To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- jazzik
Re: To się czyta
Najprawdopodobniej tak.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Czartogromski
- Kontakt:
Joanna Chmielewska: Całe zdanie nieboszczyka. - Wydawnictwo Błysk*, 2025; pierwodruk: Czytelnik, 1972.
Najlepsza powieść Chmielewskiej. Jeszcze pastisz, a może już parodia powieści sensacyjno-przygodowej. Mamy tu wszystkie cechy pisarstwa Chmielewskiej, tyle że w odwrotnych proporcjach, niż to jest w "Wszystko czerwone". Tam meandry konwersacji, tutaj mnóstwo realistycznych, precyzyjnie podanych i nanizanych na nitkę fabuły szczegółów. Wszystkie elementy tej powieści są realistyczne i zebrane razem uwiarygodniają nieprawdopodobną (ale nie w świecie przedstawionym) intrygę.
Np. absurdalny pomysł, by przy pomocy szydełka wydostać się z lochu, ma zaskakująco mocną podstawę teoretyczną, albowiem:
"Szydełko wchodziło w spoinę jak w masło. Rychło okazało się narzędziem najzupełniej stosownym, godnym polecenia wszystkim więźniom, miało bowiem główkę, która niejako automatycznie wydłubywała nasiąkniętą wodą zaprawę. Gwoździem byłoby trudniej, szydełkiem szło znakomicie."
*Okładka bez sensu.

Najlepsza powieść Chmielewskiej. Jeszcze pastisz, a może już parodia powieści sensacyjno-przygodowej. Mamy tu wszystkie cechy pisarstwa Chmielewskiej, tyle że w odwrotnych proporcjach, niż to jest w "Wszystko czerwone". Tam meandry konwersacji, tutaj mnóstwo realistycznych, precyzyjnie podanych i nanizanych na nitkę fabuły szczegółów. Wszystkie elementy tej powieści są realistyczne i zebrane razem uwiarygodniają nieprawdopodobną (ale nie w świecie przedstawionym) intrygę.
Np. absurdalny pomysł, by przy pomocy szydełka wydostać się z lochu, ma zaskakująco mocną podstawę teoretyczną, albowiem:
"Szydełko wchodziło w spoinę jak w masło. Rychło okazało się narzędziem najzupełniej stosownym, godnym polecenia wszystkim więźniom, miało bowiem główkę, która niejako automatycznie wydłubywała nasiąkniętą wodą zaprawę. Gwoździem byłoby trudniej, szydełkiem szło znakomicie."
*Okładka bez sensu.

- uzytkownik_konta
Czy tylko ja uważam, że tytuł tej książki jest obraźliwy dla Francuzów? 

- Czartogromski
- Kontakt:
- Nathi
Nie macie wrażenia, że czasy w których żyjemy są pozbawione wielkich ludzi?
Znaczy oni są... Ale jakby nie byli doceniani przez opinie publiczną.
Znaczy oni są... Ale jakby nie byli doceniani przez opinie publiczną.
- Hebius
- marcin
Czytam Świat Kolei 1/2025
Tak, mam opóźnienie, ale przynajmniej już rocznik właściwy

Tak, mam opóźnienie, ale przynajmniej już rocznik właściwy

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Czartogromski
- Kontakt:
- Dorian_Gray
Sławomir Gortych
Schronisko, które spowijał mrok
to już trzecia książka z serii kryminałów rozgrywających się w Karkonoszach i okolicach
Schronisko, które spowijał mrok
to już trzecia książka z serii kryminałów rozgrywających się w Karkonoszach i okolicach
- jazzik
W czerwcu wychodzi czwarta - "Schronisko, które zostało zapomniane".
- Dorian_Gray
tak, wiem,
kupuję, jak tylko pokaże się w księgarniach...
i zabieram na urlopik w Karkonosze
kupuję, jak tylko pokaże się w księgarniach...
i zabieram na urlopik w Karkonosze
- Czartogromski
- Kontakt:

Becky Albertalli & Adam Silvera: To właśnie my / przełożyła Agnieszka Brodzik. - We Need Ya, 2022. - Tytuł oryginału: Here's to us, 2021.
Powrót do literatury Young Adult i część 2. omawianej już na forum powieści.
Jak to bywa zwykle, autorzy stają przed problemem, jak dać więcej tego samego, ale żeby jednak nie było całkiem to samo. O ile pierwszą połowę poprzedniego tomu bohaterom zajmowało odnalezienie się w wielkim mieście, to w tym tomie miało być chyba na odwrót. W każdym razie widać ślad takiego zamiaru i sporą część książki bohaterowie kombinują, jak się nie spotkać.
Ben i Arthur są już starsi o 2 lata, nie udało im się utrzymać związku na odległość, mają nowych chłopaków, ale... Właśnie o tym jest książka, o różnicy między zakochaniem a miłością*. Nie jestem przekonany, czy jest to temat na 400 stron, ale udało mi się to przeczytać bez znużenia.
Problemem stylistyczno-gramatycznym jest natomiast jeden z bohaterów imieniem Mario. Stylistycznie zgrzyta, bo tego imienia tłumaczka nie odmienia, mimo że ładnie wpisuje się w dostępny w języku polskim wzorzec odmiany. Przy imionach zakończonych na o błąd częsty, wspominałem o tym przy okazji romansów mafijnych. Zwłaszcza autorzy i tłumacze literatury LGBT+ coś z tym będą musieli zrobić. Pojawia się coraz więcej bohaterów będących osobami niebinarnymi i zdanie w rodzaju „spotkałem się z Mario” jest formą, którą pozostawić trzeba właśnie dla takich postaci.
*Mikey kiwa głową, a ja otaczam go ramionami. Chyba nigdy tak bardzo go nie kochałem. Może w innym wszechświecie to by wystarczało.
- jazzik
Pierwsza dama. Jolanta Kwaśniewska w rozmowie z Emilią Padoł
https://zapodaj.net/plik-zuHPkEa1Nn
Zawsze lubiłam Jolkę Kwaśniewską, więc teraz mogę tylko powiedzieć, że ta książka utwierdziła mnie w przekonaniu, że super z niej babka.

Zawsze lubiłam Jolkę Kwaśniewską, więc teraz mogę tylko powiedzieć, że ta książka utwierdziła mnie w przekonaniu, że super z niej babka.

- Baltazar221
- marcin
A czemu to miałby być szok?
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Baltazar221
Bo nie dość, że %-wo branżowców w społeczeństwie jest ileś, to jeszcze z zainteresowaniem kolejowym to już rzadkość. Dlatego jestem w szoku.
- marcin
Tak, bo geje interesują się tylko i wyłącznie analem i oralem. Szok że jakiś gej może interesować się również czymś innym 

- Hebius
Po prostu Baltazar nie miał świadomości, jaką mają osoby zadomowione od dawna na forum, że geje całkiem często interesują się koleją.

- Hebius

Czytam właśnie Trzy dwory Grażyny Stachówny, a tam taki ładny cytat:
Cenzura płci wychodzi opowiadaniu na dobre, chroni przed niepotrzebnym a możliwym "zgorszeniem", skoślawieniem tematyki i epatowani homoseksualizmem, co dokonało się współcześnie na naszych oczach.
Aneta Wiatr, Siedemnaście lat i trzy tygodnie

- Walpurg
To bzdura! Akurat wśród gejów zainteresowania koleją, komunikacją miejską i samolotami są bardzo częste. Na dodatek w zawodach związanych z tymi branżami jest ponadprzeciętnie wielu tęczowych (kierowcy i motorniczowie zbiorkomów, konduktorzy w pociągach, ale też tzw. miłośnicy km).Baltazar221 pisze: ↑26-05-2025 16:25:13 Bo nie dość, że %-wo branżowców w społeczeństwie jest ileś, to jeszcze z zainteresowaniem kolejowym to już rzadkość. Dlatego jestem w szoku.