś coś wspólnego z muzyką? To utwory na wysokim poziomie, moje nie mają podjazdu...
Awatar użytkownika
Yoda

Nie, moje wykształcenie jest ścisłe, techniczne :D Ja tylko dobrałem styl muzyki przy pomocy Suno (ta apka całkiem fajnie generuje różne style muzyczne), no i trochę wspomagałem się AI przy szlifowaniu tekstu.
"Filozofowie rozmaicie tylko interpretowali świat; idzie jednak o to, aby go zmienić." - K.Marks

"Cała dotychczasowa historia była historią walk klasowych" - F.Engels
Awatar użytkownika
antypapież
Kontakt:

Ach, rozumiem. Ja Suno używam jedynie do aranżacji. Ma wpisane: Strictly follow user's original melody. Oczywiście zawsze w jakimś procencie Suno będzie chciało wygładzić melodię, dlatego suwak weirdness jest przesunięty do zera a audio influence 100%. Aranżacja to aranżacja, zmienia melodię i tekst w utwór. Wiem, na ile mogę tej stronie (oczywiście u mnie to strona, nie "appka") pozwolić.
ODPOWIEDZ