Tak, "Terminus" jest genialny. Ale nie tylko to opowiadanie.
A Ukeju wolisz ogólnie opowiadania Pirxa czy Ijona Tichego?
Tak, "Terminus" jest genialny. Ale nie tylko to opowiadanie.
To słowo to "niepoważny". Nie lubię, jak autor jest niepoważny. Trochę w znaczeniu słownikowym, a trochę w potocznym (jak np. komuś, kto się spóźnił, można powiedzieć "Pan jest niepoważny!", tzn. nie traktuje pan mnie - tutaj czytelnika - wystarczająco poważnie).uzytkownik_konta pisze: ↑17-01-2023 13:56:12Mam jakąś taką dość wąską tolerancję na fantastykę; tracę zainteresowanie kiedy autor idzie zbyt daleko i traci nawet pozory realizmu. Nawet nie chodzi o to, że technologicznie, ale nawet bardziej w kwestiach takich jak konstrukcja postaci, ich działania, związki przyczynowo-skutkowe. Np. profesor Tarantoga świetnie to ilustruje.
Kupiłem, bo kiedyś to czytałem, było świetne, i jak zobaczyłem wystawione na sprzedaż, musiałem kupić i sobie odświeżyć.uzytkownik_konta pisze: ↑05-01-2023 20:56:40I chyba najbardziej zadowolony jestem z dwutomowego zbioru opowiadań Poego. Co najlepsze, ten sam zbiór, tylko w innej oprawie, leży u moich rodziców. Z tego powodu nawet się wahałem, czy kupić. Ale raz, że naszła mnie taka ochota, żeby to znowu przeczytać, że nie chciało mi się czekać. A dwa, że myślałem że zamawiam dokładnie to samo, a przyszło w bardzo ładnej, prostej, twardej oprawie, czarnej jak dusza autora.
Wystarczyło chyba, że raz ktoś coś użył/napisał, by trafić do tego słownika.Hiacynt - mężczyzna homoseksualny; eufemizm nawiązujący do akcji "Hiacynt"
A myślałem, że nic nie jest w stanie odebrać palmy pierwszeństwa "Mostowi Ikara"Miejsce - żeński narząd płciowy; eufemizm
(...)
Miejsce intymne- męskie narządy płciowe; potocznie
(...)
Młodzieniec - młody mężczyzna o orientacji homoseksualnej; przestarzałe.
(...)
Nagość - żeński narząd płciowy; eufemizm
(...)
Nagość - męski narząd płciowy; eufemizm
(...)
No bo ty pewnie używasz określenia miękkość i wilgoć*